Jdi na obsah Jdi na menu
 


Všechno začne znova

18. 7. 2019

Pokud vláda v současné koaliční sestavě skončí, je jen otázkou času, kdy budeme mít v zemi vládu pravicovou. Spolu s ní přijde rétorika, kterou jsme tady už zažili a které se bude z opozičních lavic špatně  čelit.

   Zase uslyšíme z míst nejvyšších řeči o tom, že sociální stát je prý hlavním viníkem zadlužení celých zemí a že také u nás si lidé žijí trestuhodně nad poměry. Opět se bude tvrdit, že čím úspornější sociální stát, tím nižší míra zadlužení celé země. Pravdou sice je, že vysoké zadlužení se týká v EU právě těch států, které dávají na sociální zabezpečení nejnižší procento HDP, to však nebude nikoho zajímat. Stejně tak, jako to nikoho nezajímalo za předešlých pravicových vlád.

   Znova uslyšíme, že je nezbytné snižovat daně pro nejvyšší příjmové kategorie, protože teprve až ony budou mít dost, bude se moci prosperita začít rozlévat do celé země. Zatím se sice nikdy nerozlila, co mají však pravicoví politici tvrdit jiného, aby vyhověli těm, v jejichž zájmu vládnou?

   Zase se bude šetřit na úřednících a zase bude státní aparát bobtnat tak, jako narůstal vždycky, když se na úřednících šetřilo. Čísla jsou v tomto ohledu výmluvná už někdy od počátku devadesátých let.

   Bude se opět mluvit o tom, že klienti zneužívají sociální dávky, a v některých případech to bude třeba i pravda. Problém se bude řešit tak jako vždy - dávky se sníží anebo odeberou nikoliv těm, kteří je zneužívají, nýbrž těm, o kterých se usoudí, že se mohou nejméně bránit.

   Stále dokola se bude tvrdit, že na místo drahé institucionalizované péče je zapotřebí, aby se o potřebné postarala jejich rodina. A zase se zamlčí, že přesun solidarity na rodinu sice šetří státní výdaje, zvyšuje však míru nerovnosti ve společnosti, protože chudší rodiny, kde bývá pomoc nejnutnější, mají prostě méně zdrojů. Rodinná solidarita tak funguje nikoliv podle závažnosti problémů, kterým se čelí, ale v závislosti na výši majetku rodiny, která se do problému dostane.

   A pokud dojde k přibrzdění ekonomiky, protože se německému průmyslu přestane dařit, uslyšíme z těch pravých úst, že se prosperita odkládá, protože Češi jsou čím dále línější.

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář