Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tajnosti vlády Petra Fialy. A odborový boss jde na zteč

2. 6. 2023

Tajnosti vlády Petra Fialy. A odborový boss jde na zteč

Šéf  odborů Josef Středula vyzval ve svém mimořádném vysílání vládu k okamžitému jednání a varoval vládu před kroky, které budou následovat, pakliže nedojde k dialogu a okamžitému řešení. Chování vlády považuje za nepřijatelné.

Josef Středula

2. června 2023 - 11:03

 

Odborářský šéf Josef Středula se obrátil na občany České republiky s mimořádným vystoupením. Podnětem pro něj se staly informace obsažené v Předkládací zprávě pro přípravu rozpočtu na rok 2024, ale hlavně prý to, že si vláda udělila výjimku tak, aby některé údaje mohla tajit a nemusela problematiku řešit veřejně. Středula vyzval vládu k okamžitému jednání pod pohrůžkou: Jestli ne, tak věci a kroky, které budou následovat, jdou ryze jen na váš vrub.

 

„Omlouvám se za dnešní formu, ale dnes mimořádně,“ zahájil Josef Středula svůj proslov s tím, že tuto formu volí, protože před malou chvílí se mu do rukou dostalo něco, co považuje za neuvěřitelné.

 

„Vláda si nechala dát výjimku, aby nemusela něco dát do veřejného připomínkového řízení a dala to pouze do neveřejné části eKlepu (Elektronická knihovna legislativního procesu – pozn. redakce) takový materiál – je to Předkládací zpráva k přípravě rozpočtu České republiky, ve které se mimo jiné píše, že chtějí udělat následující opatření,“ začal Středula jmenovat některá z opatření uvedených v dokumentu:

 

– úsporu ve formě snížení objemu prostředků na platy

– snížení stupnic platových tarifů pro všechny zaměstnance veřejného sektoru o 5 procent

– pětiprocentní snížení příspěvku na výkon státní správy ve vazbě na snížení stupnic platových tarifů

– odložení automatické valorizace platby

– snížení výdajů na výzkum, vývoj a inovace o cca 10 procent pro rok 2024

– snížení výdajů na vybrané dotační tituly a jiné výdaje  

 

Co je opravdu nejvíce zarážející je, že materiál nebyl na základě výjimky předložen do vnějšího připomínkového řízení,“ zopakoval důrazně Středula svoje zklamání.

 

 

„Takže nejenom bez debat, ale vlastně důvěrně,“ řekl dále Středula, když kritizoval vládní komunikaci.

 

„Veřejnost o tom vůbec neví a v tomto případě nelze hovořit o jakémkoli druhu sociálního smíru, jak to říkal pan premiér, když představoval balíček,“ uvedl odborářský boss Středula.

 

„Ale toto ještě vyostří i tak nepříjemnou situaci, která v tuto chvíli v České republice je. A za to může vláda, nikoli odbory,“ je si jistý odborářský předák s tím, že za to může způsob vládnutí, který tu předvádí současná pětikoalice. 

 

„A jestli je možno vůbec ještě něco říci na tu adresu, tak to je: Okamžitě pojďte sednout za jednací stůl. Jestli ne, tak věci a kroky, které budou následovat, jdou ryze jen na váš vrub,“ varoval Středula velmi důrazně kabinet premiéra Petra Fialy. Není pochyb, že jeho mimořádné vysílání zcela jistě vyostří vztahy mezi vládou a odborovými organizacemi.

 

Také jsme psali:

Petr Hampl: Ruská lekce z logického myšlení

 

Středulu podpořil na sociálních sítích advokát i bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který napsal, že se nediví, že vláda ve svém zoufalém boji o "přežití" zatajila důležitá fakta.

„Vláda připravuje návrh státního rozpočtu pro rok 2024. A nedivím se, že při projednávání využila výjimku a neproběhlo tzv. vnější připomínkové řízení. Důvod? Podívejte se sami, zejména zaměstnanci veřejného sektoru, zástupci vědy, výzkumu a inovací a zástupci obecních i krajských samospráv … (zdroj: info - ČMKOS)," napsal Hašek. 

 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)