Jdi na obsah Jdi na menu
 


Válka v Gaze - více než 20 000 dětí se pohřešuje kvůli židovským útokům

1. 7. 2024

Válka v Gaze - více než 20 000 dětí se pohřešuje kvůli židovským útokům

30. 6. 2024 kuryr

Podle Save the Children jsou tisíce nezvěstných, zmizelých, uvězněných nebo pohřbených pod troskami nebo v hromadných hrobech

V důsledku izraelského útoku na enklávu se v pásmu Gazy pohřešuje více než 20 000 palestinských dětí, které jsou buď nezvěstné, zmizelé, uvězněné, pohřbené pod troskami nebo pohřbené v masových hrobech.

Save the Children uvedl, že pokračující konflikt ztěžuje ověření čísel, ale odhaduje se, že nejméně 17 000 dětí je bez doprovodu a odloučeno, zatímco asi 4 000 dětí je pravděpodobně pod troskami.

Další počet je pravděpodobně v masových hrobech v pásmu Gazy.

Charita uvedla, že její týmy na ochranu dětí byly izraelskou operací v Rafáhu vystaveny ještě většímu tlaku a že v důsledku toho je více rodin a komunit oddělováno od svých dětí.

„Každým dnem nacházíme více dětí bez doprovodu a každým dnem je obtížnější je podporovat. Spolupracujeme s partnery na identifikaci odloučených dětí a dětí bez doprovodu a lokalizaci jejich rodin, ale neexistuje pro ně žádná bezpečná zařízení – v Gaze není žádné bezpečné místo,“ uvedl v prohlášení specialista na ochranu dětí z organizace Save the Children in Gaza.

„Sousedé a širší rodinní příslušníci, kteří přijali osamělé děti, se snaží uspokojit své základní potřeby, jako je přístřeší, jídlo a voda. Mnozí jsou ubytováni s cizími lidmi – nebo zcela sami – což zvyšuje riziko násilí, zneužívání, vykořisťování a zanedbávání.“

Palestinské ministerstvo zdravotnictví v neděli uvedlo, že od 7. října bylo zabito celkem 37 598 lidí, včetně nejméně 14 000 dětí.

Skupiny pro lidská práva a experti OSN obvinili Izrael z kolektivního trestání Palestinců od útoku vedeném Hamasem 7. října, včetně použití hladovění jako válečné zbraně. Předpokládá se, že desítky dětí v Gaze zemřely v důsledku podvýživy.

Ředitel nemocnice Kamal Adwan v severní Gaze v sobotu uvedl, že čtyři děti tam zemřely na podvýživu během jediného týdne.

„Na předškolním oddělení nemocnice jsme v posledních hodinách ztratili dítě. „Je to čtvrté dítě, které za poslední týden zemřelo v nemocnici kvůli podvýživě,“ řekl na tiskové konferenci.

Humanitární krize v pásmu Gazy způsobená izraelským bombardováním a obléháním se pravděpodobně zhorší kvůli spalujícímu horku, varovala v pátek Světová zdravotnická organizace (WHO).

WHO vyzvala k opětovnému otevření hraničního přechodu Rafah, který Izrael obsadil a následně zničil na začátku května, aby se usnadnily dodávky pomoci a lékařská evakuace 10 000 zraněných, kteří potřebují ošetření v zahraničí.

Jak se počet civilních obětí a humanitární podmínky nadále zhoršují, zejména rostoucí hladová krize v severním pásmu Gazy, izraelský premiér Benjamin Netanjahu popřel, že by se záměrně zaměřoval na civilisty nebo prováděl politiku hladovění.

V rozhovoru s konzervativním americkým časopisem Punchbowl News zveřejněným 21. června Netanjahu nazval tato obvinění „krevní pomluvou proti židovskému lidu“.

„Toto jsou dvě pomluvy, které jsou namířeny proti židovskému státu, stejně jako lidé ve středověku říkali, že zabíjíme křesťanské děti, abychom upekli maces, nebo že šíříme havěť, abychom otrávili celou populaci.“

BLÍZKÝ VÝCHOD – Redakční tým

ZDROJ

https://www.middleeasteye.net/news/war-gaza-over-20000-left-missing-due-israeli-assault