Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zaplaťte nám biliony za 2. světovou válku, vzkazuje Řecko Německu

8. 4. 2021

Zaplaťte nám biliony za 2. světovou válku, vzkazuje Řecko Německu

8.4.2021 17:32

mcm, Právo, novinky.cz

 

 

Krátce před osmdesátým výročím německého útoku na Řecko dala vláda v Aténách najevo, že trvá na válečných reparacích od Německa. Podle deníku Die Welt zopakovala také výzvu k jednání o náhradách za utrpěné válečné škody. Berlín trvá na tom, že problém byl vyřešen.

Premiér Kyriakos Mitsotakis během zasedání řecké vlády. Foto: Costas Baltas, Reuters

 

Otázka zůstává otevřená, dokud nebudou splněny naše požadavky. Ty jsou platné a budou prosazovány jakýmkoli způsobem,“ řekl na dotaz německé agentury DPA Alexandros Papaioannu, mluvčí řeckého ministerstva zahraničí, podle nějž by „jednání velmi pozitivně přispěla k další podpoře řecko-německých vztahů“.

K jednáním o reparacích vyzvalo Řecko Němce už v červnu 2019 za vlády levicového pre­miéra Alexise Tsiprase. Řecká parlamentní komise pak odhadla výši válečných škod způsobených Německem na nejméně 289 miliard eur (7,62 bilionu korun). Suma zahrnuje i nucenou půjčku, kterou muselo Řecko během války poskytnout Německé říšské bance.

 

V říjnu 2020 Berlín výzvu z Atén odmítl. Vláda dnešního konzervativního předsedy vlády Kyriakose Mitsotakise v lednu 2020 potvrdila, že otázka reparací zůstává pro Řecko otevřená. Podle Weltu se však zatím vyhýbala tlaku na Berlín v této otázce.

 

Okupace do 1944

Nacistické Německo napadlo Řecko a Jugoslávii 6. dubna 1941. Němci obě země dobyli a Řecko okupovali až do roku 1944. Tehdy se museli stáhnout, protože kvůli postupu Sovětské armády přes Balkán jim hrozilo odříznutí od Německa.

Během okupace zabili Němci desítky tisíc řeckých civilistů. Mnozí další Řekové padli v partyzánských bojích.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář