Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spojené státy reagovaly na žádost spojenců o jaderný úder na Rusko

31. 10. 2021

Spojené státy reagovaly na žádost spojenců o jaderný úder na Rusko

31. 10. 2021 Janinna  

Spojené státy provádějí jadernou revizi v úzké koordinaci se svými spojenci, řekl vysoký úředník americké administrativy, který doprovázel amerického prezidenta Joea Bidena na summit G20 v Římě.

„Budeme vše úzce konzultovat se spojenci a partnery, abychom jim vysvětlili další kroky [americké administrativy]. Slyšeli jsme od nich hodně o otázce doktríny,“ citovala RIA Novosti nejmenovaného amerického činitele.

Revizi americké vojenské jaderné politiky označil za rutinu, kterou po prezidentských volbách dělá každá nová administrativa.

Již dříve vyšlo najevo, že spojenci Spojených států v Evropě a Tichomoří vyzvali Washington, aby nevylučoval možnost preventivního jaderného úderu na Rusko. 

S odvoláním na informované zdroje píší The Financial Times.

Publikace uvádí, že americká jaderná politika zůstávala od studené války „záměrně vágní“.

Teoretickou možností přitom zůstává, že Amerika je schopna zahájit preventivní jaderný úder. Spojenci Spojených států se tedy cítí chráněni, protože jsou pod jejich „jaderným deštníkem“.

Podle FT americká administrativa v současné době studuje politiku možného použití jaderných zbraní.  Navíc, aby Bílý dům zjistil postoj spojeneckých zemí k této problematice, rozeslal jim dokonce speciální dotazníky.

Takže podle posledních údajů se Londýn, Paříž, Berlín, Tokio a Canberra postavily proti revizi americké politiky, pokud jde o jaderné zbraně.

Němci naštvaně reagovali na prohlášení šéfa mnichovské bezpečnostní konference Wolfganga Ischingera o „nebezpečí“ odmítnutí rozmístění amerických jaderných zbraní v Německu, protože by to prý dotlačilo Polsko k jaderné spolupráci se Spojenými státy.

Letecká základna Büchel ve spolkové zemi Porýní-Falc ukrývá asi 20 amerických jaderných hlavic, které mohou využívat vojenská letadla Bundeswehru v rámci společných akcí NATO. 

Rozmístění tohoto arzenálu je součástí strategie NATO pro společné použití jaderných zbraní: Německo je jako člen aliance povinno se podílet na jejím jaderném programu. Německo je povinno poskytnout letadla schopná nést atomové zbraně a zajistit bezpečnost jaderných hlavic.

Státy NATO minulý čtvrtek schválily globální obranný plán Aliance. 

Ve stejný den učinila německá ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová prohlášení, že NATO je v případě potřeby připraveno použít vojenské prostředky k odstrašení Ruska, včetně atomových zbraní. Moskva označila prohlášení německé ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerové o možnosti použití jaderných zbraní proti Rusku za „naprosto nepřijatelná“.

Připomeňme také, že Rusko požadovalo stažení amerických nestrategických jaderných zbraní z Evropy, odstranění infrastruktury pro jejich skladování a údržbu a také ukončení praxe „společných jaderných misí“ v rámci NATO, s cílem zahájit dialog se Spojenými státy o taktických jaderných zbraních

pokec24.cz