Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velká vlastenecká válka sovětského lidu, Kursk II, PhDr. Václav Šůstek

14. 7. 2019

Sovětské velení včas odhadlo, kdy se útok hitlerovských vojsk dostával do krize. Voroněžský front, posílen strategickými zálohami, dostal za úkol zasadit mohutný protiúder a rozdělit vklíněné uskupení Němců. 12. července, kdy vojska Brjanského a levého křídla Západního frontu přešla do útoku; svazky 5. gardové vševojskové a 5. gardové tankové armády po dělostřelecké přípravě nastoupily k protiúderu. Na samém začátku bitvy vyrazily proti sobě dvě pancéřové laviny. První sled 5. gardové tankové armády se za plné jízdy vklínil do německé bojové sestavy. Tanková bitva se rozpoutala ve dvou prostorech. Západně od Prochorovky bojovaly tankové síly 5. gardové tankové armády. Zbývající část této armády pod velením zástupce velitele armády generála Trofanova se střetla s tankovým uskupením fašistů jižně od Prochorovky. Celkem se bitvy v prostoru Prochorovky zúčastnilo 1 200 tanků a samohybných děl. To bylo největší tankové střetné sražení druhé světové války.

 

Tankovou bitvu u Prochorovky vyhrála sovětská vojska. Wehrmacht zde utrpěl velké ztráty na lidech a bylo zničeno asi 400 jeho tanků. Dvanáctý červenec se stal dnem zhroucení německého útoku na Kursk od jihu. Mansteinova vojska nedosáhla svého cíle a začala ustupovat.

 

19. července byl na pokyn hlavního stanu vrchního velení zasazen do boje Stepní front. Sovětská vojska pronikla svými hlavními silami na čáru, kterou zaujímala před zahájením obranné bitvy. Na jižním úseku kurského výběžku se svazky 4. tankové armády a operační skupiny Kempf vklínily do sovětské obrany až 35 km hluboko. Udržet úzké pásmo vklínění však nedokázaly. Úderné možnosti mohutného nepřátelského uskupení směřujícího na Kursk z jihu byly vyčerpány. Útok wehrmachtu nepřinesl ani na tomto směru úspěch.

 

V průběhu bitvy probíhaly vzdušné boje. Sovětské letectvo zničilo 1500 nepřátelských letounů, samo jich ztratilo kolem tisíce. Boj o nadvládu ve vzduchu během bitvy v kurském oblouku skončil vítězstvím sovětského letectva. V kurské obranné operaci se v celé velikosti projevily skvělé morální vlastnosti sovětských vojsk.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář