Jdi na obsah Jdi na menu
 


To tu ještě nebylo. Vojenské letectvo USA mění taktiku leteckého vpádu

15. 4. 2021

To tu ještě nebylo. Vojenské letectvo USA mění taktiku leteckého vpádu

© Foto : Public domain/Staff Sgt. Trevor McBride

Názory

17:23 15.04.2021

Nikolaj Protopopov

 

Hejna autonomních dronů, radiolokační průzkum a útočné zbraně. Perspektivní americký dron XQ-58A Valkyrie absolvuje další etapu zkoušek. Konstruktéři ukázali, čeho je schopný jako nosič menších bezpilotních přístrojů. Rovněž tvrdí, že má umělou inteligenci a že v leteckém boji dokáže spolupracovat se stíhačkami páté generace F-35 Lightning.

 

Pokus ušetřit

 

Malý bezpilotní přístroj byl vypuštěn z paluby těžkého dronu poprvé. Přístroj byl dopraven na místo shození ve vnitřním prostoru, ve kterém pak mají být umístěny další zbrojní systémy.

 

Je to již šestý zkušební let Valkyrie. Tentokrát byla otestována slučitelnost „útočníka“ s menšími bezpilotními přístroji typu ALTIUS-600 o hmotnosti přibližně 12 kg. Tento přístroj unese tři kilogramy užitečného nákladu: kompaktní systémy radioelektronického boje, průzkumné a pozorovací zařízení. Může být rovněž sebevražedným dronem.

 

Těžký víceúčelový bezpilotní stroj Kratos XQ-58 Valkyrie vyvíjejí od roku 2016. Je pozoruhodné, že jedním z hlavních cílů projektu je snížení nákladů na použití bojové letecké techniky. Dokonce s ohledem na obrovský vojenský rozpočet USA přijde ztráta jednoho nebo hned několika letadel v nějakém ozbrojeném konfliktu Pentagon velmi draze.

 

Cena posledních verzí stíhacích bombardérů F-15 nebo „neviditelných“ F-35 daleko přesahuje stovku milionů dolarů. Valkyrie zase stojí přibližně dva miliony dolarů. Což se dá srovnat s raketou s plochou dráhou letu Tomahawk.

 

Ve Washingtonu jsou přesvědčeni, že armáda potřebuje mnohem levnější létající stroje, které, přestože nemají tyto kapacity, dokážou vykonat útočné nebo průzkumné funkce.

 

Konstrukce dronu má otevřenou architekturu, což dovoluje rychle a levně modifikovat tyto stroje v závislosti na vytčených úkolech. Konstruktéři XQA Valkyrie ujišťují, že standardní dron urazí přes dva tisíce mil a že se v jeho vnitřním prostoru umístí dvě letecké bomby nebo několik malých bezpilotních přístrojů. Dron je vyroben podle stealth technologie, což ho činí slabě viditelným systémy protivzdušné obrany.

 

Valkyrie přitom disponuje algoritmy umělé inteligence. Drony budou fungovat spolu s bojovými stíhačkami jako vedené, zasazovat bombové nebo raketové údery a rovněž v případě nutnosti krýt letadlo.

 

Nová taktika

Podle názoru vojenského experta Alexeje Leonkova byl projekt Valkyrie zamyšlen jako víceúčelová platforma. Existuje zejména průzkumná varianta dronu, který má letět před skupinou taktických letounů, dále verze leteckého systému radioelektronického boje, imitátor velkého letadla za účelem vytvoření falešného cíle pro systémy nepřátelské protivzdušné obrany, a rovněž nosič menších dronů úzce speciálního určení.

 

XQ-58A Valkyrie má být použit také jako útočný dron, přičemž hodlají nasadit hned několik letounů řízených a kontrolovaných piloty stíhaček páté generace F-35. Myšlenka spočívá v tom, aby se dron a stíhačka vyrobená podle stealth technologie nenápadně přikradly k cíli.

 

„Tímto způsobem hodlají sestavit tři ešalony,“ učinil předpoklad expert v rozhovoru pro Sputnik. „ Vpředu budou malé drony, pak Valkyrie a až za nimi taktická letadla. Američané počítají s tím, že ruské radiolokační stanice a radary systémů protivzdušné obrany zaregistrují velký počet cílů a zareagují na ně spotřebou celého svého arzenálu protileteckých raket. Pak budou potřebovat nabít, ale v tom přiletí letadla a zničí celou protivzdušnou obranu.“

 

Leonkov ale dodal, že by si Pentagon měl pamatovat, že Rusko má stanice dálkového radiolokačního objevení ve velké výšce nad obzorem, které zaregistrují cíl tisíce kilometrů od hranic.

 

„Radary zjistí, že například z britských letišť vzlétla stovka objektů, ze které se v blízkosti našich hranic staly tisíce. Hned bude jasné, že větší část cílů je falešná. Je to ale zajímavá taktika. Je jasné, že potenciální nepřítel vsadil dnes na velké množství prostředků leteckého útoku s použitím velkého počtu návnad,“ vysvětlil expert.

 

Ruská odpověď

 

V Rusku také mají podobné projekty. Je to například automatizovaný systém Grom, který vyvíjejí jak v útočné variantě, tak jako nosiče malých dronů.

Grom byl poprvé prezentován v roce 2020. Jeho hlavní určení spočívá v podpoře stíhaček Su-35 a Su-57. Jde zejména o likvidaci nepřátelské protivzdušné obrany a zajištění bezpečnosti pilotovaných útočných strojů.

 

Přístroj o vzletové hmotnosti sedm tun dokáže nést na vnějších závěsech a ve vnitřním prostoru asi jednu a půl tuny užitečné zátěže. Dolet má 800 km. Mezi dostupnými zbraněmi jsou rakety třídy vzduch-země a řízené letecké bomby maximální ráže 500 kg.

 

Podle údajů médií pojme Grom na palubu „hejno“ malých dronů, z toho deset průzkumných anebo vybavených bojovou hlavicí. Hlavní dron řídí menší bezpilotní přístroje a koordinuje jejich úkony v závislosti na situaci.

Ruský bezpilotní stroj (BPLA) Grom (Hrom)

 

Další ruský těžký bezpilotní stroj s umělou inteligencí S-70 Ochotnik absolvuje letové a pozemní zkoušky. Leonkov vysvětlil, že tento stroj, i když má útočné funkce, je přece jen hlavně létající zaměřovací systém, přičemž námořní.

„To, co létá dnes, není ten Ochotnik, který přijde do výzbroje,“ upřesnil expert. „Konečná varianta má být vyrobena podle trochu jiných technologií se slabou radiolokační viditelností. Jeho hlavní úkol spočívá v navedení na cíl útočných lodních oddílů. Vždyť naše Kalibry nebo Cirkony zasáhnou cíl ve vzdálenosti několika tisíc kilometrů. Ochotnik se má nenápadně přiblížit k nějakému útvaru, oddílu letadlových lodí a nepozorovaně odvysílat jejich souřadnice.“

 

Zdroj z obranného průmyslu dříve Sputniku prozradil, že druhý zkušební vzorek těžkého dronu bude hotový ke konci léta. Je to model před sériovou výrobou, nikoli experimentální stroj na demonstraci technologií.

 

S-70 Ochotnik je vyroben podle schématu létající křídlo, jeho vzletová hmotnost činí 20 tun, rozpětí křídla má 19 metrů. Není nadzvukový. Poprvé vzlétl v srpnu 2019. Tento stroj dokáže vykonat bojové úkoly samostatně a také spolu se stíhačkami Su-57. V rámci zkoušek již zasadil bombové údery na pozemní cíle a také létal s funkčními imitátory raket třídy vzduch-vzduch.

 

Názory vyjádřené v článku se nemusí vždy shodovat s postojem Sputniku

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář