Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trumpův duch obchází Davos

17. 1. 2024

 

 

17.1.2024 08:39

J.V. - Trumpa jsou nyní všude plné stránky zpravodajství i komentářů. Nelze se tomu divit Vžďyť americký prezident je motorem i brzdou, která ovlivňuje nejen západní svět, ale konec konců svět celý. Ne jinak je tomu i v případě komentování současné sešlosti v Davosu… Autorky Suzanne Lynch a Zachary Warmbrodt velice podrobně popsaly atmosféru v Davosu nad plápolajícím jménem největšího amerického rebela, který je schopen nenechat na současném mainstreamu kámen na kameni.

-x-x-x-

Přední republikánský kandidát se ještě nevrátil do Bílého domu, ale v myslích vlivných činitelů s rozhodovací pravomocí shromážděných na Světovém ekonomickém fóru se rýsuje ve velkém. Ačkoli Trump nebude přítomen v Davosu, přízrak comebacku populistického buřiče se bude plížit chodbami a vznášet se nad zákulisním tlacháním | Jim Watson/AFP prostřednictvím

Světoví lídři, kteří se tento týden sešli ve švýcarských Alpách, jsou nervózní, že Donald Trump bude ještě více antiglobální, pokud se vrátí jako prezident Spojených států.

A mají dobrý důvod k ostražitosti.

V pondělí večer, právě když byl Trump korunován vítězem republikánského volebního shromáždění v Iowě – první fáze procesu amerických prezidentských primárek – na druhé straně Atlantiku v Davosu, se mocenští makléři scházeli nad jednohubkami a nápoji na zahajovací akci letošního Světového ekonomického fóra.

Ačkoliv Trump nebude přítomen v Davosu, přízrak comebacku populistického buřiče se bude plížit chodbami a vznášet se nad zákulisním klábosením na každoročním setkání korporací a politiků.

Vyhlídka na Trumpa 2.0 vyděsila mnoho lidí v mezinárodním společenství.

"Pokud si máme vzít ponaučení z historie, když se podíváme na způsob, jakým řídil první čtyři roky svého mandátu, je to jasná hrozba," řekla Christine Lagardeová, prezidentka Evropské centrální banky a pravidelná návštěvnice Davosu, v neobvykle otevřeném rozhovoru pro francouzskou televizi minulý čtvrtek.

"Stačí se podívat na obchodní cla, závazky vůči NATO, boj proti klimatickým změnám. Jen v těchto třech oblastech nebyly v minulosti americké zájmy v souladu se zájmy Evropy," dodala.

Podle členů Trumpova okruhu má Evropa právo se bát.

Jeden bývalý vysoký představitel Trumpovy administrativy, kterému byla poskytnuta anonymita, protože není oprávněn mluvit veřejně, řekl, že davoská scéna měla pravdu, že Trumpova politika ve druhém funkčním období bude bránit jejich práci.

Senátor J.D. Vance, republikán z Ohia, spisovatel a investor rizikového kapitálu, také zdůraznil tento názor. Globální elita "by se ho měla bát," řekl v rozhovoru pro Politico. "Pokud Trump něco představuje, tak si myslím, že je to odmítnutí jejich ideologie, materiálních výhod, které z ní plynou."

Trump má s Davosem složitý vztah.

Miliardář a podnikatel vlastnící soukromé letadlo kdysi sdílel s davoskou scénou společnou řeč, zejména na počátku své kariéry, kdy se pravidelně stýkal s bohatými finančníky a využíval spojení mezi politikou a penězi.

Ale jak ho lákala politická sláva, snažil se postavit proti elitě.

Trump se před svým zvolením v roce 2016 vyhýbal globálnímu jamboree, když vedl kampaň jako obyčejný antiglobalistický kandidát a sliboval, že strhne normy volného obchodu a zaměří se na potřeby amerických pracujících.

Přesto se v roce 2018, rok po nástupu do prezidentského úřadu, objevil a stal se prvním úřadujícím americkým prezidentem po 18 letech, který se zúčastnil výročního Světového ekonomického fóra. A v roce 2020 byl opět zpátky.

V roce 2018 se jeho poselství neslo ve znamení rozvratu, když do srdce duchovního domova globalizace vnesl svůj protekcionismus "Amerika na prvním místě".

Ačkoliv je Davos, spolu s dalšími mezinárodními fóry, jako jsou G7 a G20, tradičně prostorem pro diplomacii, pro Trumpa se tato setkání stala konfrontací se spojenci, během níž vyhrožoval následky za vzepření se americké vůli.

Evropský komisař Thierry Breton – vysoce postavená postava výkonného orgánu EU, která je zodpovědná za širokou oblast působnosti od regulace technologií až po průmyslovou politiku – minulý týden odhalil, že Trump v Davosu v roce 2020 soukromě varoval, že USA nepřijdou EU na pomoc, pokud budou vojensky napadeny.

"Musíte pochopit, že pokud bude Evropa pod útokem, nikdy vám nepřijdeme na pomoc a podpořit vás," připomněl francouzský komisař Trumpův projev v rozhovoru s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Americký prezident také výslovně pohrozil vystoupením z NATO, které bylo po desetiletí základem transatlantické aliance. ( J.V. - Za mě by to byl důvod pro udělení  Nobelovy ceny míru)

"Mimochodem, NATO je mrtvé a my odejdeme, opustíme NATO," řekl také Trump podle Bretona a dodal: "A mimochodem, dlužíte mi 400 miliard dolarů, protože jste nezaplatili, vy Němci, to, co jste museli zaplatit za obranu."

Setkání u kulatého stolu mezi Trumpem a vysoce postavenými členy Evropské komise, včetně Ursuly von der Leyenové, se uskutečnilo jen několik týdnů po jejím pětiletém funkčním období v čele exekutivy EU. Trumpův tón nového předsedu Komise šokoval, řekl serveru Politico další úředník, který byl v místnosti přítomen.

Toto zúčtování v Davosu udalo tón tomu, co mělo být roztříštěným vztahem mezi Washingtonem a Bruselem po zbývající roky Trumpova prezidentství.

Příprava na Trumpův svět

Majda Ruge z Evropské rady pro zahraniční vztahy řekla: "Nejde jen o to, co bude Trumpovo prezidentství znamenat pro zahraniční politiku a obchod." Reforma administrativního státu by "riskovala, že se Amerika promění v neliberální demokracii – která by mohla redefinovat její vztah se světem".

Zejména Trumpova nedostatečná angažovanost v NATO bije na poplach v klíčovém okamžiku války na Ukrajině. Trump, který řekl, že válku na Ukrajině vyřeší "do 24 hodin", pravděpodobně omezí nebo drasticky omezí vojenskou pomoc Ukrajině. Republikáni v Kongresu jsou již zdrženliví ohledně dalšího financování válečného úsilí Kyjeva (J.V. - A to je právě důvod, proč ti, kteří chtějí  skončit tu idiotskou válku logicky Trumpa musí podporovat)

Mezitím se někteří domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin hraje dlouhodobou hru a sází na Trumpův listopadový návrat. Podle českého prezidenta Petra Pavla Putin vyloučil mírové rozhovory, dokud nebude znám výsledek amerických voleb.

"Dal jasně najevo, že pro něj partnerem pro případná jednání není nikdo jiný než Spojené státy," řekl v nedávném rozhovoru pro český tisk a varoval, že Putin se může pokusit vyjednávat přímo s Trumpem, pokud vyhraje, "bez ohledu na to, co si myslí Ukrajina nebo zbytek Evropy". (J.V. -  A to by bylo jedině správné, vždyť spouštěčem tohoto konfliktu jsou jenom USA. Ti ostatní,  včetně samotné Ukrajiny jsou jenom přihrávači politiky Bidena)

A zatímco mnoho tradičních spojenců USA sdílí obavy z Trumpova návratu, ostatní národy škodolibě čekají na svůj čas.

"Země s autoritářštějšími vůdci - například Viktor Orbán, Vladimir Putin nebo země Perského zálivu - neprolijí příliš mnoho slz, pokud se vrátí," řekla Majda Rugeová.

Trump má tento týden v Davosu slušnou porci příznivců. Bude tam i jeho zeť a bývalý poradce Bílého domu Jared Kushner. Na seznamu hostů jsou i další bývalí členové Trumpovy administrativy, včetně Garyho Cohna, bývalého šéfa Národní ekonomické rady a výkonného ředitele Goldman Sachs, a Anthonyho Scaramucciho ze SkyBridge.

Silné zastoupení mají také země Perského zálivu, včetně Saúdské Arábie a Kataru, s nimiž si Trump a jeho rodina vytvořili kontakty během svého prezidentství i po něm.

……

Existují také náznaky, že americký podnikatelský svět se již smiřuje s myšlenkou, že Trump bude opět u kormidla.

Bývalý úředník Trumpova ministerstva financí, kterému byla rovněž poskytnuta anonymita, protože není oprávněn mluvit veřejně, řekl, že bývalý prezident zjevně není preferovanou volbou lidí, kteří se účastní Davosu. Ale americká korporátní komunita se "stále více smiřuje s myšlenkou, že by se Trump mohl vrátit – a to by nemuselo být tak špatné, jak se předpokládalo".

Mnoho korporátních osobností "není zrovna nadšeno tím, jak se vládní politika vyvíjí" za Bidena, řekl. I když si pamatují tweety a přešlapy Trumpovy administrativy a části politické agendy netypické pro republikánskou administrativu, výsledky politiky se jim líbily.

J.V. - Svět potřebuje pořádné zemětřesení. Ale nejen svět, potřebuje jej i naše republika. Trump by mohutně otřásl našimi válečnickými elitami. Lipavský, Černochová a samozřejmě především Fiala se budou muset poroučet. A i v naší politice pro stále větší část obyvatel nemůže být nic radostnějšího než když kdysi padal Jakeš.

Jiří Vyvadil

vasevec.cz