Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Jako blesk z čistého nebe“ - možná návštěva Putina v Německu!

9. 8. 2019

Zpráva, že starosta německého města Olbernhauer, Heinz-Peter Haustein pozval do Krušných Hor hlavu Kremlu Vladimira Putina, zahřměl „jako blesk z jasné oblohy“, napsal Freie Presse.

Vyslyší Putin pozvání saského starosty?

9. srpna 2019 - 11:04

 

Politici a občané Německa na tuto zprávu reagovali velmi rozporuplně. Někteří podpořili iniciativu, která by mohla vést ke snížení úrovně napětí ve vztazích mezi oběma zeměmi, zatímco jiní ji tvrdě kritizovali, uvedla německá publikace.

 

Starosta německého města Olbernhauer Heinz-Peter Haustein ze Svobodné demokratické strany (FDP) pozval hlavu Kremlu Vladimíra Putina do Krušných hor, uvedl Freie Presse. Udělal to před týdnem písemně a podle něj tuto iniciativu podporoval předseda vlády Saska z Křesťansko-demokratické unie Michael Kretschmer. Tato informace byla potvrzena státním kancléřem Saska, poznamenaly noviny. Podle mluvčího saské vlády, kabinet nevznesl žádné výhrady.

 

Nyní existuje stále více důkazů, že Moskva může Hausteinovi opravdu odpovědět. Řekl, že ho zavolal muž z prezidentova vnitřního kruhu a ujistil se, že 31. srpna osobně předá šéfovi Kremlu písemné pozvání.

 

Tato zpráva hřměla „jako blesk z modré oblohy“ a vyvolala širokou škálu reakcí mezi německými občany. Společnost se rozdělila na polovinu - na ty, kteří tuto iniciativu podporují, a na ty, kteří ji kritizují. Do diskuse se zapojili i politici. Ulrike Kahlová, vůdce zelených v Krušných horách, obvinila Hausteina z toho, že není „dostatečně liberální“, protože pozval prezidenta, který ve své zemi „násilně potlačuje protesty“.

 

Naopak kolegové starosty ve straně ho podpořili a přivítali „jakoukoli iniciativu, která by snížila úroveň napětí ve vztazích mezi evropskými zeměmi“. K vyřešení situace na Ukrajině je nutné o problémech diskutovat. Návštěva hlavy Kremlu v Krušných horách tomu napomůže, řekla Ulrike Harzerová, předsedkyně místní FDP.

 

Lze však předpokládat, že na pozvání Putin nezareaguje, poukázali politici.

 

(kou, prvnizpravy.cz, freiepresse.de, foto: arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář