Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vymáhání válečných reparaci na Německu by mohlo skutečně vést k výraznému narušení klimatu vzájemné důvěry v Evropě?

26. 11. 2020

Vymáhání válečných reparaci na Německu  by mohlo skutečně vést k výraznému narušení klimatu vzájemné důvěry v Evropě?

 

S tímto tvrzením se nemůžeme ztotožnit. Naopak si myslíme, že  vymáhání reparací na Německu a jejich splacení oprávněným státům by vedlo k posílení vzájemné důvěry.

 

Naše požadavky aby nám Německo zaplatilo reparace, jsou založeny na mezinárodním právu. Především na jednom z jeho principů, který říká, že agresor je povinen zaplatit své oběti agrese škody, jež jí agresí vznikly. Opakovat, že Československo bylo obětí německé agrese a Německo agresorem je skutečností, jíž se nikdo dosud nepokusil zpochybnit.

 

Naše právo na reparace je založeno i na Pařížské reparační úmluvě, jíž jsme signatáři.

 

Mluvíme-li o panství práva, o právním státu, pak naplňování norem mezinárodního práva jednoznačně chápeme jako proces, který vede k jejich posilování. Proto v žádném případě nelze tvrdit, že zhojení dlouhodobého porušování norem mezinárodního práva by mohlo vést k výraznému narušení klimatu vzájemné důvěry v Evropě. Opak je pravdou! Dlouhodobé porušování norem mezinárodního práva silně narušuje celkové klima jak mezi ČR a SRN, tak i mezi Německem a dalšími státy, které v souladu s mezinárodním právem požadují na něm reparace.

 

Jakmile Německo zaplatí oprávněným subjektům reparace, vzájemná důvěra mezi zainteresovanými i dalšími státy EU pak vzroste.

 

J. Skalský

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář