Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vrchní velitel myanmarských ozbrojených sil - Západní země se snaží „zničit stát“

28. 6. 2021

Vrchní velitel myanmarských ozbrojených sil - Západní země se snaží „zničit stát“

11:28 28.06.2021

Vrchní velitel myanmarských ozbrojených sil, armádní generál Min Aun Hlain - Sputnik Česká republika, 1920, 28.06.2021

© Sputnik / Evgeniy Biyatov

 

Západní země chtějí mít v Myanmaru u moci lidi, kteří jsou pod jejich kontrolou, a záměrně se vměšují do vnitřních záležitostí země, prohlásil v rozhovoru pro Sputnik předseda Státní správní rady, vrchní velitel myanmarských ozbrojených sil, armádní generál Min Aun Hlain.

Západní země se podle něj snaží „zničit stát“. „To, co píší a dělají, vede ke zničení našeho státu. Chtějí mít u moci lidi, kteří jsou pod jejich kontrolou,“ řekl armádní generál.

 

Západní země využívají nejen média, ale prostřednictvím diplomatických styků zasahují i do našich vnitřních záležitostí. Patří sem mezinárodní organizace, jako je OSN, a občanské organizace. Záměrně se vměšují do našich záležitostí,“ dodal Min Aun Hlain.

 

Řekl, že konečným cílem těch, kdo v zemi organizují protesty poté, co moc přešla do rukou armády, je, aby se ostatní země „oficiálně vměšovaly“ do záležitostí Myanmaru.

 

Spolupráce, ne zasahování

Myanmar není „uzavřená“ země a nikdy se neuzavře před světem, ale má zájem spíše o spolupráci s ostatními státy než o zasahování do svých vnitřních záležitostí, řekl Min Aun Hlain v rozhovoru.

 

„Nejsme uzavřená země, nikdy se neuzavřeme. Máme všechno otevřené, ale jsou tři věci, které musíte pochopit, než s námi začnete spolupracovat: kultura, historie a právo,“ uvedl.

Řekl, že pokud dojde k úplnému pochopení „těchto tří věcí, jak se věci skutečně mají, pak nám ostatní země mohou pomoci a podpořit nás“, aby se situace v zemi stabilizovala.

 

„V současné době však mnozí vycházejí z nespolehlivých zdrojů informací... Děje se tak záměrně, aby si ostatní země myslely, že nespolehlivé informace jsou pravdivé, a kladly své požadavky na to, jak a jaké problémy by se měly řešit. To znamená poskytovat takzvanou podporu, založenou na nedůvěryhodných informacích. Ukazuje se, že jde o vměšování, zatímco my potřebujeme spolupráci,“ zdůraznil vrchní velitel a dodal, že nežádají žádnou zvláštní podporu, ale jen to, aby se řekla pravda.

 

Protivzdušná obrana

Vrchní velitel myanmarských ozbrojených sil v rozhovoru pro Sputnik uvedl, že na setkání s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu v Moskvě projednal otázky protivzdušné obrany a že Myanmar hodlá rozšířit svůj systém protivzdušné obrany, aby ochránil svou národní bezpečnost.

„Na schůzce se diskutovalo především o otázkách protivzdušné obrany, existuje oboustranný zájem o rozšíření spolupráce v této oblasti. Naše země se nachází ve sféře zájmu velmocí, a proto musíme v zájmu národní bezpečnosti rozšířit náš systém protivzdušné obrany,“ řekl Min Aun Hlain.

 

Vojenská spolupráce s Ruskem

Myanmar hodlá rozšířit vojenskou spolupráci s Ruskem, uvedl dále vrchní velitel. „V oblasti vojenské spolupráce směřujeme k jejímu rozvoji. Vytvoříme novou spolupráci, rozšíříme ji. Naše spolupráce byla původně plánována tak, aby se časem rozšířila,“ řekl.

Podle jeho slov se setkání s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu v Moskvě zaměřilo především na „rozšíření stávající spolupráce“ mezi oběma zeměmi.