Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA - Další peníze na Ukrajinu už posílat nechceme

5. 8. 2023

USA - Další peníze na Ukrajinu už posílat nechceme

 Podle nejnovějšího průzkumu pro stanici CNN 55 procent dotázaných Američanů je proti tomu, aby USA posílaly další peníze na Ukrajinu. (Ještě jednou, průzkum dělali dokonce pro CNN - hlavní stanici neoconů.)

Juraj Draxler, slovenský politilog

5. srpna 2023 - 03:20

 

Bude to mít nějaký dopad? Ne, píše na facebooku Juraj Draxler, slovenský politolog.

 

Americké mocenské kliky si z názorů veřejnosti až tak moc nedělají. A speciálně Ukrajina není něco, co by si běžný Američan tak moc všímal, takže na rozdíl od jiných témat takové průzkumy může Kongres ignorovat.

 

Jak je to tedy mimochodem s celou zahraniční politikou USA. V tomto má jejich vláda demokracie tak „volnou ruku" že několikrát v historii prezident sám, bez Kongresu, rozhodl o ozbrojené intervenci či doslova válce.

 

A často se vyhýbali slovu válka (pro toho, kdo se vysmívá termínu "speciální vojenská operace" - Rusové jen kopírují Američany).

 

Těch her se slovíčky bylo mnoho. Například i když už měly ve Vietnamu Američané  tisíce vojáků přímo zapojených do bojů, dlouho to byly jen „poradci“. Tento orwellismus dodržoval Bílý dům i tisk.

 

Přesto i tento průzkum ukazuje, že něco se asi děje. Po nevrlých vyjádřeních směrem k ukrajinské vládě ze strany nejbližších spojenců, Britů a Poláků, se i v amerických médiích objevují kritičtější zprávy.

 

Například o tom, že ta milionkrát opakovaná protiofenziva zatím ničeho nedosáhla.

 

Za ta jatka nemohou prostí Ukrajinci ani prosti Rusové. Dokonce ani někteří politici, ti hloupější.

 

Nejnemorálnější jsou ti, kteří věděli a vědí, že Ukrajinci v zásadě nemají šanci zvrátit stávající situaci a přesto vypouštějí předpovědi o opaku.

 

Nemorální není bránit se proti nepříteli. Nemorální je lidem, které posíláte k smrti, předkládat jiné důvody konfliktu, než jsou ty skutečné  a do toho jim ještě ampliony křičet, že jejich smrt má nějaký význam.

 

A většinové mínění v USA? Koho to zajímá? Demokracie je důležitá, když se dá použít k orazítkování té "správné" politiky. V tomto případě politiky vojensko-průmyslového komplexu, před jehož mocí kdysi tak naléhavě varoval ve svém posledním projevu prezident Eisenhower.

 

Jinak si té demokracie není třeba až tak všímat. Vždy se to dá překřičet médii. A nejen v USA. Že?

 

A komentáře:

    Vždy sa oplatí pripomínať zahraničnopolitické vyjadrenia veľkých Američanov, ako bol John F. Kennedy, George Kennan, Paul Nitze a ďalší (naši komentátori s mozgami veľkosti vlašských orechov by ich dnes všetkých zhrnuli pod nálepku "rusofilov", zbabelcov a podobne). A tu prezieravá reč starého generála varujúceho pred ovládnutím americkej spoločnosti a politiky vojensko-priemyselným komplexom:

 

    Západ už nemá žiadne politické hodnoty na ktorých sa dá dlhodobo budovať kooperujúca spoločnosť a preto je západná spoločnosť v morálnom úpadku a v extrémnej polarizácii. Jediné čím sa pseudo-elity, ktoré pri objektívnom posudzovaní nie sú skutočnými elitami spoločnosti aj keď sú v hierarchii moci na jej čele riadia je pokrytectvo, dvojaký meter a heslo "účel svätí prostriedky .. akékoľvek". Ich jedinými hodnotami sú moc a peniaze.

 

    Ako keby tu nejakého politika zaujímal názor občana

 

 

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)