Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tusk - Polsko získá pozici lídra v EU

13. 12. 2023

Tusk - Polsko získá pozici lídra v EU

13.12.2023 12:42

Polsko se stane vzorovou zemí v celé Evropské unii, která bude v souladu s potřebou blahobytu občanů a jistotou a stabilitou státu, uvedl nový předseda rady ministrů Polské republiky Donald Tusk. Ujistil, že se spolu s novým šéfem MZV Radosławem Sikorskim postarají o „pozici Polska na mezinárodním poli a efektivní práci pro Ukrajinu v její válce s Ruskem“ a že přinese „miliardy eur “ z Bruselu. Tusk se poprvé stal premiérem před 16 lety, po předčasných volbách v roce 2007. O vystoupení nového premiéra pochopitelně široce informoval domácí tisk.

Tusk poděkoval  těm, kteří během 8leté vlády PiS nepochybovali o tom, že Polsko „by mohlo být (...) nejlepším místem na Zemi“. Přiznal, že je hrdý na ty občany, kteří se v říjnových volbách dokázali „mimořádně zmobilizovat“ a „přinést průlom, který byl podle některých nemožný“. „Díky vám se tento klíčový okamžik stal v jistém smyslu historickým okamžikem,“ řekl Tusk.

„Myslím, že 15. říjen vejde do dějin jako den, ne poprvé, pokojné vzpoury, vzpoury za svobodu a demokracii, trochu jako 31. srpen 1980 nebo 4. červen, kdy jsme znovu získali nezávislost a svobodu po vítězství Solidarity,“ řekl nový premiér.

Vyjádřil přání, aby se jeho středolevicová vládní koalice jmenovala „koalice 15. října“. – 15. října vyvrcholil proces občanského a národního přerodu, jehož jsme byli účastníky, některými svědky a některými odpůrci... Chceme naši budoucnost postavit na našich nadějích, snech a očekáváních, které se ukázaly být silnější než pochyby a apatie a především silnější než zlo, které se v posledních letech rozšířilo v polském veřejném životě. Mám velké osobní zadostiučinění, že jsem malou měrou pomohl k tomuto probuzení.

Donald Tusk zdůraznil, že „Polsko je a bude klíčovým, silným, suverénním článkem Severoatlantické aliance, že Polsko bude loajálním, stabilním spojencem Spojených států, věří si ve své důvody, sílu a důležitost, že Polsko znovu získá pozici lídra v Evropské unii.

V této souvislosti hovořil o vztazích s Ukrajinou. Tusk zdůraznil, že „úkolem vlády je požadovat pomoc Ukrajině ze Západu“ a prohlásil, že tak učiní „od prvního dne“. Ohledně polských zájmů ve vztahu k Ukrajině řekl, že „je zapotřebí srdečná asertivita“.

 „Myslím, že všichni víme, co by se stalo, kdyby Rusko v tomto konfliktu zvítězilo. A myslím, že v této situaci, v tomto kontextu, si asi nemůžeme a nikdo v této místnosti nemá právo myslet, že nezná výši této sázky,“ prohlásil  Donald Tusk.

Dále prohlásil, že "žádné manévry, žádné pokusy o hry, žádné pokusy o změnu smluv proti našim zájmům, to nepřipadají v úvahu," zdůraznil Tusk v narážce na otázku změny unijních smluv prosazované v EU.  „Chci vám říci, že mě v Evropské unii opravdu nikdo nepřekoná. Chci vám říci, že koalice z 15. října dobře ví, že Polsko nemá důvod a polští politici by neměli mít důvod cítit vůči komukoli v Evropě nějaké komplexy, zdůraznil Donald Tusk. – Vrátíme se na správné místo Polska. To se stane, dodal.

Jan Urbach

vasevec.cz