Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výměna rolí

2. 12. 2019

Výměna rolí

 

   Ve sporu mezi pravicovými stranami zastoupenými Milionem chvilek a Andrejem Babišem došlo k zajímavé změně taktiky. Až do léta byl současný premiér líčen jako dravý, silný, bezohledný  predátor, který se vrhá bez nejmenších skrupulí na svoji kořist. Jako podnikatel ničil bez nejmenších výčitek svědomí slabší konkurenty, jako politik prosazuje tvrdě a nekompromisně své osobní zájmy na úkor všeho a všech. Kam vstoupí, zůstává po něm jen spálená země.

   Ti, kdo vystupují proti němu, se naopak stylizovali do role potenciálních obětí, jež zoufale volají o pomoc a apelují na podobně ohrožené ve snaze předejít nejhoršímu. Nespojí-li slabí své síly, budou spíše dříve než později pohlceni dravcem bez jakýchkoliv zábran.

   Jak dosvědčuje vývoj volebních preferencí, tato režie neměla patřičný ohlas. Strategie se tedy v mžiku mění o sto osmdesát stupňů a role jsou rozdány zcela odlišně. Ten, kdo byl ještě před pár týdny líčen jako neústupný buldok, je nyní pro změnu představován jako naprostý slaboch, zbabělec, bábovka, srab. Nedávno ještě obávaná krvelačná šelma je vysmívána jako krajně bázlivé a roztřesené stvoření, jež stydlivě klopí zraky a vyhýbá se střetům, ve kterých by kvůli své zbabělosti nemělo ani tu nejmenší šanci.

   Protivníci se tentokrát naopak stylizují do pozice abnormálně velkých a maximálně silných tvorů, kteří jen díky perfektnímu sebeovládáni zatím svoji oběť nerozdrtí, ale dají ji ještě poslední šanci.

   Kdo ví, zda tato změna scénáře hry na publikum zabere. Z předlouhých dějin bojů o moc je známo, že vyzyvatelé se v prvé fázi vydávají za bezmocné. Vůči držitelům moci jsou uctiví a jediné, čeho se dožadují, je navázání dialogu jako rovný s rovným. Teprve v dalších fázích, když se zjistí, že moc již dostatečně zeslábla, uchazeči o ni prozradí, že jim nikdy o skutečný dialog nešlo.

   Milion chvilek se už těžko může vrátit do fáze snahy o dialog, jestliže prozradilo, že jediným obsahem onoho dialogu mělo být rázné vznesení ultimáta. Je to riskantní krok. Nevypadá příliš věrohodně,  chcete-li s někým rokovat jako rovný s rovným jenom proto, abyste mu sdělili, že mu zbývá už jen pár týdnů, jak odejít po dobrém.

   Couvnou-li nyní, budou vypadat autoři ultimata zbaběle. Pokud naopak ještě více přitvrdí, mohou se snadno ocitnout z hlediska demokracie v ofsajdu.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář