Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sohu - Rusko připravilo pro Polsko v Baltském moři nepříjemný dárek

6. 4. 2021

Sohu - Rusko připravilo pro Polsko v Baltském moři nepříjemný dárek

6. 4. 2021 Janinna  

Pokusy polské armády narušit stavbu plynovodu „Nord Stream 2“ (SP-2) by mohly mít vážné následky. Shodli se političtí pozorovatelé čínských médiích.

 

Rusko vyvíjí velké úsilí na dokončení výstavby plynovodu „Nord Stream 2“ a Moskva je odhodlána projekt dokončit. Několik států pod vedením Spojených států chce zabránit Ruské federaci v realizaci tohoto ambiciózního projektu. Mezi nimi je Polsko, které se před časem pokusilo zasadit „SP-2“ tvrdou ránu. 

 

Tyto údaje uvádí vydání Sohu. 

„Spojené státy utrpí velké ztráty v energetickém sektoru kvůli „SP-2.“ <…> Američané také ztratí mocnou páku nátlaku na EU a Ruskou federaci, a proto je výstavba nového plynovodu pro Washington nepřijatelná,“ uvedli analytici čínské publikace.

 

Pro dosažení svých cílů neváhají USA uvalit sankce i na společnosti ze spojeneckých zemí, jako je Německo. Tato opatření zpomalila stavbu, ale nakonec se i tak pokračovalo v pokládce. A nyní, když zbývají položit poslední kilometry plynovodu, rozhodl Washington o ještě zoufalejších opatřeních. 

 

Podle autorů Sohu – USA vyvíjejí tlak na Polsko, aby použilo hrubou sílu proti stavitelům „SP-2“.

Tento týden si stavitelé „SP-2“ stěžovali na polskou válečnou loď, která manévrovala v těsné blízkosti potrubí Fortuna. A krátce před tímto incidentem provedli provokaci rybáři a polská vojenská letadla. Podle čínských odborníků Varšava takto varuje Moskvu před její připraveností použít sílu.

 

„Polsko vyslalo svá letadla a lodě do vod, kde se staví plynovod. <…> Tváří v tvář skutečným hrozbám začala ruská strana jednat rozhodněji,“ uvedli analytici Sohu.

Ruská federace uvedla, že ruská flotila bude nucena vyvíjet tlak, pokud se zahraniční lodě nebo letadla pokusí ohrozit stavitele „SP-2“. Podle čínských novinářů do stavební zóny namířila ruská válečná loď, což se pro Poláky může ukázat jako nepříjemný dárek. Pokud provokace budou pokračovat, mohou být lodě provokatérů poslány na dno Baltského moře.

 

„Rusko má právo ničit lodě, které představují hrozbu pro jeho civilní flotilu. Uvádí se, že ruská válečná loď již vstoupila do příslušných vod a její rakety jsou připraveny k akci. Pokud se polské síly pokusí znovu obtěžovat stavitele „SP-2“, budou se muset vypořádat s ruskou armádou,“ shrnuli odborníci z Číny.

 

«ПолитРоссия» dříve informovala o tvrdé reakci německé kancléřky Angely Merkelové na pokusy USA narušit výstavbu „Nord Stream 2“.

pokec24.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář