Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skandál – Vy… loutky Sorose. Slovinsko není žádná kolonie. Předseda vlády se vzbouřil proti vedení EU

16. 10. 2021

Skandál – Vy… loutky Sorose. Slovinsko není žádná kolonie. Předseda vlády se vzbouřil proti vedení EU

15. 10. 2021 Janinna  

Slovinský premiér Janez Janša se odmítl setkat s delegací Evropského parlamentu zkoumající porušování mediálních práv a zasahování vlády do práce soudů ve Slovinsku.

Místo toho se na inspektory Janša vrhl na svém Twitteru, což se nelíbilo vrcholným představitelům EU.

Slovinský předseda vlády Janez Janša nazval některé europoslance „Sorosovými loutkami“.

Janša zveřejnil na Twitteru koláž s titulkem:

„13 z 226 slavných loutek Sorose v Evropském parlamentu“.

 

Mezi lidmi na fotografii je vedoucí vyšetřovací mise Sophie Veld, která kontroluje právní stát a dohody o svobodě médií ve Slovinsku.

Delegaci, která monitoruje stav práva a svobod ve Slovinsku (zejména potlačování svobody médií a zasahování státu do práce soudního systému), vede nizozemská poslankyně Sophie Int Veld z Liberální skupiny (Renew Europe). 

Jelikož šéf slovinské vlády jednoznačně odmítl setkání s europoslanci, jeden z členů poslaneckého klubu jej veřejně označil za zbabělce.

V reakci na to Janša představil hosty na svém twitteru a členy komise nazýval „loutkami Sorose“. 

V Evropském parlamentu to způsobilo skutečnou bouři.

K tomu předseda nizozemské vlády Mark Rutte nazval prohlášení svého slovinského kolegy „nevkusným tweetem“ a pohrozil, že si pozve slovinského velvyslance v Nizozemsku na kobereček (už byla povolána k podání vysvětlení).

Janša mezitím smazal tweet, kvůli kterému byl obviněn z antisemitismu (kvůli etnické příslušnosti Sorose), ale Ruttovi řekl, že „obvinění z porušování svobody médií ve Slovinsku šířená evropskou levicí jsou nesmyslná“.

„Neztrácejte čas rozhovorem s velvyslancem ani se svobodou médií ve Slovinsku, ale společně se Sophie Int Veld ochraňte své novináře před vraždami na ulici,“ napsal slovinský premiér a zdůraznil relativně nedávnou vraždu investigativního novináře v Nizozemsku ….

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli v reakci na to vyzval Janšu, aby se zdržel verbálních útoků na europoslance:

„Naléhavě vyzýváme Janeze Janšu, aby okamžitě zastavil útoky proti poslancům EP. Útoky na členy instituce jsou také útoky na evropské občany,“ napsal na Twitteru předseda EP David Sassoli.

„Konstruktivní spolupráce s Radou EU musí být založena na vzájemné důvěře a respektu,“ napsal Sassoli.

„Slovinsko není žádná kolonie. Prosím, řekněte svým poslancům, aby nepoužívali název Evropského parlamentu pro politické intriky a nesmyslná obvinění proti Slovinsku,“ odpověděl Janša.

Poté předseda Evropské rady Charles Michel řekl, že poslancům Evropského parlamentu by mělo být umožněno vykonávat svou práci „bez jakéhokoli tlaku“.

„Vzájemný respekt mezi evropskými institucemi a Evropskou radou je jedinou cestou vpřed,“ uvedl úředník.

Vzpoura Janeze Janši je pozoruhodná tím, že se Slovinsko v roce 1991 odtrhlo od SFRJ (Socialistická federativní republika Jugoslávie), stejně jako proběhlo odtržení pobaltských republik od SSSR. 

Současně byl Janša jedním z podněcovatelů separatistického hnutí, byl kurátorem místních bojovníků, za což si později vysloužil post prvního ministra obrany této země. 

Poté bylo Slovinsko po mnoho let dirigentem protisrbské politiky Evropy.

Tak či onak, maďarský premiér Orban už není ve svém boji proti Sorosovi sám.

Pokec24.cz