Jdi na obsah Jdi na menu
 


Syndrom Lockdownu - Nigel Farage najel na politický comeback

12. 11. 2020

Syndrom Lockdownu - Nigel Farage najel na politický comeback

Kirill Sanin

3. listopadu 2020

 

Tentokrát má inspirátor strany Brexit v úmyslu bojovat proti karanténě, znovu zavedené kvůli koronaviru a proti dalším strázním země.

Britský politik Nigel Farage naplánoval další návrat. Spolu se stejně smýšlejícími chce založit na základně strany Brexit novou strukturu s názvem Reform UK. Hlavním cílem má být boj proti lockdownu, zavedený v Británii Johnsonovou vládou. Nová politická síla by mohla být nebezpečná pro konzervativce. Již dříve se Faragemu povedlo přetáhnout na svou stranu část jejich voličů.

Spolu s předsedou strany Ticeem oznámil Farage, že jimi vedená politická síla bude usilovat o název Reform UK. Klíčovým úkolem strany má být boj proti totálním omezením zavedeným kvůli Covid-19.

 

Lockdowny nefungují

V Británii se obnovují přísná opatření. Uzavření obchodů a restaurací bude trvat alespoň měsíc. Dům lze v Británii opustit jen v nezbytném případě. Počet infikovaných Britů je přes milion. Johnson k tomu řekl, že v případě nečinnosti může Británie čekat tisíce úmrtí.

Cíl svého politického sjednocení vysvětlují Farage a Tice nutností boje proti lockdownu, který škodí hospodářství a Britům se již značně znechutil. Tvrdí, že lockdowny nefungují a přinášejí více škody než užitku. Před koronavirem musí mít země cílenou ochranu a omezení musí být určeno jen nejohroženějším skupinám, hlavně starým lidem. Dále říkají, že pro běžné obyvatelstvo Británie je výhodnější koronavirem onemocnět k dosažení kolektivní imunity. Průměrná šance na přežití člověka s diagnostikovaným koronavirem je přes 99,5 %.

 

Farage chce změnit tu skutečnost, že v Anglii neexistuje politický hlas proti lockdownu. Podle jeho názoru nestačí oponovat jen opatřeními proti viru, ale protože nepracuje celý systém řízení státu, je potřeba zásadní přestavba.

Reform UK hodlá vstoupit do boje o volitelná místa již v květnu příštího roku. Tehdy bude země hlasovat pro členy místních volebních zasedání na úrovni hrabství a dále volit vedoucí policejních struktur. Strana se také soustředí na blížící se všeobecné volby v květnu 2024.

 

Znepokojit konzervativce

Nové politické cíle Farage: Odchod Spojeného království z EU, což ještě není zcela dovršeno. Celonárodní referendum, o které Farage bojoval několik let, je již minulostí. Opustil křeslo v Evropském parlamentu, tak jako i jiní zástupci Británie, začátkem letošního roku v souvislosti se spuštěním Brexitu. Možná neměl v poslední době nic naléhavého, a tak se zapojil do volební kampaně v USA. Několikrát se objevil na akcích na podporu Trumpa. Ten jej nazval králem Evropy.

 

Návrat Farage do aktivní politiky v Británii by mohl být nepříjemný pro představitele vládnoucích konzervativců. Loni v prosinci se jeho strana při volbách nedostala do parlamentu, ale stáhla část konzervativních voličů. Farage nebyl členem britského parlamentu, ale dvacet let byl členem Evropského parlamentu.

Ani v opoziční labouristické straně se leckomu Farageovo směřování nelíbí. Poslanec Lammy napsal, že se Farage snaží získat hlasy voličů, přičemž riskuje lidské životy a vystupuje proti opatřením na ochranu zdraví v době pandemie. Nazval jej největším oportunistou v britské politice.

 

Vnitřní nebezpečí

Profesor politologie Matthew Goodwin si myslí, že Farage má mnoho možností dnešní vládu kritizovat, a to i hospodářské následky Brexitu, které jsou jiné na severu a jiné na jihu Británie, a také v otázkách imigrace. Napsal: „Může získat mezi pěti a patnácti procenty hlasů, a to úplně stačí na vystrašení konzervativních poslanců a ovlivněni politiky.“ Farage parlamentní místa k ovlivňování politiky nepotřebuje.

Podle sociologů většina Britů s přísnou karanténou souhlasí. Proti úplnému lockdownu vystupuje jen necelá čtvrtina dotázaných. Loni v prosinci ve volbách „národ majitelů stánků“ podpořil konzervativce a za necelý rok po hlasování „už-už vytváří největší vlnu bankrotů“ v zemi. Je logické předpokládat, že tito lidé budou ukrutně rozezlení a nehodlají to více snášet.

Farage vidí v řečnění kolem koronaviru a Johnsonových opatřeních proti viru možnost návratu k politické debatě, což může premiéra znepokojovat. Farage už dříve představoval nebezpečí pro hlavní strany a nejen pro konzervativce tím, že hájil populistické názory, které někdy měnily směr národních diskusí. Johnson se snaží najít zlatý střed mezi zastánci lockdownu a skeptiky, některými i ze své strany. Může se stát, že nakonec neuspokojí nikoho, a Farage, jako ostatně i dříve, může přijít s alternativou.

 

Na epidemii je možno získat politické body

Úvahy k tomuto tématu ředitele Centra evropských informací při MGIMO Nikolaje Topornina:

Farage se v roce 2006 stal vůdcem pravicové konzervativní Strany za nezávislost Spojeného království (UKIP), která se zasazovala o Brexit. Od roku 2016 šla strana dolů a Farage vytvořil novou stranu Brexit, která se zabývala v podstatě jen jedním problémem. Nyní se přežila a v politickém prostoru pro ni nezůstalo místo. Dnes do života Britů zasahuje epidemie koronaviru a tady politik může získat politické body. Po odeznění pandemie bude možno soustředit se na reformy a třeba kritizovat Johnsonovu vládu za některá regulační opatření a na tom stavět opoziční politiku.

Dnes jsou britští konzervativci ve špatném postavení, jejich rating silně klesl. Zde je příležitost odvést jak hlasy nespokojených labouristů, tak konzervativců. Farage chce zůstat ve hře.

Možná že těsný styk s Trumpem a jeho volebním týmem umožnil britskému politikovi důkladně nastudovat jeho politiku, a to i v průběhu letošního složitého roku. Přístup oponenta Bidena je založen hlavně na kritice Trumpa, který nedokázal efektivně zabránit šíření koronaviru. Pokud Trump nezvítězí, bude to proto, že byl nešikovný v boji s COVID-19. Farage možná přijme některou Trumpovu filozofii a z některých jeho chyb se poučí.

Převzato z Iz.ru

outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář