Jdi na obsah Jdi na menu
 


Saúdská Arábie se stává proruskou

21. 10. 2019

 

14. října 2019

 

Návštěva Vladimira Putina dne 14. října v Saúdské Arábii ukazuje, že se svazky s Ruskem upevňují i přes silný vliv USA na Rijád. Vede to k tomu, že Rusko, které není členem OPEC, se připojilo k hlavnímu členu organizace – Saúdské Arábii. K vytvoření aliance OPEC+ došlo za účelem udržování cen ropy prostřednictvím omezení těžby. Užitek z toho mají obě strany, obě doplňují pravidelně svoji státní pokladnu.

 

Moskva se zachovala moudře, když se veřejně neprobírala saúdským špinavým prádlem ve věci vraždy novináře Džamála Chašúkdžího a záležitost označila za vnitřní věc Saúdské Arábie. Korunní princ Salman má v paměti stisk ruky s Putinem na G20, když pobouření liberálové světa dělali obstrukce.

 

Po napadení rafinérie v Saúdské Arábii dal Trump jasně najevo, že nehodlá vstoupit do války s Íránem, aby chránil Rijád. Jeho nedávné rozhodnutí na odvelení amerického kontingentu ze Sýrie vyvolává obavy saúdského prince, že se Washington může brzy stejně rozhodnout ve věci války v Jemenu.

 

Vladimír Putin je ve světě považován za tvůrce a nikoliv za ničitele. Arabským mediím řekl, že může sehrát kladnou roli při zmírnění napětí mezi Rijádem a Theránem, protože má s oběma zeměmi dobré vztahy.

 

Na setkáních v Saúdské Arábii posuzuje ruský prezident pokračování dohody OPEC+, podle které se těžba ropy od ledna snížila na 1,2 miliony barelů za den. Cena ropy se tak stabilizovala na 60 dolarů za barel. Obě strany by měly podepsat dohodu na více než 2 miliardy dolarů, včetně společných investic státního ropného gigantu Saudi Aramco a ruského fondu přímých investic (RFPI).

 

V roce 2017 byl vytvořen společný rusko-saúdský investiční fond se společným kapitálem 6 miliard dolarů. Příkladem spolupráce je společná investice do ruského výrobce čerpadel Novomet. Patří do jednoho z hlavních odvětví a vyrábí čerpadla pro Saudi Aramco. Ruský holding Sibur zamýšlí vybudovat v Saúdské Arábii petrochemický celek s investicí 1 miliarda dolarů.

 

Šéf RFPI Dmitrijev řekl, že řada ruských investorů se zajímá o počáteční veřejnou nabídku akcií Aramco, která je v plánu. Má jít o prodej jednoho až dvou procent akcií v místním obchodování v listopadu, před mezinárodní nabídkou. Ministr energetiky Novak informoval, že se Gazprom zajímá o spolupráci s firmami Saúdské Arábie v oblasti těžby přírodního plynu.

 

Po změkčení požadavků na přítomnost škůdců v dovážené pšenici se pro ni otevřel saúdský trh. Ruská pšenice se může stát nejvíce konkurenceschopnou vzhledem ke své ceně a může vytlačit ze saúdského trhu Německo, Francii, Litvu, Polsko a Lotyšsko.

 

Podle profesora Grigorije Kosače z katedry současného Východu Ruské státní univerzity pro humanitární vědy dochází k Putinově druhé návštěvě Saúdské Arábie za 12 let po první proto, že mezi oběma stálo období jiného prezidenta. Pro arabská media Kosač uvedl, že Putin „vynaložil všemožné úsilí na to, by neřekl nic špatného o Íránu“, a proto sdělil, že neví kdo útočil na rafinérii Saudi Aramco. Profesor poznamenal: „Pro Rusko je írán principiálně důležitý, nakonec je to spojenec a současně odpůrce  v Sýrii a v principu v blízkovýchodní věci. Proto nemůže Putin otevřeně říci, zda Írán stojí nebo nestojí za tímto útokem.“ A dále: „Politická vůle obou stran, Ruska i Saúdské Arábie spočívá v tom, že bez ohledu na politické neshody, a je jich mnoho (Írán, Sýrie, Jemen), jedna i druhá strana usilují o rozvoj hospodářských i kulturních vztahů a tyto neshody překonávají.

 

Převzato z Pravda.ru

Outisdermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář