Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Ano“ pro demokracii a „ne“ pro liberalismus.

15. 8. 2019

Mojí misí je zastavit internacionalismus, vyznává se Viktor Orbán

Autor: odjinud | Publikováno: 15.8.2019  

 

Maďarský ministerský předseda Viktor Orbán při nedávné akci v Susványos, prohlásil, že rámec kapitalistické tržní ekonomiky a demokratických právních a politických institucí musí být zachován, ale mód organizace společnosti se musí změnit.

 

Pan Orbán analyzoval misi své generace, kdy hodnotil tři desetiletí, která uplynula od pádu komunismu, a vytyčoval úkoly pro příštích patnáct let.

 

Podle jeho názoru „hlavní čas“ té politické generace, kterou on reprezentuje, bude nadcházejících patnáct let, kdy se budou muset vykonat ty nejdůležitější úkoly.

 

Zdůrazňoval, že suverenita země byla obnovena, že Mezinárodní měnový fond byl „poslán domů,“ že Maďarsko vybojovalo úspěšné bitvy s Bruselem a že také uchránilo své hranice proti migraci.

 

Současnou situaci tudíž popisoval: „Maďarsko postupuje ve velice slibném kurzu: má zdravé finance, klesající zadlužení, silný hospodářský růst, růst platů, posilují malé a střední podniky, rostou rodiny a budování národa je plné vitality.“

 

Tento premiér konstatoval, že po takových výsledcích musí Evropská komise jednat jako strážce Smluv o společenství a „musí už skoncovat s tím politickým aktivismem.“

 

„To přeci není žádný politický orgán, to není v jejich kompetenci mít nějaký program a v jejich kompetenci nejsou útoky na členské státy,“ konstatoval.

 

„Ty úlety, kterých se EU v posledních pěti letech dopouštěla – zvláště v oblastech migrace a ekonomiky – se musí napravit.“

 

Když přešel k ekonomice, tak řekl, že EU musí nechat těch svých snah o vybudování evropského socialismu a musí se vrátit k ideálu konkurenceschopných evropských ekonomik.

 

Poukázal, že existuje jakýsi internacionální předpoklad, že po celém světě musí fungovat samé liberální demokracie, že ty musí vytvořit nějaký druh liberálního internacionalismu a že tento proces musí vyústit do liberální říše.

 

Konstatoval, že Evropská unie není nic jiného, než ztělesnění právě tohoto; je ale jasné, že to, co se teď děje v Maďarsku, je něco jiného.

 

Pan Orbán řekl, že v roce 2010 si ministerský předseda a vláda uvědomili, že řešení maďarských problémů lze těžko předjímat v rámci liberální demokracie, takže bude zapotřebí vytvořit něco jiného.

 

Rámec kapitalistické tržní ekonomiky, co zůstal po té liberální transformaci, se musí zachovat, demokratické právní a politické instituce se musí zachovat, ale radikální změnu bude vyžadovat organizační mód společnosti a komunity.

 

„Vyjadřujeme to tím, že říkáme ‚ano‘ demokracii a ‚ne‘ liberalismu,“ řekl.

 

Ministerský předseda argumentoval, že ve společnosti liberálního systému je jen agregace jedinců, v níž každý konkuruje každému, a není v tom žádný národ – nebo nanejvýše je to jen politický národ.

 

Protikladem k tomu je neliberální čili národní přístup, v němž je národ historicky a kulturně určenou komunitou.

 

Dodal, že v neliberálním čili národním systému nejsou úspěchy, které zasluhují uznání, pouhou soukromou záležitostí; do toho patří soběstačnost, práce, zajištění živobytí, placení daní, zakládání rodiny a výchova dětí a účast na vnímání národa jako sebe sama.

 

Ministerský předseda konstatoval, že Maďarsko zažívá vytvoření neliberálního státu a uplatnění autentického modelu státu a uplatnění politické teorie: jasně určeného křesťanskodemokratického státu.

 

„Podle liberálního pojetí svobody můžete být svobodní pouze, když můžete opustit vše, co k vám nějak náleželo: hranice, historii, jazyk, náboženství a tradice,“ řekl ministerský předseda.

 

Pan Orbán zdůrazňoval, že význam neliberální politika prostě znamená křesťanskou svobodu a politiku, která pracuje pro aspirace křesťanské svobody, aby ochránila vše, co liberálové zanedbávají, co zapomínají a čím opovrhují.

 

Konstatoval, že „příštích patnáct let strávíme odklonem od toho liberálního ducha doby a od toho liberálního internacionalismu.“

 

„To bude misí naší generace, protože to je jediná cesta, při které může Maďarsko zesílit.“ Všímal si, že „povedeme boj v těžké pozici, ale na své straně máme to, co lze nazvat krásou, svobodou a spravedlností   – a co lze shrnout do pojmu křesťanská svoboda.“

 

By Emma R. 3 August 2019

Zdroj: https://voiceofeurope.com/2019/08/viktor-orban-my-main-mission-is-to-stop-internationalism/

www.reformy.cz

euportal.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář