Jdi na obsah Jdi na menu
 


Válka o Kosovo a Metohiji je nevyhnutelná. Srbové jsou s Bělehradem nespokojeni

9. 1. 2023

Válka o Kosovo a Metohiji je nevyhnutelná. Srbové jsou s Bělehradem nespokojeni

Ljubov Stěpušova

 

29. prosince 2022

Srbové jsou nespokojeni s požadavkem Alexandara Vučiče na odstranění barikády na hraničních přechodech z Kosova a Metohije. Lidé chápou, že válka je nutná, ale srbské vedení se nerozhoduje pro vojenskou operaci.

 

Srbové se zlobí na Vučiče

Podle kanálu Srbský vestnik na sociální síti Telegram je kontrolní stanoviště v Merdare, který uzavřeli Srbové z centrálního Srbska, už otevřené, ale barikády kosovských Srbů uzavírají kontrolní stanoviště v Jarinje a Brnjaku.

Autor na telegramovém kanálu zdůrazňuje, že se lidé z barikád i z centrálního Srbska zlobí. Kvůli přetrvávajícímu teroru proti Srbům v Kosovu chtěli i dále stát na barikádách, ale Bělehrad je zradil.

 

Jejich požadavky na Vučiče jsou tyto:

- Bývalý kosovský Srb, policista Dejan Pantič, ač je osvobozen, se nachází v domácím vězení, soud s ním stále probíhá a bude odsouzen. Za dva další odsouzené „nebude dokonce Bělehrad ani bojovat“ a nejsou žádné záruky ohledně přítomnosti albánských speciálních jednotek ROSY na severu Kosova a Metohije, takže teror bude pokračovat.

 

- Namísto, aby se tlačilo na Západ a na Albánce s využitím rezoluce RB OSN č. 1244 o přítomnosti srbské armády v srbských samosprávných místech částečně uznaného státu Kosovo, konají se „gesta dobré vůle“ jako vždy s klamavými pohádkami o garancích bezpečnosti.

 

Válka o Kosovo a Metohiji je nevyhnutelná

 

„Teror v Kosovu proti srbskému obyvatelstvu probíhá roky. Zastavit ho mohou jen barikády a srbská armáda. Je jasné, že válka je nevyhnutelná. Pokud se oddaluje, nepřítel se může připravit,“ píše Srbský vestnik.

 

Podle mínění autorů vede obojaká politika Bělehradu k tomu, že Srby nepodpoří nikdo, protože nikdo nemá rád nejistotu.

Země už deset let soustavně ustupuje, přitom nic komě slibů nedostává a chutě západních politiků a jejich albánských vazalů jen rostou. Autoři na kanálu Telegram píší, že ze strany Srbska není žádný odpor. Všichni dobře vědí, že Srbsko do EU nevstoupí, ale Bělehrad se za posledních deset let ani nepokusil přeorientovat hospodářství na jiný směr.

 

Vučič si musí vybrat strategii

Situace v Kosovu se zostřila poté, kdy Ruskem a Srbskem neuznaná Republika Kosovo učinila kroky k vytěsnění Srbů z oblastí na severu země, kde trvale žijí Srbové, nastavila tam svá pravidla a zavedla své registrační značky aut.  Srbové v reakci na to odešli z kosovské policie a jeden z nich, Dejan Pantič, byl obviněn z organizování útoku na policii a zatčen.

Srbové odešli z orgánů správy několika obcí a Albánci ihned zaujali jejich místa. Prezident Vučič nařídil armádní pohotovost na hranicích, ale potom se domluvil se západními zprostředkovateli mírových sil KFOR z NATO na odstranění srbských barikád během dvou dnů. Za to měl být propuštěn Pantič a měly odejít kosovské bezpečnostní síly.

 

Vučič poděkoval RF za pomoc a řekl: „Poprvé jsme dostali něco, co je pro nás zdrojem práva a jasně stanoví pozici KFOR – že bez KFOR a schválení srbskou komunitou a srbskými úřady se nemohou bezpečnostní síly Kosova vyskytovat na severu Kosova a Metohije, a to je velká věc. Krom toho se nám podařilo vyloučit z dohody požadavek na odstranění barikád.“

Jenže Srbský vestnik uvádí originál poděkování Rusku:Děkujeme Rusku za podporu, kterou poskytuje, ačkoliv jeho ozbrojené síly zde nejsou. Přesto dík za jeho politickou podporu.“

 

Autoři to považují za zřejmé bagatelizování. Je důležité, aby Srbové začali sami. Donbas začal a nakonec zvítězil. Vučič chce dovést zemi do EU. Měl by si nejdřív rozmyslet strategický kurs, vstoupit do CSTO a potom  jednat o vojenské pomoci s Ruskem.

Převzato z Pravda.ru