Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strategický dialog může být vzorem pro evropskou spolupráci

27. 8. 2021

Strategický dialog může být vzorem pro evropskou spolupráci

 

Strategický dialog má udělit další dynamiku vztahům mezi Českem a Německem. Byl zahájen před jedním a půl rokem poté, co ministři zahraničních věcí obou zemí, Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Frank-Walter Steinmeier (SPD), podepsali 3. července 2015 společné prohlášení. Nyní bylo provedeno první vyhodnocení dialogu, jako součást oslav 20. výročí Česko-německé deklarace.

 

Ve svém hodnocení strategického dialogu český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nejprve připomenul, že byl iniciován premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Účelem tohoto dialogu bylo původně poskytnout prostor pro spolupráci mezi jednotlivými resorty. Ale brzy se ukázalo, že se stal také platformou pro rozhovory o citlivých a složitých problémech. Proto dialog již ukázal nové cesty, informuje Zaorálek:

 

"Vidím to tak, že jsme Strategickým dialogem učinili významný krok ve zvýšení dvoustranné spolupráce na novou úroveň. Pro mě je tato forma spolupráce také modelem pro evropskou spolupráci. Modelem, který může sloužit jako příklad toho, jak dnes můžeme zachovat integraci v Evropě. "

 

Za německou stranu posoudil Strategický dialog spolkový ministr pro výživu a zemědělství, Christian Schmidt. Po Fondu budoucnosti a Diskusním fóru z roku 1997, vytvořených krátce po podpisu Česko-německé deklarace, je nyní Strategický dialog třetím pilířem v bilaterálních vztazích. A jeho výhody jdou již nad rámec spolupráce mezi oběma vládami. Schmidt řekl:

"Stal se občanským dialogem. A poté, co jsme vzájemně vůbec nekomunikovali  do roku 1990, bylo nutné zvláště dobře a intenzivně navázat vzájemný dialog. Dosáhli jsme toho. "

 

Díky dialogu jsme nalezli podobný postoj v mnoha strategických otázkách, poznamenal Schmidt. Nyní je třeba, a budeme hledat, odpovídající detailní řešení. Je to možné dokonce i u otázek, ve kterých máme různá stanoviska. K nim patří migrace v Evropě. V tomto případě si obě země uvědomují, že řešení příčin útěků  musí být nedílnou součástí evropské politiky. Německo a Česká republika proto zahájily společnou iniciativu, s cílem poskytnout finanční podporu humanitárním projektům v Jordánsku, informoval Schmidt, a dodává:

 

"Vlády obou zemí se potýkají se situací, že velký příliv do Evropy je částečně neodůvodněný. Proto je třeba podle našeho názoru zabývat se posílením vnějších hranic a zlepšováním správy hranic v Evropské unii. Proto budeme na nich, i na vnitřních hranicích Unie, posilovat kontrolní režim .Je velmi důležité, že jsme se dohodli, že ten kdo chce přijít do Evropy, bude také kontrolován a registrován. Teprve potom se rozhodne, zda může přijít, nebo ne. "

  

Migrační krize je jasným příkladem toho, jak důležité je dobré fungování strategického dialogu, zdůraznil Zaorálek. Přes různé pohledy na toto téma jsme diskutovali velmi rychle o tom, kde jsou společné průsečíky pro vyřešení problému. A tak dospěl český šéfdiplomat  k závěru: "Dobré sousedské vztahy neznamenají, že  musíte mít na všechno stejný názor. Ale musíte být schopni a ochotni mluvit o všem."

 

Lothar Martin           ,  31-01-2017

 

http://www.radio.cz/de/rubrik/tagesecho/strategischer-dialog-kann-modell-sein-fuer-europaeische-zusammenarbeit

 

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf