Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Lidé už vnímají“. Německý poslanec u Xavera řekl, jak to je

24. 3. 2023

„Lidé už vnímají“. Německý poslanec u Xavera řekl, jak to je

24.03.2023 17:55 | Ze sítí

Ukrajina je jen oběť, je to válka mezi USA a Ruskem, informace pomalu vyplývají na povrch, říká poslanec Německého spolkového sněmu za AfD Petr Bystroň. Na Ukrajině mohl podle jeho slov už dávno panovat mír, kdyby do věci nezasahovala Anglie. „Jde o velký byznys,“ uvádí v pořadu internetové televize XTV.

Foto: Repro Youtube

Popisek: Poslanec německého Bundestagu, Petr Bystroň (AfD)

Bystroň souhlasí s tvrzením, že žijeme v mediální době. „Média mají obrovskou moc, ale ne všechno, co je důležité, se odehrává v médiích,“ usmívá se a dodává. „A přesně to je i část moci médií. To, o čem neprobíhá zpravodajství, v podstatě jako by neexistovalo. Média vytváří určitou formu reality,“ říká německý politik českého původu.

Hovořil však o obratu, který nastal v německých médiích ve vztahu k Ukrajině. „Musel zákonitě nastat. V médiích je o něco slabší než v celé společnosti,“ dodává Petr Bystroň. „Je to velmi jednoduché. Obraz Ukrajiny byl strašně jednostranný, byl hodně emocionální a ukazoval jenom malý výřez pravdy. Za ten rok, i když média pořád ten narativ opakují, to lidem už nestačí. Začínají si všímat jiných rovin, o kterých se vůbec nemluví. To je i odpověď na otázku, proč se na moji parlamentní řeč dívalo i v jiných zemích několik milionů lidí. Protože to jinde neslyší. Koho jinak zajímá nějaká parlamentní řeč...,“ říká v pořadu X Talk.

Česká média jsou podle jeho slov pořád o něco svobodnější: „Rád bych využil šanci na opravu, pokud jsem vzbudil dojem, že kritizuji více česká nežli německá média. Myslím si, že v Čechách je ještě trošičku větší svoboda, že je tu ještě pole pro pár médií, které dělají objektivnější zpravodajství. V Německu je to horší,“ uvádí Bystroň.

„Lidé už vnímají i geopolitickou rovinu, že tam nebojuje jen Rusko proti Ukrajině, ale že je to i válka mezi USA a Ruskem, že zde na geopolitickém poli dochází k novému rozdělení světa, že se tam kreslí nová červená linie na další desítky let, že Ukrajina je jenom oběť,“ říká Bystroň k válečnému rusko-ukrajinskému konfliktu.

Jedním dechem dodává, že mír na Ukrajině byl přitom několikrát před podpisem. „Už vyplývají informace na povrch, že už dávno mohl být na Ukrajině mír, při těch jednáních v Istanbulu mezi Ruskem a Ukrajinou ty delegace už to dávno mohly podepsat, ale Angličané intervenovali a řekli Ukrajincům, ať to nepodepisují, že jim dodají zbraně a ať bojují dál,“ popisuje jak byl ukrajinský prezident Zelenskyj ovlivňován.

Sám souhlasí s tvrzením, že „ve válce mezi Spojenými státy a Ruskem dodává Západ železo a Ukrajina dodává krev“. „Bohužel, je to tak. V Německu se parafrázuje ,budeme bojovat až do posledního Ukrajince'. Je to další aspekt, který lidi vidí, že jde o velký byznys,“ popisuje, že šlo zřejmě o záměr, aby se díky tomu v Německu, v Anglii a ve Francii vyměnily staré zbraně za nové.

„Spojené státy mají vojenský rozpočet víc než 600 miliard dolarů, to je největší rozpočet na světě. Dávají na zbrojení víc než Čína, Rusko, Velká Británie, Německo a Francie dohromady. Představte si jakou moc má takhle obrovský byznys na politiku v té zemi. Ten byznys žije z toho, že vyrábí zbraně. Čtyři roky, co byl prezident Trump, tak Američani nevedli nikde žádnou válku. No ti lidi museli být maximálně frustrováni, když vyráběli věci, které se nespotřebovávaly. Jako dobří obchodníci hledali cesty, jak vytvořit poptávku po svém zboží, povedlo se jim to dobře,“ míní Bystroň.

„Pokud přece chci lidem, co na Ukrajině žijí, pomoct, tak jim pomůžu tím, že se ukončí ten konflikt. Dotlačme obě strany k tomu, ať si sednou k jednacími stolu a ať ukončí konflikt jednáním a ne válkou. Jsem pevně přesvědčen o tom, že kdyby Joe Biden vyslal jasný signál Zelenskému, že má boje ukončit, třeba i kapitulovat, tak je do dvou dnů konec,“ dodává německý poslanec.