Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA se z Afghánistánu nepoučily a opakují své chyby na Ukrajině

3. 9. 2022

USA se z Afghánistánu nepoučily a opakují své chyby na Ukrajině

3.9.2022 13:54

Washington sype na Ukrajinu peníze v podobě zbraní, střeliva a ekonomické pomoci. 40 miliard dolarů schválených Kongresem USA v květnu je značná suma, zvláště pro zemi, která se potýká s rekordně vysokou inflací a státním dluhem, jenž se vymkl kontrole. Zdá se, že Bílý dům se zavázal podporovat Ukrajinu všemi možnými prostředky tak dlouho, jak bude potřeba.

Samotná budoucnost „liberálního světového řádu“ závisí na vítězství Kyjeva, prohlašují na Twitteru jestřábi z Kongresu. Premisa, ze které všichni včetně prezidenta Joe Bidena vycházejí, je taková, že západní ekonomické sankce povedou ke zhroucení ruské ekonomiky, zatímco moskevská armáda vykrvácí v boji proti Západem vycvičeným a vybaveným Ukrajincům. Tato strategie se odvozuje z přesvědčení amerického establishmentu, že Sovětský svaz byl poražen vyčerpáním z války v Afghánistánu v 80. letech a vojenskými výdaji, aby se v globálním měřítku vyrovnal Západu v závodech ve zbrojení. O této verzi „vítězství“ Západu ve studené válce se v USA ani nediskutuje, je prostě brána jako samozřejmost.

Nedávno Bílý dům oznámil odeslání vojenské pomoci v hodnotě 270 milionů dolarů, včetně dalších raketometů HIMARS a sebevražedných dronů „Phoenix Ghost“, nejnovějších „zázračných zbraní“, které mají Ukrajině pomoci k vítězství. Protitankové střely Javelin a protiletadlové odpalovací zařízení Stinger byly odeslány na Ukrajinu již v únoru a březnu. Mimochodem, Stingery poskytly USA islámským mudžahedínům bojujícím proti Sovětům v Afghánistánu. Zatímco americká strategie vyzbrojování Ukrajinců se zdá být částečně založena na „logice“ vyzbrojování afghánských islamistů v 80. letech, způsob, jakým Washington postupné navyšuje finanční prostředky pro Kyjev, připomíná spíše jiné afghánské dobrodružství – vlastní americkou dvacetiletou okupaci, která loni potupně skončila.

Zde je na místě malé ohlédnutí. USA vyslaly vojáky do Afghánistánu v říjnu 2001, krátce po teroristických útocích z 11. září. To, co mělo být rychlou válkou pomsty, se proměnilo ve dvacetiletou otevřenou ránu amerického rozpočtu. Taliban byl rychle svržen, ale trvalo deset let, než vystopovali a zabili Bin Ládina v nedalekém Pákistánu. Ani potom USA nevyhlásily vítězství a nešly domů, protože Taliban byl v reakci na americkou okupaci opět na vzestupu. V nikdy nekončícím boji měla vláda v Kábulu většinu svého rozpočtu financovaného USA a jejich spojenci, zatímco Pentagon platil zbrojní výdaje „Afghánské národní armádě“. 8. července loňského roku řekl Biden Američanům, že poslední američtí vojáci opustí Afghánistán do konce srpna 2021. Na otázku, zda je převzetí moci Talibanem nevyhnutelné, slavně odpověděl: „Ne, není,“ a trval na tom, že afghánská armáda je stejně dobře vybavena jako kterákoli armáda na světě. Během měsíce od Bidenova prohlášení byl Taliban u bran Kábulu a Pentagon prozradil hlavním americkým médiím, že afghánské hlavní město by mohlo padnout za 30-90 dní. Ve skutečnosti to trvalo jen pět dní. 15. srpna se afghánská vláda rozplynula a Taliban převzal kontrolu nad metropolí prakticky bez odporu.

Původní plán klidného odletu amerických diplomatů a civilistů ze země se změnil v kvapný úprk. Na sociálních sítích kolovaly obrázky mužů, kteří se drželi odlétajících letadel a padali do záhuby. Pentagon vyslal tisíce amerických mariňáků, aby zajistili letiště – nikoli před Talibanem, ale před přílivem Afghánců, kteří se snažili uprchnout. Nakonec bylo evakuováno asi 110 000 lidí, ale tisíce armádních překladatelů a dalších spolupracovníků musely zůstat ve své vlasti. Poslední americké letadlo odstartovalo z Kábulu těsně před půlnocí 30. srpna 2021. V projevu následujícího dne Biden označil leteckou přepravu za „mimořádný úspěch“ a prohlásil, že jde o konec amerických pokusů „předělat jiné země“: „Od nynějška bude Washington stanovovat mise s jasnými, dosažitelnými cíli a bude se soustředit na základní národní zájmy“.

O méně než šest měsíců později ten samý Biden mobilizoval spojence USA ke konfrontaci s jadernou mocností Ruskem a přitom vypisoval bianko šeky do Kyjeva! K 22. červenci letošního roku poslal Bílý dům na Ukrajinu zbraně v hodnotě 8,2 miliardy dolarů. V květnu, přibližně v době, kdy Kongres USA schválil návrh zákona na pomoc Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů, Pentagon tiše připustil, že americké zbraně a vybavení zaslané do Afghánistánu za 7,1 miliardy dolarů zůstaly v rukou Talibanu…

Filip Andler

vaše věc.cz