Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Četní partneři, které jsme našli a nacházíme v českých kulturních institucích,

5. 3. 2024

Četní partneři, které jsme našli a nacházíme v českých kulturních institucích,

se nesmí stát obětí proměn,

kdy by mohli být posláni jeden nebo druhý z netransparentních důvodů do pustiny. Ti, kteří s námi pracují na společné kultuře v tomto velkém politickém dílu, zasluhují podporu politiky.“

 

 

„Včera jsem řekl spolkovému ministru vnitra, že doufáme v brzkou aktivní angažovanost spolkové vlády v těchto otázkách tak, jak již činí Bavorsko. Říkám jasně: musíme se snažit, aby občané ČR – takových bude stále přibývat -, kteří se angažují pro takovou společnou kulturu, dostali nutnou podporu. D. Herman spolu s našim bývalým ministrem kultury, L. Spaniem, dovedli nás na cestu vedoucí k bavorsko-české kulturní dohodě, v jejímž centru stálo mnoho sudetoněmeckých záležitostí. To nesmí nyní zahynout! Tyto úmluvy musí pokračovat! K tomu patří i to, že četní partneři, které jsme našli a nacházíme v českých kulturních institucích, se nesmí stát obětí proměn, kdy by mohli být posláni jeden nebo druhý z netransparentních důvodů do pustiny. Ti, kteří s námi pracují na společné kultuře v tomto velkém politickém dílu, zasluhují podporu politiky.“

(Z projevu B. Posselta na 70. sjezdu sudetoněmeckého landsmanšaftu, Řezno
9. červen 2019)

Poznámka ČNL:

Tak se dovídáme z výše uvedené části projevu B. Posselta, že ti Češi, kteří spolupracují se „sudetoněmeckým landsmanšaftem“ „na společné kultuře v tomto velkém politickém dílu, zasluhují podporu politiky.“ Podívejme se dobře do společenské praxe. Můžeme vidět, jak se uvedená zásada projevuje ve společenské praxi.

 

Jak vše dopadne s panem Josefem Středulou, členem Rady Česko-německého diskusního fóra, jenž nadto má blízko  k Aspen Institute? Stane se opět předsedou odborů? Pokud se tak nestane, je velmi pravděpodobné, že pana J. Středulu potká za nepříliš dlouhou dobu jiná zajímavá  funkce. Vnější síly mají zájem na klíčovém rozestavení svých figur.

 

Jsem přesvědčen, že v žádné demokratické společnosti nesmí být Aspen Institute či Česko-německé diskusní fórum, případně Česko-německý fond budoucnosti, výtahem k moci. Naopak míra práce pro ČR, český národ, demokracii a svobodu, pro mír ve světě by měly rozhodovat o postavení všech našich politiků a různých funkcionářů o jejich společenském postavení a jejich dalších postupech či případných propadech. Služba republice, jejímu lidu, nikoliv však cizím zájmům, má být vlastní především všem našich ústavním činitelům, politikům. Jen takové můžeme volit v demokratických volbách a očekávat lepší příští.

Připravil dr. O. Tuleškov