Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z prvního evropského kongresu vyhnanců, uprchlíků a obětí fašismu a nacismu v Lublani v roce 2009 3

13. 10. 2020

Z prvního evropského kongresu vyhnanců, uprchlíků a obětí fašismu a nacismu v Lublani v roce 2009 3

 

Markijan Demidov, vedoucí Ukrajinské Unie vězňů a obětí nacismu

 

Zpráva o činnosti Ukrajinské Unie vězňů a obětí nacismu

Každý rok dne 22. června slaví Ukrajinci začátek Velké vlastenecké války 1941-1945 jako jednu z nejtemnějších stránek historie země.

Pro ukrajinský lid byl tento den počátkem utrpení a ponížení, způsobené nacistickým režimem  a Třetí říší.

Mezi léty 1933 a 1945 zřídilo nacistické Německo okolo 20.000 lágrů, aby uvěznilo miliony svých obětí. Bohužel, teprve po 43 letech od vítězství nad nacistickým Německem získali tito lidé právní uznání jako oběti vojenského konfliktu.

Díky sovětskému fondu "Dětský fond Lenina" a vedoucímu fondu p. Albertu Likchanovovi, první setkání  bývalých dětských vězňů fašizmu se uskutečnilo v Kyjevě 22. června 1988.Tato historická skutečnost byla počátkem rehabilitace této kategorie lidí v morálním a právním smyslu.

Ukrajinská Unie bývalých dětských vězňů fašismu byla založena 8. února 1991 na konferenci 13 místních a městských organizací bývalých dětských vězňů fašismu.

Dne 9. října 1998 na konferenci Ukrajinské Unie bývalých dětských vězňů fašismu bylo rozhodnuto přejmenovat unii na Ukrajinskou unii vězňů a obětí nacismu a byly schváleny nové stanovy.Tímto způsobem se stali členy Unie všechny oběti nacismu bez ohledu na jejich věk. Dnes má Unie téměř 200 000 členů z celé Ukrajiny. Celkový počet obětí nacismu na Ukrajině je okolo 3 milionů.

Během ukrajinské ekonomické krize 1991-2000 velký počet obětí nacismu se ocitnul pod úrovní chudoby. Následkem této skutečnosti významně stoupla jejich úmrtnost. Z toho důvodu se Unie stala společným sponzorem ukrajinského zákona "Status válečných veteránů, záruky jejich sociální ochrany", schváleného v roce 1993.

V roce 1995 poslanci změnili tento zákon v tom smyslu, že váleční veteráni mohou dostat různé půjčky dle pravidel, vydaných kabinetem ministrů Ukrajiny. Těžce  nemocným veteránům měla být dána možnost různých druhů kompenzačních služeb dle pravidel, vydaných vládou.

Koncem devadesátých let ukrajinská Unie vězňů a obětí nacismu, společně s Mezinárodní Unií bývalých vězňů fašismu dala na pořad otázku kompenzačních plateb obětem nacismu. Později, společně s fondem "Vzájemné porozumění a smíření" začal boj o kompenzační  platby bývalým obětem nacistů. Náhrady byly vyplaceny v březnu 2000, jako výsledek úsilí na všech možných zainteresovaných stranách.

Spolková republika Německo podnikla první iniciativu k odškodnění zákonem "Spolkový zákon o odškodnění obětí", tento však naneštěstí ignoroval některé kategorie obětí nacismu. Stále vedeme jednání, abychom dosáhli spravedlnosti.

Aktivisté Unie usilují o získání dodatečných plateb od pojišťovacích ústavů Třetí Říše a získání humanitární pomoci od dárcovských organizací, právnických a fyzických osob SRN. Souběžně s jednáním na mezinárodní úrovni a z iniciativy členů  Unie probíhaly práce na právním základě, který by zaručil  obětem nacismu na Ukrajině legislativní bázi jejich práv.

Jako výsledek dne 20 března 2000 schválil parlament Ukrajiny a prezident Ukrajiny zákon "O obětech nacistické perzekuce". Zákon uvádí   jednotlivé kategorie obětí nacismu, reguluje předpisy o státních náhradách obětem nacismu a zaručuje sociální ochranu a práva obětem nacismu, jakož i uplatnění jejich práv na Ukrajině. Dnes se na Ukrajině každá oběť nacizmu cítí jako plně  zaopatřený občan. Od roku 2004 členové Ukrajinské Unie vězňů a obětí nacizmu společně začali pracovat na návrzích programu Fondu budoucnosti, což nám umožnilo upevnit významně naše mezinárodní kontakty.

Vybudovali jsme přátelské vztahy a obchodní styky s polskými veřejnými organizacemi a vzdělávacími institucemi. Společně s "Unií polských obětí Třetí říše" jsme podepsali asociační dohodu. Vybudovali jsme obchodní styky s muzeem smrti "MAIDANEK", kde organizujeme mezinárodní setkání ukrajinských, polských a německých studentů.

Již několik let spolupracujeme s veřejnou německou organizací "Akce usmíření", Rusko-německá výměna", s muzejními "lágry smrti", církevními komunitami a berlínskými veřejnými organizacemi "Kontakty, Bunker", atd.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Pokládáme za velmi důležitou činnost ukrajinské a německé Unie ve věci nucené práce prostřednictvím kultury a umění. Dnes pracujeme na organizaci výstav a divadelních představení. V červnu 2000 zahájili členové Unie  se členy organizace "Kontakte" výstavu "Ost Arbeiter v Berlíně".

Na základě této akce dostala řada Ukrajinců finanční a humanitární pomoc.

Za skvělou dobrovolnou práci v roce 2006 dvě delegace ukrajinských studentů   navštívily Berlin, kde se zúčastnily festivalu "Ost Arbeiter".

Během pobytu v Berlíně měli studenti příležitost navštívit muzeum a vojenský koncentrační tábor "Ravensbrück." Pro zachování paměti historických událostí jednají členové Unie ve všech oblastech Ukrajiny o umístění soch a pamětních desek. Díky finanční podpoře městské správy a darů dobrovolných dárců byl odhalen v Kyjevě  22. června 2005 pomník "Památka pro budoucnost"

Pracujeme na shromáždění a vydání pamětí žijících obětí ukrajinské tragedie. Všechny rukopisy jsou předány Národnímu muzeu II.světové války. Mnoho autobiografických příběhů bylo hodnoceno Ukrajinským národním fondem s uznáním a porozuměním.

Druhá kniha "Vzpomínek pro budoucnost" byla vydána  u příležitosti 60. výročí vítězství a konce II. světové války. Ke 20. výročí mezinárodní Unie bývalých dětských zajatců fašismu bylo uspořádáno za podpory prezidenta Ukrajiny Juščenka V.A. mezinárodní forum za účasti všech bývalých zemí SSSR v Kyjevě od 22. do 24. června 2008. Byly předloženy 2 nové knihy: Třetí kniha "Vzpomínek pro budoucnost" a sbírka básní "Ozvěna utrpení v paměti otroků Třetí říše."

Všechna naše oddělení spolupracují s rozhlasovými a televizními společnostmi na Ukrajině. Díky této skutečnosti jsou lidé informováni o naší činnosti.

Pracujeme na výchově mládeže v duchu antitotalitarismu, antimilitarismu, antirasismu a xenofobie. Na tomto projektu pracujeme společně s německou organizací "Usmíření". Mladí dobrovolníci z Německa stále pracují s našimi organizacemi. Tuto spolupráci považujeme za velmi důležitý krok na cestě k vzájemnému porozumění.

Ukrajinská Unie vězňů a obětí nacismu je uznávána všemi vládními strukturami na Ukrajině stejně jako Ukrajinskou organizací veteránů.

Vláda oceňuje veřejnou činnost Unie odpovídajícím způsobem. Více než 100 členů Unie obdrželo medaili "Za zásluhy" všech stupňů, medaili "Princezna Olga" všech stupňů, čestné diplomy prezidenta Ukrajiny, parlamentu a kabinetu ministrů Ukrajiny.

                                                                                               ( Přeložil Ing. Antonín Smrček)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář