Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda organizovaného zločinu

20. 6. 2022

Vláda organizovaného zločinu

Marek Řezanka

 Vláda Petra Fialy má čím dál větší problémy. Na jednu stranu podniká jeden asociální krok za druhým, neřeší ekonomickou ani energetickou krizi – a zadlužuje stát na úkor svých občanů. Na stranu druhou se množí korupční kauzy a kauzy, kde je podezření na propojení vládních činitelů s organizovaným zločinem.

 Kabinet Petra Fialy sliboval voličům „slušnost“. Nechme nyní stranou vyprázdněnost tohoto pojmu, zvláště na politické scéně. V praxi vidíme pravý opak. Pan Farský si chtěl odjet na stáž do USA, ale současně pobírat poslanecký plat. Pan Michalik si půjčoval miliony přes záhadnou kyperskou firmu, aby 12. června, pár dnů před vypuknutím Hlubučkovy aféry, náhle zemřel.

 Pro kontakty s Michalem Redlem již rezignoval ministr školství, Petr Gazdík. Vít Rakušan, ministr vnitra, který je zjevně v současné kauze ve střetu zájmů a v podezření z podjatosti, tvrdošíjně zůstává na ministerské židli.

 Co na to Piráti, kteří kandidovali s heslem: „Pusťte nás na ně“? Neměli by si motto trošičku poupravit na „Pusťte nás ke korytům“? Kdo jim ještě uvěří, že bojují proti napojení politiky na organizovaný zločin?    

 Petr Fiala před parlamentními volbami v roce 2021 zmiňoval dvě věci: 1) Údajnou „Babišovu drahotu“ a 2) Řešení „krize a nahrazení vlády, která osm let devastuje společnost i zemi“.

 Zdá se, že v obou případech hovořil o sobě a svém kabinetu.

 Ať byla kauza Čapího hnízda jakákoli (čímž ji nijak nebagatelizuji), nejednalo se o podezření z napojení na organizovaný zločin. Toto podezření je naopak velmi silné v případě postupně odkrývané kauzy kolem pana Hlubučka.

 Co se týče „drahoty“, té jsme svědky právě za nekonání Fialova kabinetu. Dluh neklesá, ale závratně roste – podobně jako ceny pohonných hmot a vlastně všech myslitelných komodit včetně základních potravin. Nejhorší na tom dluhu je, že není investován do občanů České republiky, ale z větší části se jedná o peníze mizející v nenávratnu.  

 Kdyby byl Petr Hlubuček posuzován podle frází, které vypustil do éteru, musel by u svých fanoušků aspirovat minimálně na „řád zlatého demokrata“. Hlásil se k odkazu Václava Havla, že jedno „demoblokařské“ oko nezůstalo suché, rázně podporoval ukrajinskou vládu a byl tak proamerický, že Joe Biden by nemohl být spokojenější.

 Téměř se zdá, že právě na toto Fialův kabinet vsadil – zaštítí se proamerickými postoji – a tím pádem je mu povoleno vše. Kdo by se pak opovážil nařknout tyto „svaté“ muže z prachsprosté zlodějny?

 „Vraťme zemi budoucnost“ – tento vcelku nelogický slogan najednou dostává velice pikantní – a současně extrémně hořkou příchuť. Jediné, co se nám po volbách vrátilo, jsou stokrát provařené a neúspěšné „modré šance“ a korupčníci toužící po dlouhém půstu po pořádném „zahojení“.

 „Pan slušný“, Petr Fiala, již stačil svázat svůj osud s osudem ministra vnitra: Rakušan má moji důvěru, pro jeho rezignaci nevidím důvod.

 Za toto své rozhodnutí by měl nést následky. Důvod k tomu, aby politik, který šéfuje policii vyšetřující jeho stranické kolegy, opustil funkci, je přece více než nasnadě.

 Je ale s podivem, kdo další nevidí důvod k Rakušanově rezignaci: 1) Česká televize, která dělá vše pro to, aby pánové Rakušan a Fiala nečelili výraznějšímu tlaku. Právě Česká televize sehrála za vlády A. Babiše chmurnou roli, kdy se stala propagačním nástrojem ke svolávání demonstrací Milionu chvilek pro demokracii. 2) Milion chvilek pro demokracii. Dnes všichni zcela jasně vidíme (pokud nám to nebylo jasné hned), že se jedná o účelové hnutí, kterému neleží na srdci univerzální hodnoty. Kdyby mu na srdci ležely, je toto hnutí nyní v ulicích a žádá minimálně Rakušanovu hlavu. 3) Řada takzvaných celebrit, hlavně z řad herců, kteří dříve sepisovali slohová cvičení, jak je třeba hájit demokracii.

 Nyní je pokrytectví všech osvíceno v tom nejprudším světle

 Petr Fiala se ohání argumentem, že když mohl něco dělat pan Babiš, může to dělat i pan Rakušan. Jednak srovnává nesrovnatelné – a jednak takto právo nefunguje. V právu nelze rozlišovat zločiny na „demokratické“ a „nedemokratické“. Protibabišovská rétorika zní z Fialových úst vyloženě zoufale – a připomíná nám žáčka, který rozbil okno, ale doma vypráví, že sousedovic Ferda rozbil dvě.

 Ale zapomeňme na to, že by problémy měla pouze vládní strana STAN.

 J. Bican z propagandistického plátku Forum 24 dne 26. 8 2021 uveřejnil článek, že ČSSD nafukuje strašáky. Snažil se bagatelizovat privatizci Budějovického Budvaru. S tou nyní zcela vážně kalkuluje M. Pekarová Adamová.

 Matěj Stropnický před volbami vzkazoval: „Piráti a koalice ODS chtějí privatizovat Budějovický Budvar, tak já bych rád řekl za sociální demokracii, že tenhle pivovar se nikdy privatizovat nebude. Je to pivovar, kterej vaří skvělý pivo, kterej má výborný ekonomický výsledky a kterej celý léta statečně bojuje s tím americkým patokem, takže Bartoši a Markéto Pekarová Adamová, Budějovický Budvar se nikdy privatizovat nebude. A na to se napijem. Nikdy.“    

 Vypadá to, že se spíše napijeme na „hlubučkizaci“ Budvaru, jen v režii TOP09.

 Stranou potom nemůže být „kmotry“ prolezlá ODS.

 Česká republika prohrála v kauze Diag Human a má zaplatit 15,5 miliard korun. Proč média neřeší roli P. Blažka (ministr spravedlnosti za ODS) v této kauze? Vůbec se nám nějak „hlídací psi demokracie“ proměnili na „hlídací psi čachrů Fialova kabinetu“. Zdaleka se tento postřeh netýká pouze již zmíněného zprofanovaného Fora 24.

 Jak to, že se neřeší kauzy ministra financí, Stanjury? Jak to bylo například s obchodním domem Slezanka? A jak s hospodařením firmy Ekson? Jak je možné, že lidé jako Stanjura, Blažek, Gazdík či Rakušan se mohli stát ministry, navíc až na Gazdíka ministry klíčových silových resortů? Petr Fiala přitom tvrdil, že se jedná vesměs o kvalitní kandidáty. Neměl by nyní za ně nést odpovědnost?

 Osobně jsem přesvědčen, že by tuto odpovědnost nést měl. Nebo snad hodlá české předsednictví zahájit s ministrem vnitra, který bude chtít odpojit vyšetřovatele od politiků STAN jako „Bakalář“ (Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí) chce odpojit Českou republiku od ruského plynu?

Toto rozhodně není ani vláda demokratická, ani vláda stabilizační. Je to vláda proválečná, procenzurní a proudavačská – a v neposlední řadě je to vláda organizovaného zločinu.    

 Je třeba co nejdříve vyslat jasný signál „mistrovi signálů všeho druhu“, Petru Fialovi, že je čas tuhle hrůzu zastavit. A je rovněž zřejmé, že média ani zahraniční agenti nám v tomto nepomohou. Musíme si tedy pomoct sami.

 

Stručné shrnutí politiků z hnutí STAN, kteří jsou vyšetřováni ze závažných trestných činů povahy hospodářské kriminality:

  Martin Půta (březen 2014-prosinec 2015: předseda hnutí STAN): Byl podezřelý, že vzal úplatek ve výši 830 tisíc korun za zmanipulování veřejné zakázky hrazené z evropských dotací a zneužil svou pravomoc. Kauza zatím není dotažena do pravomocného rozsudku.

Věslav Michalik (místopředseda hnutí STAN): Firmy spojené s rodinou Michalikových si podle Deníku N půjčily přes kyperskou firmu Lowfield Investments nejméně 4,6 milionu eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu přibližně 117 milionů Kč).

 Věslav Michalik, který přes investiční fond Valour nepřímo ovládal tři solární elektrárny, jejichž celkový instalovaný výkon je 5,6 MW, zemřel 12. 6. 2022.

 Jan Farský (od dubna 2019 první místopředseda hnutí STAN): V lednu 2022 Jan Farský oznámil, že má stáž v USA, ale že si chce ponechat poslanecký mandát i plat.

 Stanislav Polčák (bývalý poslanec TOP09 a bývalý místopředseda hnutí STAN): Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) využil příležitosti, jak vydělat na 300milionovém odškodnění, které dostaly obce v okolí vybuchlých muničních skladů ve Vrběticích. Starostům vystavil účet na bezmála osm milionů korun. Advokátní komora však neshledala v jeho konání sebemenší pochybení.

 Petr Hlubuček (náměstek primátora, člen hnutí STAN): Je obviněn kvůli úplatkům a  účasti na zločinecké skupině. Podle detektivů byl jedním za zakladatelů skupiny, která systematicky vysávala mimo jiné zakázky Dopravního podniku hlavního města Prahy.