Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítězství obalu nad obsahem

30. 10. 2023

Vítězství obalu nad obsahem

 Marek Řezanka

 Porovnám-li projevy Miloše Zemana a projev Petra Pavla u příležitosti výročí vzniku československého státu, nelze pominout evidentní rozdíly:

1)     Miloš Zeman vyjadřoval vlastní myšlenky bez čtení z papíru. Hovořil přímo k lidem a oslovoval je svými postoji. Oproti tomu Petr Pavel měl projev napsaný, a ne příliš dobře naučený. Nezněl nijak přesvědčivě – a fráze vítězily nad čímkoli originálním.

2)     Miloš Zeman vyzvedával potřebu národního obrození, a oceňoval odvahu postavit se mainstreamu. Petr Pavel vyzvedává nevybočování z řady a oceňuje soulad s mainstreamem.

3)     Miloš Zeman provokoval. Petr Pavel nudí.

4)     Miloš Zeman symbolizoval odpor proti normalizaci. Petr Pavel je symbolem normalizace.

5)     Miloš Zeman nebyl pozlátkem. Petr Pavel je etalonem pokrytectví.

 

 Petr Pavel nazval úspěchem České republiky vstup do NATO v roce 1999. Připomeňme si, že v témže roce tato organizace bombardovala suverénní stát – a 12. 4. došlo k útoku na vlak s civilisty v Grdelické soutěsce. Máme být tedy hrdí, že jsme podpořili terorismus? Dále Petr Pavel zmínil teroristické útoky Hamásu – ale neodsoudil izraelské bombardování civilistů v Gaze. Stejně tak neodsoudil válečné choutky Jany Černochové, která baží po krvi. Nejprve bez řádného vyšetření odsoudila Rusko za dopad rakety do Polska, za nějž ale byla zodpovědná ukrajinská strana. Hned by bez důkazů vypovídala Rusku válku. Ve druhém případě by ráda vystupovala z OSN, protože tato organizace žádá zastavení útoků na civilisty v Gaze. Když jsme u návrhů na vystupování z různých organizací, mohli bychom zvážit opuštění té, která se dopustila terorismu v Grdelické soutěsce.

 Velmi zábavně působí Pavlova věta: „Po dlouhé době panuje shoda mezi našimi vrcholnými ústavními představiteli na směřování zahraniční politiky.“ Jana Černochová chce vystoupit z OSN, kdežto bakalář Jan Lipavský tvrdí, že myšlenku o vystoupení Česka z OSN je třeba odmítnout. Oba jsou ministry Fialovy vlády. Jaké je tedy její zahraniční politika? A v čem pan Pavel spatřuje onu jednotu?

 Prý o nás nerozhoduje Brusel, zdůraznil Petr Pavel, který po hříchu zaměňuje pojmy Evropa a Evropská unie. Je to právě Petr Pavel, který chce zrušit právo veta jednotlivých členských států Unie, aby o nás bez nás rozhodoval právě Brusel.

 Za silvestrovský vtip pak můžeme označit Pavlovu frázi: Demokracie je vládou lidu a je to vláda nás všech nám všem. A bude jen taková, jakou si ji my všichni, občané naší země, uděláme.“ Jak se s tímto výrokem slučují hony na občany s takzvaně nesprávným názorem? Nebo tyto občany nepokládá Petr Pavel za plnoprávné lidi?

Jedinou větu, kterou bych u Petra Pavla ocenil, je jeho výrok: „Čeká nás mnoho změn, abychom byli více konkurenceschopní, aby se v naší zemi lépe žilo.“ Ano, tyto změny nás čekají, máme-li jako stát přežít. Fialova vláda totiž dělá vše pro to, aby český průmysl a české zemědělství v konkurenci neobstály. Například pro nesrovnatelně vysoké ceny energií.

 Bylo tristní pozorovat, jak ti, kteří se dříve postavili totalitnímu režimu, hrají frašku s předním kariérním ideologem onoho režimu. A že se tváří, že vláda věcí našich se nám snad vrátila, a    zloba závist a zášť definitivně pominuly. Ony ale ve skutečnosti triumfují.

 Aspoň jsme se dozvěděli, kdo dává přednost pravdivému obsahu, a kdo preferuje bezobsažný obal sestavený z „těch správných“ formulací.