Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA jsou šokovány - Kosovo se stalo líhní terorismu

1. 8. 2019

Xenie Golub-Sekulovičová

1. 8. 2019 politnavigator

 

Velvyslanectví USA v Kosovu varovalo své občany před možnými teroristickými útoky na území tohoto separatistického útvaru. Prohlášení uvádí, že během letní sezóny zůstávají bezpečnostní opatření vysoká kvůli neustálému ohrožení ze strany nadnárodních teroristických organizací a jednotlivých osob, inspirovaných extremistickou ideologií. "Extremisté se nadále soustřeďují v turistických objektech, na významných veřejných akcích, v nákupních centrech, dopravních prostředcích, klubech a dalších zařízeních, které navštěvují lidé ze Západu", uvedlo v upozornění velvyslanectví USA.

 

Na obrázku je někdejší ministr zahraničních věcí Schwarzenberg, který za ČR uznal Kosovo se současným prezidentem a mezinárodním zločincem Hashim Thaçi.

 

Ministr obrany Srbska Alexandr Vulin v rozhovoru s novinami Kurir uvedl, že toto varování je založeno na skutečnosti, že Kosovo je jedním z území s největším počtem teroristů DAEŠ na světě, pokud jde o počet osob zapojených do teroristických aktivit.

 

"Co do procentního srovnání je větší počet známých zabijáků pouze mezi Iráčany nebo Syřany. Po zhroucení chalífátu se kosovští militanti vracejí z bojiště a nepochybně představují velkou hrozbu pro všechny křesťany a rozhodně pro mír a stabilitu celého regionu", uvedl ministr.

 

"Pokud Spojené státy chtějí ochránit své občany a obyvatele Balkánu, není nutné dělat vše pro vytvoření a vyzbrojení takzvané albánské armády Kosova. Ti, kteří se vrátili z bojiště v Sýrii, budou představovat menší hrozbu ve srovnání s dobře ozbrojenými teroristy z řad Albánců bývalé a současné kosovské osvobozenecké armády", dodal Vulin.

 

Velký počet teroristů v regionu potvrzuje i Úřad při vládě Srbska pro Kosovo a Metochii.

 

"Je důležité, že varují své občany a že takové potvrzení přichází z USA, které ve zprávách ministerstva zahraničí pravidelně analyzují a informují o činnosti těchto organizací. Kačanik je známý jako hlavní město džihádu Evropy a náborové centrum pro takzvané bojovníky DAEŠ. V médiích se často objevují důkazy, že v Kosovu je mnoho mladých lidí v řadách DAEŠ, někteří jsou často zahrnuti do dalších nájemných teroristických organizací. Mnoho z nich se později vrací do Kosova a musí se to vzít v úvahu", oznámil úřad.

 

Zároveň se uvádí, že "stát Srbsko je v současné době schopen jednat rozhodně a zamezit jakýmkoli možným útokům".

 

Orhan Dragaš z Mezinárodního bezpečnostního institutu říká, že podle údajů americké vlády se za poslední dva roky vypravilo z Kosova do Sýrie a Iráku více než 400 teroristů.

 

"Velký počet teroristů se vrací domů a představuje extrémně vážnou hrozbu pro mír na Balkáně, zejména v Kosovu, nesporně pro srbskou komunitu, což v případě extrémně slabých politických institucí vytváří hrozbu, kterou nelze ignorovat. Doufám, že mezinárodní společenství, zejména jeho bezpečnostní a zpravodajské služby, jako dříve prokáže plnou připravenost k zajištění bezpečnosti srbské komunity, přičemž vezme v úvahu všechny tyto okolnosti, které jasně ukazují, že je v nebezpečí", řekl Dragaš.

 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář