Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z prvního evropského kongresu vyhnanců, uprchlíků a obětí fašismu a nacismu v Lublani v roce 2009 9

19. 10. 2020

Z prvního evropského kongresu vyhnanců, uprchlíků a obětí fašismu a nacismu v Lublani v roce 2009 9

 

Uvítací projev prezidenta republiky Slovinska dr. Danilo Türka

 

Dámy a pánové, vzácní hosté,

 

s velkým potěšením využívám příležitosti uvítat Vás na prvním evropském kongresu vyhnanců a uprchlíků, obětí nacismu a fašismu v letech 1920 až 1945. Tato událost byla organizována slovinskou asociací pod vedením její prezidentky, paní Ivicou Žnidaršič. Moje srdečné přivítání patří všem účastníkům jednotlivě a zvláště těm delegacím, které přicestovaly z jedenácti přátelských evropských zemí.

 

Slovinsko je mladá země, která dosáhla své nezávislosti na základě plebiscitu, nejdemokratičtějšího a přímého vyjádření politické vůle lidu. Po vyhlášení nezávislosti Slovinska dne 25. června 1991 následovala válka, která trvala však krátce a nemohla zabránit ani zrození Slovinska, ani ukončení fáze dezintegrace dřívější socialistické Jugoslávie.

 

Tato nová skutečnost vzbudila zájem řady zemí, které během jednoho roku uznaly nezávislost Slovinska a umožnily mu členství v OSN v květnu 1992. Po méně než šestiletém období se stalo Slovinsko nestálým členem Rady bezpečnosti OSN. Tyto skutečnosti přispěly ke konsolidaci mezinárodní pozice a zviditelnění na globální politické mapě.

Dalšími kroky bylo členství v Evropské radě, OBSE, NATO a v roce 2004 v Evropské Unii. Přestože jde o malý a mladý stát, Slovinsko bylo velmi aktivní ve všech těchto organizacích, což přineslo předsednictví v OBSE v roce 2005, Rady evropské unie v roce 2008 a  v Evropské radě v roce 2009. V roce 2007 se stalo Slovinsko dalším členem Schengenské dohody a přijalo evropskou měnu EURO. Dnes můžeme říci, že Slovinsko se stalo úspěšným, silným a respektovaným členem rostoucí evropské rodiny národů, které ruku v ruce vytváří politickou, finanční, ekonomickou, sociální, kulturní a morální image starého kontinentu. K tomuto druhu vývoje však nedošlo samo od sebe. Naše dějiny jsou plná úskalí, která musela být po staletí opatrně překonávána, abychom jako národ přežili. Bez ohledu na to, pod jakou korunou jsme byli, péče a boj  za  zachování  našich kulturních hodnot a zvláště slovinského jazyka bylo vždy hlavním cílem naší činnosti.

 

Duch odporu  malého národa umožnil také odolat fašismu a nacismu. Stejně jako pro jiné národy, druhá světová válka byla nejkrutější zkouškou v historii Slovinska. Okupováno nacistickým Německem, fašistickou Itálií a Maďarskem během druhé světové války, slovinská země byla nasáklá krví těch, kteří byli organizováni v Osvobozenecké frontě a vzdorovali okupačním silám. Mnoho Slovinců byla vyhnáno ze svých domovů a odsouzeno na nucené práce nebo posláno do koncentračních táborů, kde mnozí z nich ztratili své mladé životy. Ti z vás, kteří jste se vrátili, nikdy nezapomenete.

 

Ohroženi  takovými záměrnými a systematickými pokusy o vyhlazení národa, Slovinci, přes všechnu přesilu přežili do května 1945 jako součást vítězných národů druhé světové války. Náš příspěvek spojeným silám byl větší, než se dalo očekávat od tak malého národa. Jako základ naší státnosti nesmí být nikdy zapomenuta tato statečnost a odvážný vzdor.

 

Sdílíme podobný osud s jinými evropskými národy, zvláště s těmi, kteří jsou zastoupeni na dnešním kongresu. Společně s Vámi věříme, že tato část dějin nemůže a nesmí být zapomenuta. Zatímco historické informace mohou být někdy velmi abstraktní, zkušenosti, vzpomínky a osobní svědectví dohromady přispívají k pohledu do tváře mnohým  historickým informacím, osudům lidí a národů. Toto je důvod, proč dnešní událost je nanejvýš důležitá. Způsob, jakým jste organizováni v jednotlivých zemích,  svědčí o skutečnosti, že zkušenosti a vzpomínky, které vyhnanci, uprchlíci a oběti války stále oživujete, uznáváte a vedete v kruzích spolupráce, jsou stále vyhledávány a posilují spolupráci a přátelství mezi jednotlivci a národy.

 

Vaše existence a aktivní činnost Vašich spolků, jakož i setkání, jako je dnešní, jsou zárukou, že toto nejtragičtější období v historii Evropy zůstane jako živé varování navždy v naší paměti.

 

Tímto posíláte jasnou zprávu těm, kteří si přejí přepsat dějiny, zkreslit historická fakta a pravdu a využít k politickým účelům. Zpráva, kterou dnes posíláte,  je také určena zemím, které dodnes plně neuhradily válečné reparace.

 

Dámy a pánové,

 

dovolte mi, abych závěrem uvedl pár slov o hlavním navrhovateli a organizátorovi dnešního kongresu, Společnosti vyhnanců Slovinska. Jejich velmi úspěšná práce, která začala v roce 1991, je považována ve Slovinsku za důležité vyjádření slovinské civilní společnosti, která usiluje o uchování historické paměti tohoto období a pomoci obětem války ve výkonu jejich práv.

Jejich styky s Vámi se všemi, kteří jste přišli z Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Rakouska, Německa, Francie, České republiky, Slovenska, Polska, Ruska a Ukrajiny dokazují, že naše malá země má porozumění pro velké akce. Jsem potěšen, že jste pozvali starosty německých měst, která se starají o hroby slovinských vyhnanců, roztroušených na území bývalé třetí říše, a spolupracujete s nimi. Jsem také potěšen, že byli pozváni zástupci Mezinárodního Červeného kříže na tento kongres, kteří se snaží  s velkým úsilím vystopovat osudy zmizelých osob po druhé světové válce.

Chtěl bych pochválit Vaši práci do dnešního dne a přeji Vám úspěchy v jejím pokračování, každému ve svém okolí a společně v našem evropském domě. A nyní je Váš domov tady, ve Slovinsku.

Slovinsko je přátelská země s pohostinným lidem. Doufám, že naše pohostinnost  bude Vaším prvním zážitkem a přijedete znovu do naší země s Vaší rodinou a přáteli.

 

Přeji Vám úspěch ve Vaší práci v tomto dni vzpomínek, solidarity a přátelství

mezi národy.                                                                                                                                                                                                                                        

Přeložil:Ing. Antonín Smrček

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář