Jdi na obsah Jdi na menu
 


Westinghouse s otazníkem. Zájemce o Dukovany nezvládá stavět v USA a má vlastníky z daňových rájů

2. 7. 2021

Westinghouse s otazníkem. Zájemce o Dukovany nezvládá stavět v USA a má vlastníky z daňových rájů

30.6.2021

 

Jaderná elektrárna Dukovany. Zdroj: fotobanka společnosti ČEZ

 

Korejské KHNP, francouzská EDF a americký Westinghouse. Tito uchazeči zůstávají ve hře o stamiliardovou zakázku na stavbu Jaderné elektrárny Dukovany II. Jako nejslabší z jmenované trojice se podle informací Ekonomického deníku jeví Westinghouse. Nabízí sice reaktor s ideálním výkonem 1200 megawattů, avšak jeho pozici oslabují nezvládnuté zakázky na domácím trhu i vlastnická struktura vedoucí do daňových rájů.

 

Westinghouse staví v současnosti nejdražší jadernou elektrárnu na světě. Náklady na stavbu dvou 1200megawattových bloků elektrárny Vogtle v americké Georgii se podle aktuálních odhadů vyšplhají na extrémních 27 miliard dolarů (580 miliard korun). To je dvojnásobek původně přislíbené částky. Místo očekávaného termínu dokončení v roce 2016 nyní The Wall Street Journal a další americká média hovoří o létě příštího roku.

 

Konsorcium investorů vedené společností Southern Co. má zřejmě svatou trpělivost. Další dva bloky, které Westinghouse stavěl v elektrárně Virgil C. Summer v sousední Jižní Karolině, totiž zůstávají nedokončené. Společnost South Carolina Electric and Gas odmítla v projektu pokračovat poté, co se dozvěděla o skokovém nárůstu nákladů na dokončení rozestavěných bloků. Stalo se tak krátce poté, co Westinghouse Electric Company skončila v březnu 2017 v bankrotu.

 

Dostáváme se tím k problému číslo dvě. Westinghouse měl do roku 2017 jasného vlastníka – japonský strojírenský a technologický koncern Toshiba. Po bankrotu koupil firmu Westinghouse v dubnu 2018 kanadský Brookfield Business Partners spolu s nejmenovanými finančními partnery. Koncové vlastníky lze dohledat – typicky se jedná o penzijní a podílové fondy, banky a životní pojišťovny. Vzhledem ke kotaci akcií na burzách v New Yorku a Torontu je společnost musí zveřejňovat.

Největší akcionáři Brookfield Business Partners

Zdroj: Yahoo! Finance

 

Samotná skupina Brookfield se k vlastnické struktuře nechce příliš vyjadřovat. „Vlastníci jsou Brookfield Business Partners a další institutionální investoři našeho private equity fondu. Nesdělujeme konkrétní investory našeho fondu. Vlastnická struktura je typická pro přístup private equity skupin,“ uvedla ve vyjádření pro Ekonomický deník manažerka komunikace Brookfieldu Claire Holland.

 

Konečné vlastníky lze dohledat například na webu Yahoo! Finance. Podivná je však struktura firem vedoucí do daňových rájů. Konkrétní informace lze nalézt ve slovenském Registru partnerov verejného sektora (RPVS). Zapsány v něm jsou švédská a španělská dcera skupiny Westinghouse. Konkrétně Westinghouse Electric Sweden, který vyrábí jaderné palivo a mohl by jej do budoucna dodávat i do Temelína, má nad sebou následující strukturu vlastníků:

    Westinghouse Electric UK Holdings (sídlo v Británii)

    Brookfield WEC Emea Holding Ltd (Británie)

    Brookfield WEC Holdings Sub-Aggregator (Kajmanské ostrovy)

    Brookfield WEC Aggregator (Kajmanské ostrovy)

    Brookfield Business Partners (Bermudy)

    Brookfield Asset Management (Kanada, podíl 37,5 %)

 

Poslední zmíněná firma v řetězci – Brookfield Asset Management – má také akcie na burzách v New Yorku a Torontu. Lze tudíž dohledat koncové majitele, mezi něž patří kanadské banky a různé globální investiční skupiny a fondy.

Největší akcionáři Brookfield Asset Management

Zdroj: Yahoo! Finance

 

Brookfield Business Partners je ve světě investování skutečným gigantem. Jen v oblasti private equity spravuje majetek v hodnotě 73 miliard dolarů, dalších 210 miliard dolarů má v nemovitostech, 95 miliard v energetické a dopravní infrastruktuře, 59 miliard v obnovitelných zdrojích energie a tak dále. Podniká celkem v 30 zemích na pěti kontinentech.

 

Otázkou zůstává, zda se po neúspěšných projektech ve Spojených státech bude Westinghouse pouštět do dalších „dobrodružství“ v oblasti výstavby jaderných elektráren na klíč. Od bankrotu v roce 2017 žádnou takovou zakázku nezískal. V současné době se zaměřuje na méně stresující podnikání v oblasti dodávky paliva, modernizace, údržby a odstavování jaderných bloků.

 

Zdroje ze Skupiny ČEZ nicméně upozorňují, že se Westinghouse o dukovanskou zakázku zajímá a účast v novém tendru bere seriózně.

 

David Tramba

 https://ekonomickydenik.cz/43840-2/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=578271&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=vW9tT2O9PiR-202107021651&dop_id=12430025

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář