Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seberte si své odpadky zpět - Asie vyhlásila válku Západu

24. 9. 2019

Ljubov Stěpušova

20. září 2019

Za Čínou, Filipínami a Malajsií  odmítla přijímat odpady z rozvinutých západních zemí také Indonésie. Jak to, že přestal fungovat výdělečný světový obchod s odpadem?

South China Morning Post uvádí, že 547 kontejnerů s odpady se musí z Indonésie vrátit do Austrálie, Velké Británie, na Nový Zéland, do Španělska a do USA, a to během příštích devadesáti dnů. Tamní celní zpráva ukázala, že kontejnery s deklarovaným papírem obsahovaly také plasty a nebezpečný materiál. Devět kontejnerů se 135 tunami odpadů již byly z Jakarty poslány do Austrálie. Jakarta oznámila, že od začátku roku zadržela v indonéských přístavech dva tisíce kontejnerů. Adresáty byly indonéské společnosti, jimž za zpracování zaplatili, jenomže kontrola objevila v nákladu plasty a další škodlivé odpady.

Stejně jako Indonésie „vyhlásily válku“ koncem května Filipíny Kanadě. Vrátili 1500 tun odpadu do Vancouveru. Podle Guardianu vzkázal filipínský prezident Ottawě, že s ní přeruší diplomatické styky, pokud si své odpadky nevezme zpět. Kanadskému prezidentovi Trudeauovi pohrozil, že v případě jeho pomalé reakce budou odpady nakládány na lodě a vypouštěny do moře v kanadských vodách.

Kromě uvedených zemí přijaly letos zákon omezující další dovoz odpadů do svých přístavů také Malajsie, Thajsko a Vietnam. Všechno to začalo demarší Číny, která v roce 2012 dovezla kolem padesáti procent světového objemu odpadů s obratem 200 miliard USD. Začátkem roku 2018 Peking prudce snížil tento dovoz a zakázal přijímat 24 druhů cizích odpadů, zejména plast. Ceny za plastový šrot klesly, stejně jako ceny za nekvalitní papír.  V tu chvíli se ziskový obchod ocitl v krizi. Kvůli postoji Číny na trhu s odpady  se hodnota programu zužitkování na Západě zvýšila třikrát a odpad proudil do zemí Jihovýchodní Asie.

O problému se mluvilo už asi čtyřicet let. V osmdesátých letech dvacátého století se dodávky odpadu nazývaly „odpadový kolonialismus“. V roce 1996 rozvířil Peking kritiku dováženého odpadu. Tehdy to bylo vyvoláno zostřením vztahu  se Západem po událostech  na náměstí Nebeského klidu v roce 1989.

Začátek roku 2018 je počátkem obchodní války Číny a USA. Kanaďan Trudeau byl jedním z nejčilejších kritiků Duterteho a jeho boje s obchodem s drogami. Malajsie je nespokojená se západním vyšetřováním havárie jejího Boeingu nad Donbasem a Indonésie kritikou lidských práv ze strany USA, „nedemokratickými“ prezidentskými volbami v roce 2019 a přesunem velvyslanectví USA v Izraeli do Jeruzaléma.

V roce 1989 byla jako odpověď na problémy s odpady přijata tak zvaná Basilejské úmluva, která omezuje přesouvání nebezpečných odpadů přes hranice. Avšak USA ji často porušují nebo obcházejí a ač ji podepsaly, ještě ji neratifikovaly.

Převzato z Pravda.ru

Outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář