Jdi na obsah Jdi na menu
 


Špion z Kremlu - Čí tajné služby utrpěly více útěkem Smolenkova?

23. 9. 2019

Jekatěrina Mirnaja

18. září 2019

Podle CNN byl v roce 1917 z Ruska mimořádně evakuován „nejcennější informátor amerických tajných služeb ze struktur RF“. Jedná se o Olega Smolenkova. V roce 2017 odjel s rodinou na dovolenou do Černé Hory a beze stopy zmizel.

Jak uvádí CNN, rozhodli se vyvézt špiona po návštěvě Sergeje Lavrova v Bílém domě. Trumpovi oponenti prezidenta podezírali, že předal Moskvě tajnou informaci o činnosti Islámského státu v Sýrii, prý to byl únik informací z izraelské tajné služby. Aby nemohl prezident prozradit další tajnosti, které by pomohly odhalit Smolenkova, byl Smolenkov evakuován.

Lavrov prohlásil, že mu Trump při setkání v roce 2017 nic tajného neřekl a Smolenkova nezná. Podle tiskového mluvčího prezidenta RF Peskova tento úředník v administrativě pracoval, ale byl propuštěn, přístup k ruskému prezidentovi neměl a všechno ostatní patří do žánru „četby detektivek“.

Smolenkov odjel s rodinou na dovolenou do Černé Hory a potom zmizel. Jeho žena také pracovala ve vládním aparátu. On před odjezdem informoval tchýni, že se může na dovolené zdržet. V Rusku nechal nemocnou matku. Pravidelně se telefonicky ozývá tchýni i matce. V roce, kdy utekl a nevědělo se o něm, se uvažovalo i o možném zavraždění, ale ukázalo se, že je živ.

Podle New York Times jej americká zpravodajská služba naverbovala před mnoha lety. Nejspíš po roce 2003, když pracoval jako druhý tajemník na velvyslanectví RF. Měl tam na starosti hospodářské otázky, například nákup služebních aut a podobně. Podle některých jeho spolupracovníků bylo jeho hlavním úkolem „být k ruce“ – setkat se s manželkou velvyslance, připravit auto, přihlásit šéfa k dobrému zubaři.

Podle druhé Smolenkovovy ženy pracoval na zastupitelství jako ekonom a byl blízký tehdejšímu velvyslanci Ušakovovi. Sama pracovala jako překladatelka a nějakých neobvyklých známosti si u něho nevšimla. Po  návratu do Ruska pracoval dále u Ušakova, který byl jmenován zástupcem vedoucího aparátu vlády, sekretářem a krom toho byl odpovědným pracovníkem vojensko-průmyslové komise.

Smolenkov získal v roce 2010 postavení státního poradce třetí třídy. Ušakov se v roce 2012 stal poradcem prezidenta pro otázky  zahraniční politiky a také Smolenkov se stal pracovníkem administrativy.

„Přišli jsme o zrak“

Smolenkovova rodina žila donedávna ve Staffordu u Washingtonu, v honosném sídle  v ceně 925 tisíc dolarů, kde žijí bývalí vojáci a spolupracovníci FBI. Po usvědčujících informacích rodina z domu zmizela a CIA začala vyvracet údaje medií. Došlo k poprasku i v FBI.

Podle CNN měl Smolenkov přístup div ne až k samotnému Putinovi a mohl Američanům dodávat kopie dokumentů, které měl na stole Putin. Moskva mluví o blouznění.

Podle znalců neměl přístup k tajným papírům, ale mohl pochytit něco z debat se spolupracovníky. Generál FSB ve výslužbě Michajlov k tomu říká: „Pokud někoho zpravodajské služby připravují a on se dostane do struktury státní moci,  plánuje se nejprve shromažďování  důležitých politických informací a následky mohou být velmi závažné. ‘Malý’ úředník může dát více informací než ‘vysoce postavený’.“ Generál ale nevylučuje, že celý špinavý skandál může být obyčejná provokace.

Pokud tedy mohl Smolenkov dodávat do USA důležité informace, není jasné, jak to mohla ruská kontrarozvědka nechat nepovšimnuté. Michajlov si myslí, že příčina je v moderních technologiích. Říká: „Rozvědčík obvykle shoří na spojení. Nyní už špioni nevyužívají tajné kanály. Všechno jde ve velmi utajeném režimu a odhadnout ‘krtka’ je značně obtížné. Jestliže odešel v roce 2017, potom asi existovaly tak závažné materiály, že by bomba bouchla. Pak by se celá špionážní historie rozmotala v předvečer prezidentských voleb v USA.“

V USA profesionální zpravodajci nepochybují o pravosti informací novinářů, ale hodnotí je zcela jinak než ruští odborníci. Uvažují o selhání ne ruských služeb, ale jejich. Tuto historii okomentoval bývalý agent CIA a bezpečnostní agent pro otázky rozvědky CNN Robert Baer: „Je to kolosální selhání a my nyní musíme v podstatě číst mezi řádky. V Moskvě jsme nejspíš oslepli.“

Převzato z Aif.ru

Outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář