Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA během vojenského cvičení simulovaly jaderný útok na Rusko

23. 2. 2020

USA během vojenského cvičení simulovaly jaderný útok na Rusko

© Depositphotos / Vicnt2815

Sputnik

10:36 22.02.2020

 

Spojené státy provedly „malé“ vojenské cvičení pro případ ruského jaderného útoku na Evropu a odvetného útoku Spojených států, uvedl mluvčí Pentagonu.

 

Podle jeho slov „scénář cvičení zahrnoval mimořádnou situaci v Evropě, kde probíhá válka s Ruskem a Rusko se rozhodne použít omezené jaderné zbraně nízké síly proti objektu na území NATO“.

 

Zástupce Pentagonu dodal, že v takové situaci zasáhne ministr obrany a poté prezident, „a nakonec bude přijato rozhodnutí o tom, jak reagovat“.

 

Během vojenského cvičení byla simulována reakce USA, během níž Washington „odpovídá jaderným útokem proti Rusku“. Podle jeho slov během tohoto cvičení získal šéf Pentagonu Mark Esper představu o tom, jak by Spojené státy mohly reagovat v podobné situaci.

 

Cvičení se rovněž zúčastnili zástupci Kongresu USA, aby pochopili, jak „probíhá komunikace během jaderné krize“.

 

Mluvčí Pentagonu uvedl již v pátek, že USA nemají v plánu umístit v Evropě jaderné rakety s nízkým výkonem. Ujistil, že americká „reakce na porušení ze strany Ruska“ by byla nejaderná, a vysvětlil, že jde o balistické rakety takového dosahu, jak to umožňuje smlouva INF (smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu).

 

Na začátku února ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov uvedl, že vyzval amerického ministra zahraničí Michaela Pompea, aby přijal prohlášení o nepřípustnosti jaderné války. Dodal, že Washington slíbil brzkou odpověď, a vyjádřil naději v její pozitivitu.

 

Smlouva INF

 

SSSR a USA podepsaly smlouvu INF v roce 1987. Strany se zavázaly, že zlikvidují všechny komplexy pozemních balistických a okřídlených raket se středním (jeden tisíc až 5,5 tisíce kilometrů) a kratším (od 500 do jednoho tisíce kilometrů) dosahem.

 

2. srpna vypršela platnost smlouvy INF. Začátkem tohoto roku Washington oznámil jednostranné odstoupení od této dohody a obvinil Rusko z jejího dlouhodobého porušování. Moskva veškerá obvinění odmítá. Na začátku července podepsal ruský prezident Vladimir Putin zákon o pozastavení smlouvy.

 

 Rusko opakovaně prohlašovalo, že beze zbytku plní smlouvu INF. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uváděl, že Moskva má k Washingtonu velmi závažné otázky ohledně plnění smlouvy samotnými Američany. Podle jeho slov jsou obvinění ze strany USA z porušení smlouvy INF neopodstatněná.

 

USA již začaly testovat zbraně zakázané INF. Před týdnem šéf Pentagonu Mark Esper sdělil, že americké vojenské letectvo spolu s Úřadem pro strategické možnosti otestovalo prototyp nejaderné pozemní balistické rakety. Podle jeho slov výroba prototypu připraveného ke startu trvala necelých devět měsíců místo dvou let. Podle údajů blogu bmpd byla raketa odpálena z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii. Uletěla přes 500 kilometrů a poté spadla do Tichého oceánu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář