Jdi na obsah Jdi na menu
 


Už chybí jen řešení

11. 2. 2021

Už chybí jen řešení

 

Celkem patnáct belgických akademiků, většinou právníci, se obrátilo na svoji vládu otevřeným dopisem. Zpochybňují v něm legitimnost nouzového stavu, který platí v jejich zemi.

 

Konstatují, že se jedná o opatření, jež by bylo ještě před rokem zcela nemyslitelné a které úplně převrátilo život celé společnosti. Protestují proti tomu, že po jarní vlně, která přišla nečekaně, byla omezující opatření přijata i na podzim, kdy už bylo dost času na diskuse.

  

Nelíbí se jim, že tato opatření jsou neustále prodlužována a vláda stále ještě není schopna sdělit, kdy jim bude už konečně odzvoněno.

Ve svém prohlášení uvádějí, že psychické napětí zvyšuje počty hádek v rodinách, mladí lidé mají problémy s učivem, jsou poškozeni podnikatelé i zaměstnanci, vede to k pokusím o sebevraždy. Přesto všechno vláda ve svých restrikcích nepolevuje.

  

Belgičtí akademici upozorňují, že v důsledku vládních opatření je  omezována svoboda. Jsou vyhlašována pouhými ministerskými výnosy, nejsou řádně zakotvena v zákonech a v ústavě. Boj proti covidu sice zachraňuje lidské životy, ale omezuje naše práva, konstatují. Je ohroženo právo na demonstrace, právo na práci, na vzdělání, je omezován pohyb osob a jejich právo na kulturní vyžití.

 

Stěžují si zejména na to, že vládou přijímaná opatření nejsou předmětem důkladné všelidové diskuse, v niž by se mohla uplatnit široká pluralita názorů. Dodávají, že veřejná debata je nezbytným předpokladem otevřené společnosti, a vyjadřují obavy, že tento způsob řízení má blízko k autoritářskému režimu.

  

Signatáři se dožadují, aby začala diskuse o tom, k čemu vlastně vládní opatření slouží, nakolik zvyšují jiná rizika a nakolik jsou vůbec legitimní.

  

Co k tomu říci. Podepsaní akademici mají nesporně vynikající pozorovací talent. Dlouhá studia v nich vypěstovala schopnost všímat si i věcí, které jsou zcela evidentní. V jejich provolání chybí v podstatě jen jedno. Neprozradili, co dělat v případě, kdy žádné řešení nebude po dlouhé, otevřené a pluralitní diskusi přijato demokratickou většinou.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář