Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovisko polského institutu v Praze - Český Malín

10. 7. 2023

Stanovisko polského institutu v Praze - Český Malín

Existuje jen velmi málo důkazů aktivního podílu polských četnických oddílů v německých službách na masakru v Českém Malíně, a to jak v polské a české historiografii, tak v převážné většině vzpomínek pamětníků. Názory některých ukrajinských historiků se neopírají o přímá svědectví. A nakonec, i když je pravděpodobné, že nějací etničtí Poláci mezi vrahy byli, není pochyb o tom, že akce byla dílem armády nacistického Německa.

Stejně pochybné je stavět rovnítko mezi polské a ukrajinské zločiny na Volyni v roce 1943. Na jedné straně zde máme naplánovanou a metodicky uskutečňovanou strategii „vyčištění“ území od „nespolehlivých živlů“, tedy fyzickou exterminaci menšinového polského civilního obyvatelstva Ukrajinskou povstaleckou armádou. Na straně druhé – nahodilé a svým rozsahem i počtem obětí nesrovnatelné odvetné akce Poláků (i když do „jednoho pytle“ hodíme partyzány a četníky pod německým velením) reagující na hrůzy „volyňské řeže“.

Maciej Ruczaj, Polský institut v Praze

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/vrazdeni-cechu-v-ceskem-maline-na-ukrajine-polaci-nemci.A130713_194318_zahranicni_brd