Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Česku by se mohli léčit zranění ukrajinští vojáci, 1. 2. 2022, 18:24

7. 1. 2023

V Česku by se mohli léčit zranění ukrajinští vojáci

1. 2. 2022, 18:24

ČTK

 

V případě vyhrocení situace na Ukrajině počítá Česko s humanitární pomocí a mohlo by také poslat kontingent policistů na hranice se Slovenskem, uvedl po úterním jednání Bezpečnostní rady státu (BRS) ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V úterý armáda informovala o podpisu smlouvy o daru dělostřelecké munice pro Ukrajinu a o ujednání, které umožní v Česku léčit raněné ukrajinské vojáky. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že nové požadavky na pomoc zatím ukrajinská strana nevznesla.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinský voják na východě země

 
Článek

BRS na prvním jednání po nástupu nové vlády přijala usnesení, kde vyjádřila vážnou obavu z kroků Ruska, které potvrzují možnost agrese vůči Ukrajině. „Vyjádřila podporu intenzivnímu úsilí k nalezení diplomatického řešení,” uvedl po jednání BRS premiér Petr Fiala (ODS).

Kabinet podle něj připravuje za nutné připravit Česko na potenciální dopady možného konfliktu. „Spoléháme na diplomatické řešení a věříme mu, ale jsme připraveni i na horší scénáře,” doplnil.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že jednání o situaci na východě Evropy přivítal. „Bytostným zájmem ČR je udržení míru a bezpečnosti ve východní Evropě,” řekl. Odmítl jakékoliv použití síly ze strany Ruska, které považuje Česko za neakceptovatelné. „Doufáme v diplomatické řešení, ale odpovědně se chystáme,” podotkl.

 

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že Česko má už historicky připravené plány pro nejrůznější scénáře, se kterými nyní pracuje. Počítá se s případnou humanitární pomocí přímo na místě. Rakušan připomněl i dohodu se Slovenskem, že by Česko v případě potřeby mohlo poslat na jeho hranice s Ukrajinou kontingent policistů. „Máme s tím velké zkušenosti, pomoc by byla rychlá a i efektivní,” řekl.

 

Dar dělostřelecké munice

Zástupci ČR a Ukrajiny v úterý podepsali smlouvu o daru dělostřelecké munice, který minulý týden schválila Fialova vláda.

Uzavřeli i delší dobu chystané ujednání, které umožní v Česku léčit raněné ukrajinské vojáky. Využit k tomu bude program, v němž se v minulosti Česko postaralo o několik raněných Kurdů. Dohody podepsal náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec a vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj, sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

 

 

Zalužnyj se sešel také s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou. Jednali o bezpečnostní situaci na Ukrajině nebo o spolupráci, informovala armáda na svém webu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že nové požadavky na pomoc zatím ukrajinská strana nevznesla. Lipavský připomněl, že se po víkendu chystá na návštěvu Ukrajiny, otázka další pomoci podle něj může být jedním z témat této zahraniční cesty.

 

Moskva v blízkosti Ukrajiny shromáždila vojska, odmítá však, že by připravovala invazi. Zároveň hrozí blíže nespecifikovanými kroky, pokud Západ nevyslyší sérii požadavků ohledně fungování NATO, z nichž ty hlavní jsou pro spojence nepřijatelné. Podle Kyjeva jde Moskvě spíš o destabilizaci Ukrajiny než o použití vojenské síly.