Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uznejme nezávislost separatistických republik na Donbasu, vyzvali Putina poslanci

15. 2. 2022

Uznejme nezávislost separatistických republik na Donbasu, vyzvali Putina poslanci

Dnes 11:51m, 15.2.2022 – Moskva

Alex Švamberk, Novinky

 

Ruští poslanci schválili většinou hlasů usnesení žádající prezidenta Vladimira Putina, aby uznal nezávislost samozvaných republik na Donbasu. Odsouhlasili tak v lednu předložený návrh komunistů poměrem 351 ku 16.

 

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: Yuri Kochetkov, ČTK/AP

 

Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin uvedl, že rezoluce bude „okamžitě podepsána a zaslána hlavě státu“.

 

V pondělí Výbor ruské Státní dumy pro záležitosti Společenství nezávislých států (SNS) přijal dvě varianty usnesení vyzývající prezidenta Ruské federace Vladimira Putina, aby uznal Doněckou a Luhanskou lidovou republiku.

 

Jeden návrh předložili komunisté a druhý dva poslanci Jednotného Ruska – první tajemník zmíněného výboru Viktor Vodolackij a tajemník výboru Arťom Turov.

Druhý návrh předpokládal, že se napřed k návrhu vyjádří ruské ministerstvo zahraničí, které má posoudit, zda je takový krok v souladu s mezinárodními úmluvami včetně minských dohod.

To ale rezolutně odmítá vedení Ukrajiny. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba podle agentury Unian varoval, že případné uznání „okupovaných území" za nezávislé útvary bude znamenat konec mírových dohod z Minsku o urovnání konfliktu na východě Ukrajiny.