Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA odmítly stáhnout z Evropy jaderné zbraně

21. 9. 2020

USA odmítly stáhnout z Evropy jaderné zbraně

viperagp

Svět

20:48 20.09.2020Získat krátkou URL

 

USA jsou připraveny diskutovat o jakýchkoli navrhovaných tématech s Ruskem, jaderné zbraně však z Evropy stahovat nebudou. Uvedl to v rozhovoru pro noviny Kommersant zvláštní zástupce USA pro kontrolu zbraní Marshall Billingslea.

Na otázku, zda jsou USA připraveny stáhnout své jaderné zbraně z Evropy, odpověděl: „Ne, tohle dělat nebudeme. Ale jsme připraveni diskutovat o všem, o čem Rusko chce.“

„K postoji ruské strany se stavíme mimořádně vážně a považujeme za důležité vést profesionální dialog o otázkách společného zájmu i zájmu jedné ze stran. Proto jsme určitě připraveni s Ruskem hovořit o NATO a o našich zárukách teorie odstrašování poskytnutých členům Severoatlantické aliance. Jaderné zbraně ale nebudeme vyvážet ani z jednoho místa jejich skladování. Od Ruské federace to stejné nepožadujeme. Nepožadujeme, aby ruské úřady stáhly všechny svoje jaderné zbraně z Kaliningradu nebo udělaly něco podobného,“ uvedl.

„Proto – ne. Nepředpokládáme nějaké konkrétní kroky, které by mohly mít vliv na změnu skladovacích míst nebo rozmístění (jaderných, pozn. red.) zbraní,“ dodal.

© Sputnik / Konstantin Chalabov

Jednání o prodloužení START III. Německý expert: Neúčast Číny berou USA jako „tajné dveře“

Připomeňme, že ve dnech 17. až 18. srpna proběhlo ve Vídni další kolo konzultací mezi Ruskem a USA ohledně strategické stability a kontroly zbraní. V čele delegace byl náměstek ruského ministra zahraničí RF Sergej Rjabkov a zvláštní zástupce USA pro kontrolu zbraní Marshall Billingslea.

 

Pozice Washingtonu ke STARTU III

V rozhovoru Billingslea dále uvedl, že Spojené státy daly Rusku „dobrý“ návrh na prodloužení smlouvy START III. Po možném znovuzvolení Donalda Trumpa na post prezidenta ale cena poroste.

„Víte, Rusko se musí samo rozhodnout, zda chce prodloužit smlouvu START III. Udělali jsme mu dobrou nabídku. Nemyslíme si, že daná nabídka je nespravedlivá. Myslíme si, že je založena na principu vzájemnosti, že povede k větší transparentnosti. A myslíme si, že je to velmi cenné v současné situaci, kdy si Spojené státy a Rusko nedůvěřují vůbec v ničem,“ uvedl.

Podle jeho mínění se jedná o poměrně významný krok kupředu, který by mohly obě země podniknout společně v době, kdy se musí vážně hledat podobné možnosti pro společnou práci. Dodal, že kvůli těmto důvodům považují návrh předložený Rusku za umírněný a velmi rozumný.

„Předpokládám, že pokud ho Rusko nepřijme, pak poté, co bude znovu Trump zvolen, bude vstupné, jak my říkáme v USA, zvýšeno,“ uvedl.

„Jak jsem již řekl, upravíme naši vyjednávací pozici v závislosti na reakci Ruska, pokud tedy bude. Myslíme si, že jsme nastínili velmi jasný a velmi jednoduchý akční plán, který je výhodný pro obě země. Také si myslíme, že odráží takové diskuse, které vedli naši prezidenti. A teď, jak jsem jasně řekl, a my si to opravdu myslíme, je míč na ruské straně hřiště,“ dodal.

 

„Prezidentské memorandum“

V neposlední řadě Billingslea konstatoval, že Washington je připraven „už zítra“ uzavřít s Moskvou „prezidentské memorandum“, které předpokládá prodloužení smlouvy START III. Ovšem po listopadových volbách v USA se mohou objevit nové podmínky.

sputnik

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář