Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sucho ve Střední Americe - varování planetě, Dmitrij Sedov

21. 7. 2019

Letos na jaře řekl Trump, že sníží Ekvádoru, Hondurasu a Guatemale hospodářskou pomoc, pokud se nezastaví příliv běženců k hranici USA. Svou výhrůžku uskutečnil a pomoc těmto zemím snížil ze 754 na 530 milionů dolarů.

V klimaticky požehnaném trojúhelníku (Ekvádor, Honduras, Guatemala) vládne šestým rokem sucho. Ničí důležité zemědělské kultury a obyvatelstvo přivádí na pokraj přežití. Občas do oblasti přijdou mohutné lijáky, které odplavují zbytky úrody a potom půda opět vysychá. Obyvatelé ze zemědělských oblastí odcházejí. Ve vlastních zemích pro ně není záchrana. Hustě obydlená místa jsou přeplněná, život v nich ovládají kriminální skupiny a drogové kartely. Takže se proud migrantů valí k hranicím Mexika a USA. A tady jim začínají problémy.

Běženci se po zaplacení za přepravu ocitnou v pohraničí, kde není práce a normální podmínky k životu. Trump se s tímto přílivem chce vypořádat a nutí vlády zemí trojúhelníku k mimořádným opatřením, ale tak problém vyřešit nemůže.

Oteplení ve světě se projevilo ve Střední Americe a odehnalo sezonní deště. To přineslo velké rozmnožení kůrovce, ničícího jehličnaté lesy, které i bez kůrovce byly masově káceny. Snížila se hladina spodních vod a zvýšila teplota vzduchu. Proto se musí změnit přístup k využívání přírody. K tomu se ještě objevily nové problémy. Patogenní škůdci ničí kávové plantáže, tím dochází ke ztrátám na trhu práce a nižším ziskům z exportu. Podle specialistů je ještě možno produkci kávy zachránit, ale chce to investice do nových technologií pro pěstování druhů odolných suchu a možnost uchování zásob vody. Po krácení americké pomoci to nejde. Vlády zemí trojúhelníku musejí použít své nuzné prostředky k řešení žhavých problémů – bezpečnosti, boje s obchodem s drogami a nezbytné sociální pomoci. Na ochranu přírody a zlepšování kultury využívání půdy  již prostředky nejsou. V roce 2018 vlády všech uvedených tří zemí vyhlásily kvůli nedostatku potravin mimořádnou situaci. Kolem dvou milionů lidí zde hladoví.

Všechny tři země patří mezi nejchudší na světě, dvě třetiny jejich obyvatel žijí pod hranicí chudoby. Vědci předpokládají, že sucho bude pokračovat a v oblasti potravin budou další ztráty.

Hodně důležité jsou pravidelné uragány. Podle USAID je Honduras jednou z nejzranitelnějších zemí planety vzhledem k ničivým přírodním úkazům. V roce 1998 za uragánem Mitch zůstalo kolem pěti tisíc mrtvých, asi dvanáct tisíc raněných a osm tisíc nezvěstných. Ti, kteří přežili, trpěli velkým nedostatkem potravin, léků a pitné vody. Šířily se nemoci, tropická horečka a cholera. Byla zničena většina silnic, mostů a letišť. Města byla zatopena a pomoc se opožďovala. Přibližně 70 % úrody v Hondurasu bylo pryč, sklady jejich důležité komodity kávy i její osevní plochy byly zničeny. Materiální škoda vystoupala na jednu miliardu dolarů, což je pro maličkou a chudou zemi ohromné množství.

Na Střední Ameriku se valí přírodní pohroma. Tvořící se „suchý koridor“ se táhne  od jihu Mexika po Panamu. Zde ležící země v poslední době nedostávají ani 40 % ročního objemu sedimentů a jejich zemědělství se rozpadá. Podle vědců bude Západní Honduras  klimaticky „žhavým bodem“, v němž budou následky oteplení intenzívnější než kdekoliv jinde.

Podle odhadů Světové banky budou do roku 2050 čtyři miliony obyvatel Střední Ameriky „klimatickými migranty“ a tento lidský proud pod „klimatickým tlakem“ se povalí do USA.

Odborníci poukazují ještě na jedno. Upozorňují, že nestabilita v Sýrii, která přerostla ve válku, začínala suchem v letech 2007 až 2010. Ze zemědělských oblastí se do velkých měst přestěhovalo asi jeden a půl milionu lidí. To zničilo zavedený sociální řád a nakonec vedlo k občanské válce.

V roce 2017 napsal kanadský výzkumník McLeman v knize o problémech stěhování národů v současnosti: „Od poloviny tohoto století budou fyzické důsledky změny klimatu stále mocnějším motorem migrace a přesídlování po celé planetě. Státy se slabými sociálně-politickými systémy budou nejpravděpodobnějšími centry násilí a migrace vynucené oteplováním.“

McLeman: Routledge Handbook of Environmental Displacement and Migration

Převzato z Fondsk.ru

outsidermedia

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář