Jdi na obsah Jdi na menu
 


Změní se v nové vládě zahraniční politika Ruska?

17. 1. 2020

Změní se v nové vládě zahraniční politika Ruska?

Odpovídá náměstek Lavrova

© Sputnik / Natalia Seliverstova

Svět

17:59 17.01.2020(aktualizováno 18:08 17.01.2020) Získat krátkou URL

 

V rozhovoru pro Sputnik náměstek ruského ministra zahraničí v demisi Sergej Rjabkov okomentoval řadu aktuálních otázek mezinárodní politiky. Mluvilo se i o tom, zda dojde ke změnám v ruské zahraniční politice po nedávné demisi vlády.

 

Podle Rjabkova nikdo nemusí pochybovat o tom, že současná linie zahraniční politiky Ruska bude pokračovat i v nové vládě země.

 

    „Zahraniční politiku v Ruské federaci definuje prezident, a tím je všechno řečeno,“ sdělil diplomat.

 

„Vidíme, že linie naše zahraniční politiky má v mezinárodním společenství velkou autoritu a našim návrhům, jednáním a iniciativám je věnována pozornost. Zahraniční politika Ruska usiluje o další posílení postavení země ve světě, slouží zájmům zajištění našeho stálého rozvoje, zajištění zájmů a blahobytu (ruských) občanů, a to bude pokračovat i nadále. O tom nepochybuji,“ uvedl.

 

 

V rozhovoru Rjabkov také okomentoval konzultace, které probíhaly mezi zástupci Ruska a USA 16. ledna ohledně otázky strategické stability a kontroly nad zbraněmi. Ruský diplomat v této souvislosti uvedl, že obě strany měly o konzultace zájem, ale pozice v mnoha otázkách se velmi liší. Rjabkov podotkl, že země v konzultacích pokračují.

 

„Stále však nechápeme, jakým směrem se pohybuje koncepční myšlení ve Washingtonu ohledně budoucí kontroly zbraní,“ dodal.

 

Situace kolem íránské jaderné dohody

 

Rjabkov odpověděl i na otázku, jak Rusko vnímá to, že britský premiér Boris Johnson připustil uzavření nové jaderné dohody s Íránem, kterou navrhoval americký prezident Donald Trump, a to jestli dojde k úplnému zkrachování současné dohody (pozn. JCPOA).

 

 USA opravdu vyhrožovaly Evropanům cly na auta, aby tlačily na Írán. Potvrdila to německá ministryně obrany.

Podle diplomata Rusko vnímá podobné signály jako dodatečné překážky při zachování jaderné dohody dosažené v roce 2015. Rjabkov upozornil na to, že podobný komentář britské strany zazněl téměř synchronně se oznámením o zahájení Velkou Británií, Francií a Německem mechanizmu JCPOA pro řešení sporu. Tato skutečnost přidává Rusku důvody, aby podezřívalo britskou stranu ve dvojí hře a prosazování agendy Washingtonu, sdělil Rjabkov.

„To, že nám naši britští kolegové vymlouvají tyto závěry a říkají, že jejich závazek vůči JCPOA je neotřesitelný a zůstává platný, máloco v praxi mění,“ uvedl Rjabkov s tím, že Rusko ze své strany pokračuje v úsilí o pozastavení eskalace situaci.

Diplomat rovněž upozornil na to, že zahájení mechanismu JCPOA pro řešení sporu povede k prohloubení rozporů mezi účastníky jaderné dohody a zmizení šancí na její záchranu.

 

„Nyní balancujeme na určité hranici, a pokud bude tento mechanismus spuštěn, můžeme se ocitnout v nové realitě, když budeme muset udělat tečku za tím, co se nazývá JCPOA,“ sdělil Rjabkov.

 

O situaci kolem Libye

 

Během rozhovoru také byla zmíněna otázka berlínské konference o urovnání situace v Libyi. Podle Rjabkova dosažení dohod, které dříve byly rozpracovány během jednání válčících libyjských stran v Moskvě, je možné, ale bude potřeba politické vůle každé strany, další úsilí a flexibilita.

 

„Chci zdůraznit, že Rusko, stejně jako Turecko, v tomto směru velmi tvrdě pracuje. Nevylučuji možnost, že naše kroky koordinované s ostatními zainteresovanými účastníky přinesou výsledky. Je možné, že i v Berlíně,“ řekl.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář