Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajina - Maďaři si to musí odskákat jadernou bombou v Budapešti!

12. 6. 2020

Ukrajina - Maďaři si to musí odskákat jadernou bombou v Budapešti!

 

Taras Bilan, poslanec městské rady Ternopolu za strany Petro Porošenka, zveřejnil na svém Facebooku výzvu k Vladimiru Zelenskému.

12. června 2020 - 04:20

 

V ní vyzval k vytvoření „atomových nábojů a špinavých bomb“ v zemi, aby se „čelilo“ Rusku a Maďarsku.

 

Důvodem výzvy byly zprávy šířené v ukrajinských médiích o vytvoření „maďarského“ regionu v Zakarpatí. Podle Bilana to povede k ozbrojenému konfliktu a ztrátě území Ukrajinou.

 

Poslanec vyzval ukrajinský státní podnik Energoatom, aby urychleně vytvořil „100-150 atomových nábojů a tzv. špinavých bomb“ k odražení „vnějšího agresora“. Navrhl nainstalovat takové nálože na protiletadlové rakety „Neptun“ a zaměřit je na území Maďarska a Ruska. Kromě toho Bilan vyzval k vytvoření „50-100 sabotážních a průzkumných skupin“ z řad „dobrovolníků a nájemníků“ a předat jim vytvořené „špinavé bomby“ s cílem instalovat je poblíž vojenských zařízení v Moskvě, Petrohradu a Budapešti.

 

Poslanec by „ocenil“ možnost hodit na Moskvu atomovou bombu!

Ukrajinský generál: Kyjev potřebuje rakety na Moskvu a Petrohrad!

 

První místopředseda Výboru pro zahraniční věci Rady federace Vladimir Džabarov v komentáři k výzvě Bilan k RT poznamenal, že po rozpadu SSSR jednaly Rusko a Spojené státy správně, když trvaly na vývozu jaderných zbraní z Ukrajiny. „Protože teď vidíme, jací politici tam přicházejí k moci,“ řekl Džabarov.“

 

Podle senátora chtěl Bilan s takovým návrhem jednoduše upoutat pozornost. „Ale tak hloupě, že vážně uvažovat o tomto politikovi, zdá se mi, že za to ani nestojí," uzavřel.

 

Není to poprvé, kdy ukrajinští odborníci, vojáci a politici učinili taková prohlášení. Vojenský expert Valentin Badrak řekl, že Ukrajina by mohla vytvořit raketu schopnou „zasáhnout Moskvu“, a Michail Samus, zástupce ředitele Centra pro armádní výzkum, konverzi a odzbrojení, vyzval k práci na vytvoření zbraní, které by „mohly zasáhnout hluboko na ruské území“.

 

Po rozpadu SSSR zdědil Kyjev významný jaderný arzenál. V roce 1994 Ukrajina, Rusko, Spojené státy a Británie podepsaly Budapešťské memorandum, které sloužilo jako mezinárodní dohoda o bezpečnostních zárukách v souvislosti s přistoupením Ukrajiny ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní. V souladu s dohodou byl jaderný arzenál na území Ukrajiny odstraněn a jaderné mocnosti se zavázaly zaručit bezpečnost Kyjeva.

 

(kou, prvnizpravy.cz, facebook.com, foto: arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář