Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srbská premiérka Ana Brnabićová okomentovala rozsudek nad Radkem Mladićem

9. 6. 2021

Srbská premiérka Ana Brnabićová okomentovala rozsudek nad Radkem Mladićem

-vd-
8.6.2021 InformerSr a Nová Republika

 

Srbská premiérka Ana Brnabićová okomentovala dnešní rozsudek u odvolacího soudu v Haagu nad srbským generálem a vrchním velitelem armády Republiky srbské ve federaci Bosny a Hercegoviny Radkem Mladićem.

 

(Na snímku generál Radko Mladić si jde vyslechnout rozhodnutí odvolacího tribunálu)
 

„Není pochyb o tom, že se jedná o politický soud.“ řekla srbská premiérka na adresu Mezinárodního soudu pro bývalou Jugoslávii v Haagu (ICTY) a pokračovala „Tam, kde politika zasahuje ve smyslu spravedlnosti, neexistuje spravedlnost a právo. Když jsem mluvila s lidmi z tohoto soudu, uvědomila jsem si, že tento soud nepřispěl k žádnému usmíření. Naopak nás od něho vzdálil. Nyní jsme od usmíření dále než před 26 lety. Dnes existuje daleko větší míra nesnášenlivosti mezi národy bývalé Jugoslávie. Haag k tomu hodně přispěl. Tenkrát mi bylo řečeno, že tento soud nebyl zřízen, aby přispíval k usmíření. Tehdy jsem řekla, a nyní to budu opakovat, že s tím nesouhlasím...“

 

Premiérka Brnabićová dále vyzvala občany, aby pozorně vyslechli chystaný projev k tomuto rozsudku, který dnes ve večerních hodinách pronese srbský prezident Aleksander Vučić.

 

Dnes odvolací soud v Haagu potvrdil doživotní trest vězení pro generála Mladiće, který je mnohými Srby považován za hrdinou a zachránce bosenských Srbů. Mladič zorganizoval armádu Republiky srbské v Bosně a Hercegovině a úspěšně vzdoroval džihádu i intervenci vojsk NATO na straně bosenských islamistů. Z pětičlenného soudního senátu jedna soudkyně Prisca Matimba Niambe z Zambie nesouhlasila s rozsudkem. Již před časem navrhovala, aby soud s Mladićem proběhl znovu a v jiném složení senátu. Ve svém 60ti stránkovém samostatném vyjádření napadla mimo jednoho všechny body obžaloby i rozsudku. Odmítla nejen všechna tvrzení o genocidě páchané Srby, ale i tvrzení o násilném vyhánění muslimů z jejich domovů ze Srby obsazených území. 

 

Podle mnoha mezinárodních pozorovatelů byl soud ICTY od samého založení zmanipulovaný podle politického zadání. Jeho úkolem bylo svalit všechnu vinu za rozpoutání občansko-nábožensko-etnického konfliktu na srbské vůdce, kteří bojovali proti nastupujícímu fašizmu v Chorvatsku, proti džihádu v Bosně a Hercegovině a proti albánským teroristům z řad drogové mafie na Kosovu. Všechny tyto temné síly byly vzkříšeny především tajnými službami zemí NATO.

Český mediální mainstream a "naše" ČT se k manipulacím haagského soudu vždy bezduše přidávaly.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář