Jdi na obsah Jdi na menu
 


Více než milion Čechů žije na pokraji chudoby, pětina z nich nemá na základní životní potřeby

7. 9. 2022

Více než milion Čechů žije na pokraji chudoby, pětina z nich nemá na základní životní potřeby

 

dnes 5:31, 7.9.2022

Barbora Buřínská

 

Výrazný růst cen potravin či například energií postihuje především domácnosti, které prakticky s vypětím sil přežívají tzv. od výplaty k výplatě. V Česku na pokraji chudoby žije přes milion lidí a jen šestina z nich z výdělků bez problémů zaplatí své základní životní potřeby. Pětina už má problém, běžné výdaje hradit nezvládá či kvůli nim sahá do tenčících se úspor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

 
Článek

Z analýzy projektu Neviditelní, který popisuje skupiny osob potýkající se s různými problémy, jež jim ztěžují životní situaci, vyplývá, že v České republice přibližně 1,153 milionu lidí žije v domácnostech, které je možné označit za nízkopříjmové.

Ze svých příjmů jsou většinou schopni pokrýt základní životní potřeby, ale na tvorbu finančních rezerv už jim prakticky nezbývá.

 

Největší pomoc od státu si zaslouží samoživitelky a mladé rodiny, soudí Češi

Finance

Tři ze čtyř Čechů už v životě zažili finančně tíživou situaci

Finance

Výzkum agentury Ipsos pro projekt Neviditelní a společnost Provident Financial ukázal, že 11 procent nízkopříjmových Čechů své běžné výdaje už hradit nezvládá a dalších devět procent to dokáže jen za použití úspor.

 

Proč je teď ideální čas vyrazit k ledovcům nebo jaká města byste měli na podzim navštívit?

 

Podle analýzy tak téměř čtvrt milionu lidí na základní životní potřeby dostatek peněz nemá. Pokud současná míra inflace vydrží, může být na hraně dalších 27 % respondentů, kteří uvedli, že se museli hodně uskromnit, ukázal průzkum.

Nízké příjmy mají pochopitelně dopad i na další oblasti života nízkopříjmových domácností. Například rodiče nemají dostatek peněz na nákup školních pomůcek, zaplacení kroužků či školy v přírodě apod. Jen v každé druhé rodině si za rok mohou dovolit alespoň jednu rodinnou týdenní dovolenou.

 

Inflace dopadá i na děti, rodiče omezují výdaje na školu

Finance

 

Finanční gramotnost je nízká

Průzkum také ukázal, že téměř v sedmi z deseti nízkopříjmových domácnostech nemají přehled o svých příjmech a výdajích, což potvrzuje i dlouhodobé průzkumy o nižší finanční gramotnosti lidí s nízkými příjmy

Více než třetina lidí se domnívá, že pro důstojný život člověka je potřeba měsíční výdělek ve výši alespoň 30 tisíc korun čistého, což zhruba odpovídá výši průměrné čisté mzdy. V Česku na ni ale dosáhne jen třetina lidí. Pouze čtvrtina respondentů je s výší svého platu spokojen, necelá třetina se snaží získat lépe placenou práci.

Průzkum také ukázal, že jen sedm procent lidí je schopno chodit na brigádu při plném pracovním úvazku. Dalších 28 procent nízkopříjmových lidí uvedlo, že na brigádu nemají čas ani sílu, naopak pětina by si ráda nějakou našla.

„Bohužel tito lidé nemají moc možností, jak se zdražování bránit. Mohou si ke své práci přibrat například brigádu nebo si zvyšovat svoji kvalifikaci. Toto však mohu lehce říci od stolu, ale člověku, který přišel ze směny v továrně, to budu těžko vysvětlovat. Nízkopříjmové domácnosti tak mohou spoléhat pouze na solidaritu rodinných příslušníků nebo aktivně začít využívat sociálních dávek,“ uvedl ekonom Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz.

 

Více než dvě pětiny o pomoc nežádají

Průzkum ukázal, že více než dvě pětiny lidí z nízkopříjmových domácností nevyužívá žádnou pomoc od státu.

Foto: Novinky

Jakou pomoc od státu využívají lidé s nízkými příjmy

Pouze nízká procenta oslovených čerpá některé z dávek, například každý devátý zmínil příspěvek na bydlení, devět procent dostává přídavky na děti, šest procent příspěvek na péči apod.

 

V nouzi lze žádat o příspěvek na bydlení i další dávky

Finance

 

Doporučení odborníků

Sestavte si přehled příjmů a výdajů

Sepište si do poslední koruny své měsíční příjmy a výdaje. Nebude to lehké, ale bez toho nemůžete dostat svůj rozpočet pod kontrolu.

Využívejte státních příspěvků a podpor

Zjistěte, zda nemáte nárok na některou z podpor od státu. Poradí vám na tomto telefonním čísle: 800 77 99 00

Čerpejte příspěvky od zdravotních pojišťoven

Každý má nárok na příspěvky od zdravotních pojišťoven. Tyto příspěvky mohou dosáhnout tisícových částek. Nenechte je zbytečně propadnout. Pojišťovny mohou také přispívat dětem na kroužky. Choďte na preventivní prohlídky, také za ně jsou benefity.

Zjistěte si zaměstnanecké benefity

Firmy nabízejí svým zaměstnancům řadu bonusů. Pokud na ně máte nárok, včas jich využijte.

Zbavte se zlozvyků

Češi utratí měsíčně za alkohol a cigarety průměrně 3 000 Kč. Pokud patříte mezi ně, pokuste se těchto zlozvyků zbavit. Ročně můžete ušetřit i více než 36 000 Kč.

Opravte si, co opravit jde

Nevyhazujte, opravujte. Na internetu lze najít návody téměř na všechno. Pokud vám chybí nějaké nářadí a potřebujete ho pouze jednorázově, půjčte si ho.

Plánujte nákupy

Vždy si pečlivě sepište seznam toho, co v obchodě nakoupíte, abyste předešli impulzivnímu nákupu a před nákupem potravin se najezte, ať nenakoupíte zbytečně moc věcí.

Vařte si doma, omezte restaurace

Vařit ze základních surovin je mnohem zdravější a levnější než jíst polotovary. Češi průměrně vyhodí přes 40 kilogramů jídla ročně, zkuste neplýtvat. Dělejte dětem svačiny do školy i pro volný čas. Domácí limonáda je mnohem levnější než malinovka ve stánku za 50 Kč. Neutrácejte za obědová menu, do práce si noste krabičky, nebo to aspoň střídejte.

Učebnice kupujte z druhé ruky

Učebnice pro děti nakupujte z druhé ruky, určitě je zkuste hledat i na internetu.

Zdroj: Neviditelní

 

https://www.novinky.cz/clanek/finance-vice-nez-milion-cechu-zije-na-pokraji-chudoby-petina-z-nich-nema-na-zakladni-zivotni-potreby-40407203#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=6&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz