Jdi na obsah Jdi na menu
 


Washington organizuje Ukrajinu, Gruzii a Moldavsko, aby se postavily Rusku v Černém moři

17. 2. 2021

Washington organizuje Ukrajinu, Gruzii a Moldavsko, aby se postavily Rusku v Černém moři

globe-32299_960_720

Příspěvky od messin 16.2.2021

Paul Antonopoulos, Global Research

 Zdroj: https://www.globalresearch.ca/washington-organize-ukraine-georgia-moldova-challenge-russia-black-sea/5737374

 

Jedním z hlavních strategických cílů Washingtonu je konsolidace a organizace východoevropských států, aby se postavily proti Rusku a ovládly jej. Podpora černomořských států proti Rusku se stala hlavní americkou prioritou, protože Turecko je teď nespolehlivým partnerem, a proto se Washington pokouší vytvořit novou alianci oficiálně mimo strukturu NATO, ke kterému se nepřímo připojuje. Vytvoření vojenského bloku mezi Ukrajinou, Gruzií a Moldavskem je iniciativa vedená Washingtonem, ale je nepravděpodobné, že by to mělo nějaký zásadní dopad na omezení ruského vlivu.

 

Minulý týden ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba prozradil podrobnosti svého rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem. Kuleba uvedl, že Kyjev s podporou Washingtonu začne vytvářet trojstrannou vojenskou alianci zahrnující Ukrajinu, Gruzii a Moldavsko. Ačkoliv Moldavsko neleží přímo u Černého moře jako Ukrajina a Gruzie, má k němu relativně snadný přístup přes přístav Giurgiulesti na Dunaji. Odvážná prohlášení kyjevských vůdců obvykle nevyvolávají významný celosvětový zájem, ale tohle je výjimečné, protože příkaz pochází přímo z Bílého domu. Proto nepřekvapivě dokazuje pokračování nepřátelské politiky Washingtonu vůči Rusku za nového amerického prezidenta Joe Bidena.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj téměř okamžitě po Blinkenově schválení začal kontrolovat bojovou připravenost svých vojsk na Donbasu a dne 3. února zastavil vysílání „proruských“ televizních stanic. Potom o týden později dne 10. února učinila Ukrajina provokativní návrh NATO vyzváním Aliance k využití vzdušného prostoru v Simferopolské letové informační oblasti (FIR) nad ruským poloostrovem Krym pro její operace.

 

FIR Simferopol zahrnuje ukrajinskou Chersonskou oblast, Krymský poloostrov a střední část Černého moře. Mezinárodní letecké trasy přes Krym byly zakázány organizací Eurocontrol (Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu), protože dispečerské středisko Simferopol je provozováno v Rusku a jediné lety na Krym pocházejí z Ruska. Obloha nad poloostrovem a přilehlé vody Černého a Azovského moře jsou účinně chráněny ruskými vzdušnými silami a ruským námořnictvem. Proto je výzva Ukrajiny k NATO, aby přiletělo na Krym s vojenskými letadly, zákeřnou vojenskou invencí a pokusem Zelenského donutit NATO ke konfliktu s Ruskem.

 

Zintenzivnění ukrajinských vojenských operací na Donbasu, a to i se slibovanou podporou USA, povede pouze k nové humanitární katastrofě, ale co je důležitější, ke změně frontových linií, která nebude ve prospěch Kyjeva.

 

Nemůžeme přehlédnout, že lidové milice Donbasu porazily ukrajinské vojenské síly a jejich postup byl zastaven pouze na základě rozkazů z Moskvy. Prezident Vladimir Putin již oznámil, že nikdy nedovolí utlačování rusky mluvících osob na východní Ukrajině, ale úřady v Kyjevě nevykazují žádné známky ukončení jejich nepřátelství.

 

Kyjev, stejně jako rozhodovací orgány v gruzínském hlavním městě Tbilisi, sní a naprosté podpoře NATO v jakékoliv budoucí válce proti Rusku. Invaze Gruzie do Jižní Osetie v roce 2008 a vojenské akce Ukrajiny proti Donbasu v roce 2014 by měly sloužit jako ostrá připomínka, že NATO není ochotné kvůli nim jít do války s Ruskem. A to i přes podporu Washingtonu k tomu, aby tyto země byly vůči Rusku otevřeně nepřátelské.

 

V respektovaném vojenském žebříčku Global Firepower je Polsko na 23. místě. Pentagon slíbil pomoci Varšavě do pěti dnů od vypuknutí jakéhokoli konfliktu. Nedávné počítačové simulace možného konfliktu mezi Polskem a jeho protivníkem z východu (tj. Ruskem) však naznačují, že pomoc bude nedostatečná. Vzhledem k logistickým problémům je pětidenní přesun amerických vojsk do Polska příliš optimistickou předpovědí. S využitím reálného prostředí Polska, které přímo sousedí s několika spřátelenými státy, jako je Německo s obrovským kontingentem amerických vojáků, je geografický odstup mezi Ukrajinou a Gruzií odrazující, pokud mají být spojenci proti Rusku.

 

Hypotetický vojenský blok mezi Ukrajinou (podle Global Firepower na 21. místě), Gruzií (na 92. místě) a Moldavskem (na 107. místě) se zdá být extrémně nepřesvědčivý, pokud jde o schopnost ovládnout Rusko. Ačkoliv má Moldavsko „neutrální“ ústavu, nová rusofobní prezidentka Maia Sanduová je více než ochotná splnit požadavky Washingtonu.

 

USA a NATO se pokoušejí proměnit post-sovětský prostor na stav permanentního vojenského nepřátelství a konfliktů, protože jsou přesvědčeni, že je to pro západní země nejlepší záruka jak udržet Rusko rozptýlené s slabé. Je však nepravděpodobné, že by z hlediska bezpečnosti byla úzká koordinace mezi Ukrajinou, Gruzií a Moldavskem pro Rusko velkým problémem, protože nemají námořnictvo.

 

Vzhledem k tomu, že se Turecko stalo nespolehlivým členem NATO, zajišťují se USA sázením na členy NATO Bulharsko a Rumunsko a státy přátelské NATO, jako je Ukrajina, Gruzie a Moldávie, aby sloužily v roli Turecka při vyvíjení tlaku na Rusko v Černém moři. Přestože USA a Turecko před několika dny kvůli Moskvě vedly vojenská cvičení v Černém moři, existuje jen málo náznaků, že v případě vypuknutí konfliktu v Černém moři zahrnujícího NATO a Rusko by Turecko splnilo své spojenecké závazky. Z tohoto důvodu Washington tlačí Ukrajinu, Gruzii a Moldavsko k užší spolupráci s NATO proti Rusku navzdory tomu, že nejsou členy Aliance.

 

Překlad Messin

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář