Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajinské Zakarpatí - Potlačování národnostních práv maďarské menšiny

20. 1. 2023

Ukrajinské Zakarpatí - Potlačování národnostních práv maďarské menšiny

 

20.1.2023 13:16

Podle portálu "Hungary Today" s odkazem na maďarské noviny "Kárpáti Igaz Szó" ze Zakarpatska na Ukrajině tam v poslední době probíhají protimaďarské akce. Jde o odstraňování maďarských vlajek ze zařízení, která slouží místnímu maďarskému obyvatelstvu. V titulku se na webu dokonce píše o „nových, protimaďarských opatřeních na Ukrajině“. Připomeňme, že v minulosti bylo Zakarpatsko jako Podkarpatská Rus součástí Československa.

Poslední události se odehrály ve vesnicích Fornos a Dercen nedaleko Mukačeva. Tato města jsou většinou obývána Maďary. Podle jejich svědectví přišli v noci ukrajinští policisté a sundali maďarské vlajky , které byly vyvěšeny mj. v místním centru sloužícím maďarské komunitě. Důstojníci srolovali vlajky a položili je před vchod. V Dercenu byly odstraněny maďarské desky místní fotbalové akademie, která je finančně podporována Maďarskem.

V obou městech dostali ředitelé škol a školek od svých nadřízených v Mukačevě pokyn, aby ze svých zařízení odstranili maďarské státní vlajky. Nadřízení tvrdili, že vstoupil v platnost nový příkaz, podle kterého mohou být na veřejných budovách vyvěšeny pouze ukrajinské vlajky.  Maďarské vlajky byly v podstatě odstraněny i z Mukačeva. Výjimkou je místní budova kulturního a společenského centra Maďarů, maďarského domu Mihály Munkácsyho. Některé zdroje však uvádějí, že   také musely být staženy.

Kromě toho byl nedávno bez jakéhokoli oznámení odvolán István Schink, dlouholetý ředitel mýukačevské maďarské jazykové školy. Je také šéfem klubu radních Kulturního sdružení zakarpatských Maďarů (KMKSZ), vedoucí organizace Maďarů v Zakarpatí, v městské radě Mukačeva. Několik dalších maďarských aktivistů pracujících v institucích mělo být rovněž propuštěno ze svých funkcí.  KMKSZ oficiálně vyjádřilo své rozhořčení nad Schinkovým odvoláním . Bylo konstatováno, že to neprospívá pokojnému provozu školy ani pokojnému soužití místních etnických skupin.

Web Kárpátalja.net uvádí, že mukačevská samospráva nepřijala žádný výnos, který by zakazoval vyvěšování maďarských vlajek na veřejné budovy. Upozorňuje, že v takovém případě by taková vyhláška byla v rozporu s vyšším ukrajinským právem.  Maďarští aktivisté také argumentují, že na Zakarpatí zařízení sloužící maďarské komunitě nevyvěšují oficiální vlajku maďarského státu, ale jiný typ vlajky. Dodávají také, že v sousedních regionech úřady takové aktivity zaměřené na maďarskou symboliku neprovádějí.

Podle maďarských médií jsou tyto akce prováděny na příkaz klanu spojeného s vlivným poslancem Viktorem Balohou a jeho synem Andrijenem, který je starostou Mukačeva. Bylo také poznamenáno, že měli stát za odstraněním sousoší Turula, významného národního symbolu Maďarů, ze sloupu na mukačevském hradě Palanok  a jeho nahrazením  ukrajinským trojzubcem. Připomeňme, že v 90. letech byl Viktor Baloha krátkou dobu starostou Mukačeva a poté dvakrát guvernérem Zakarpatí. V letech 2005-2006 a 2010-2012 byl ministrem pro mimořádné situace. Byl také vedoucím sekretariátu prezidenta Ukrajiny Viktora Juščenka (2006-2009).

V červenci 2022 Maďarsko podmínilo svou podporu Ukrajině dodržováním práv maďarské národnostní menšiny v této zemi. 150 tisíc Maďaři žijí těsně u hranic v Zakarpatí.

 

Foto: Turul odstraněný z mukačevského hradu byl nahrazen ukrajinským trojzubcem

Jan Urbach

vasevec.info

 

Čtěte také: 

Mukačevo: Ukrajinci provokují maďarskou menšinu

https://www.vasevec.info/mukacevo-ukrajinci-provokuji-madarskou-mensinu