Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skandální rozhodnutí OSN - Zaměstnanci nesmějí mluvit o válce

8. 3. 2022

Skandální rozhodnutí OSN - Zaměstnanci nesmějí mluvit o válce

Dnes 18:04 – Dublin

ČTK

 

Organizace spojených národů (OSN) zakázala svým zaměstnancům používat slova válka či invaze v souvislosti s děním na Ukrajině. Podle deníku The Irish Times to vyplývá z interní e-mailové komunikace, v níž jsou pracovníci vybízeni k „nestrannému“ vyjadřování.

 

Budova OSN v New Yorku

 Foto: Carlo Allegri, Reuters

 

Oddělení komunikace v OSN v pondělí rozeslalo zaměstnancům instrukce, aby ruskou invazi na Ukrajinu - při níž zemřely už stovky civilistů a dva miliony lidí musely opustit domovy - popisovali jako konflikt či vojenská ofenziva.

 

Pracovníci jsou také nabádáni, aby neumísťovali ukrajinskou vlajku na své soukromé či oficiální profily na sociálních sítích či webových stránkách.

 

„Riziko ohrožení dobré pověsti”

 

„Je důležité připomenout, že jako mezinárodní úředníci máme povinnost být nestranní,” stojí podle listu v e-mailu. „Existuje vážné riziko ohrožení dobré pověsti, na které nedávno upozornili vysoce postavení činitelé.”

 

Zpráva o nové jazykové politice podnítila obavy, že OSN zachází příliš daleko ve snaze neurazit Rusko, mocný členský stát s jedním z pěti stálých křesel v Radě bezpečnosti.

 

Slovo invaze nepoužívají ani ruští představitelé: Kreml dává přednost termínu speciální vojenská operace a režim prezidenta Vladimira Putina se snaží vymáhat používání tohoto pojmu na domácí půdě.

 

Dva dny po zahájení ruské ofenzivy nařídil cenzurní úřad Roskomnadzor ruským médiím, aby smazala své příspěvky s výskytem slov útok, invaze nebo vyhlášení války…

Výňatek z článku

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/osn-zakazala-zamestnancum-pouzivat-slovo-valka-v-souvislosti-s-ukrajinou-