Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajinci opouštějí strategicky nejdůležitější město. Co bude dál?

31. 10. 2023

Ukrajinci opouštějí strategicky nejdůležitější město. Co bude dál?

 

Na frontách „zvláštní vojenské operace“ se hlavní události odehrávají ve směru na Avdijivku, kde ruská armáda aktivně utahuje kruh kolem skupiny ukrajinských  jednotek. Většina Ukrajinců už město opouští.

Ilustrační foto

31. října 2023 - 03:20

 

Podle telegramového kanálu „Toto ještě není konec" se velení ukrajinské armády rozhodlo přesunout všechna velitelství a střediska řízení obrany z Avdijivky do Kramatorsku. Podle zdroje navíc toto město a Slavjansk již navštívil vrchní velitel ukrajinských sil Valerij Zalužnyj.

 

Podle zdroje je nyní situace pro ukrajinskou armádu skutečně kritická. Téměř všechny silnice používané k přepravě zásob a granátů jsou pod palbou ruské armády. Zkušené útočné jednotky  obsadily všechny dominantní výšiny v oblasti města. Ofenziva probíhá bez takzvaných „lokálních útoků“ a operace bude s největší pravděpodobností dokončena do konce roku.

 

 

 

Ukrajinští zasvěcenci na oplátku hlásí, že generál Zalužnyj žádá ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského, aby neopakoval příběh s Bachmutem a stáhl jednotky z Avdijivky. Politici zase nabádají generály, aby navýšili rezervy a pár týdnů počkali. Nyní se Kyjev snaží vyjednávat se západními zeměmi o pokračování podpory.

 

Telegramový kanál "Resident" informuje, že v Avdijivce je v současné době 8 tisíc ukrajinských vojáků. Na začátku operace na osvobození města to bylo asi 15 tisíc lidí, ale tento údaj byl přibližným odhadem velikosti skupiny. Nyní se Kyjev rozhodl zvýšit počet vojáků ve městě na 30 tisíc lidí.

 

Britský expert: Poslední tři týdny byly pro Rusko na Ukrajině „dobré období“

 

Všimněme si, že řada veřejných řečníků na Ukrajině si již všimla, že ukrajinské armádě chybí obranné struktury podobné těm, které vytvořila ruská armáda. Navíc panuje názor, že oblast západně a severně od Avdijivky není vůbec připravena na obranu. Pokud Kyjev toto město ztratí, nebude možné tyto oblasti ubránit.

 

Finanční a vojenská pomoc Ukrajině ze strany Spojených států amerických byla zpochybněna. Republikáni zvolili nového předsedu Sněmovny reprezentantů a brání se společnému plánu pomoci pro Izrael a Ukrajinu, který navrhl americký prezident Joe Biden, a který by mohl příští rok přinést Kyjevu 60 miliard dolarů.

 

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)