Jdi na obsah Jdi na menu
 


Střední vrstvy na dluh

29. 10. 2019

Střední vrstvy na dluh

 

   Podle klasické politologické poučky jsou střední vrstvy oporou demokracie. Demokracie u nás musí být mimořádně stabilní, jestliže tým sociologů nedávno zjistil, že do středních vrstev patří v České republice téměř 83% obyvatel.

   Jiní výzkumníci ovšem spočítali, že více než třicet procent našich domácností žije od výplaty k výplatě, přičemž každá druhá domácnost je v současné době zadlužená. Vydávat takovou společnost za společnost středních vrstev je výrazem sociologického cynismu.

   Dávno pryč jsou doby, kdy patřit do středních vrstev znamenalo, že domácnost nemá žádné dluhy, nýbrž úspory, které jí umožňují pořídit si bez půjček vlastní bydlení a financovat studium svých potomků. To vše z jediného platu, manželka do práce chodit nemusela.

   Je faktem, že už od sedmdesátých let 20. století nastupují ženy z těchto vrstev masově do práce mimo jiné proto, aby životní úroveň domácnosti udržely. Na západ od našich hranic se jim to jakžtakž dařilo, i když už minimálně třicet let musí oba manželé pracovat proto, aby udrželi životní úroveň, kterou předtím zajišťoval jen jeden z nich.

   Našim badatelům však do středních vrstev spadá i nemalý počet domácností, kde oba manželé pracují, s penězi vydrží jen do příští výplaty a taktak stačí své dluhy splácet. Podobné výzkumy zbavují sociologii i posledního zdání jakési exaktnosti a navíc vytvářejí zcela falešný obraz společnosti, ve které žijeme.

   Pro sociologii to znamená, že její pojmy a kategorie lze libovolně upravovat a obraz společnosti vylepšovat podle momentální poptávky. Příští podobný výzkum by mohl třeba prokázat, že ve srovnání s Bangladéšem patříme vlastně všichni, kdo žijeme v české kotlině, mezi příjmovou a majetkovou elitu. Některé domácnosti se tím budou moci utěšovat, až na jejich dveře zaklepe exekutor. 

   Pokud si společnost vytvoří falešný obrázek sebe sama, dříve nebo později se jí to vymstí. Budeme tak aspoň moci sledovat, jak silnou oporou demokracie jsou střední vrstvy, které jsou až po uši zadlužené.

Prof. J.Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář