Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výňatek z Česko-německé deklarace

1. 11. 2019

III

"Česká strana lituje, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny. Zejména lituje excesů, které byly v rozporu s elementárními humanitárními zásadami i s tehdy platnými právními normami, a nadto lituje, že bylo na základě zákona č. 115 z 8. května 1946 umožněno nepohlížet na tyto excesy jako na bezprávné a že následkem toho nebyly tyto činy potrestány."

Kdo z nás může s výše uvedeným citátem souhlasit?  Při přesídlení (transferu, odsunu ) německého obyvatelstva z Československa nešlo přece  o vztahy české-německé. Rozhodnutí o přesídlení učinili vítězní spojenci v Postupimi. Celý proces přesídlení řídila Spojenecká kontrolní rada. My jsme s ní úzce spolupracovali. Jménem Německa, které tehdy nemělo žádnou vládu, rozhodovali a   zavazovali se spojenci. Spojenci byli také povoláni hodnotit jednání naší republiky, jejich příslušných orgánů při průběhu přesídlení až do jeho skončení.

Pplk. Štěpán Andreas, vládní zmocněnec pro provádění odsunu Němců, jednal v závěru odsunu s představiteli spojenců v Německu, americkým generálem Luciem  D. Clayem a ruským generálem Lukjačenkem, kteří prohlásili, že způsob, jakým československé úřady postupovaly při realizaci odsunu, zasluhuje největší chválu. Tehdy žádný německý úřad, který by byl kompetentní se vyslovovat k otázkám přesídlení německého obyvatelstva do Německa, ani neexistoval. 

Mezinárodní vztahy byly upraveny řadou dohod vítězných spojenců, např. Postupimskou dohodou, Pařížskou reparační úmluvou. Naše tehdejší jednání mohlo být hodnoceno jen podle toho, jak naplňovalo příslušné spojenecké úmluvy. Z tohoto hlediska  byly hodnoceny i kroky, které činila ustavená německá vláda.

Podpisem ČND jsme klesli z širší mezinárodní úrovně k česko-německým vztahům a převzali jsme hodnocení doby po roce 1945 od Německa, částečně i s jeho subjektivním viděním, které se vzdalovalo pohledu spojenců.

Necháme opět promlouvat pana prof. M. Potočného k problémům, o jejichž vznik se valně přičinila německá strana.

Necháme opět promlouvat pana prof. M. Potočného k problémům, o jejichž vznik se valně přičinila německá strana.

Dr. O. Tuleškov

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář