Jdi na obsah Jdi na menu
 


Saský premiér nejen o Nord Streamu a Ukrajině

22. 3. 2023

Saský premiér nejen o Nord Streamu a Ukrajině

22.3.2023 14:08

Premiér německé spolkové země Sasko Michael Kretschmer, reprezentuje Křesťanskodemokratickou unii (CDU), v rozhovoru pro magazín Focus uvedl, že Berlín by neměl odmítat spolupráci s Moskvou. Podle jeho soudu je nutné opravit plynovod Nord Streams, aby bylo možné v budoucnu dovážet ruský plyn, a také zastavit dodávky zbraní na Ukrajinu

Na otázku redaktorů Focusu, proč při mnoha příležitostech zastává konfliktní pozice, Michael Kretschmer odpovídá: „Chci vytvořit zemi, kde je příležitost skutečně žít, kde vládne svoboda a kde každý může být šťastný po svém. Musíme zajistit, aby úřady nezneužívaly své pravomoci a svoboda nebyla stále více omezována, i když se tak děje pro domněle ušlechtilé účely.“ Velmi zajímavé je konstatování, že přijde těžký zápas o to, aby lidé pochopili a přijali demokratický systém, právní stát. „Pokud nebudou rozumět našim rozhodnutím, nebudou je schopni přijmout. V současnosti se vláda jen málo snaží, aby federální politika byla pro občany srozumitelná,“ říká saský premiér.

Stát podle Kretschmera zneužívá své pravomoci v politice a podle jeho odpovědi ve Focusu za to může Berlín i Brusel. Říká, že „lidé budou čelit novému projevu vládní prohibiční mánie, když od roku 2024 nebudou moci mít ve svých domovech krby. Brzy budou zakázána auta. Nálada v podnikatelské sféře není nejpozitivnější. Kombinace prudce rostoucích cen energií s četnými vládními nařízeními, kterým nikdo nerozumí, je už příliš. Míra frustrace je na vzestupu. A v Berlíně se politici starají jen o klientelu a členy strany.“

Saský premiér konstatuje, že tyto excesy se objevily v poslední době: „Pamatujte na přechod na alternativní energii. Koncept jsme vyvinuli s Merkelovou a všemi zúčastněnými stranami. Na odchodu od hnědého uhlí jsme se dohodli s odbory, církvemi, ekologickými asociacemi, starosty měst a hlavami dalších spolkových zemí. Konflikt byl vyřešen. A nyní máme federálního ministra hospodářství, který nám říká, že připravuje vlastní zprávu s cílem odstoupit od uhlí dříve."

Kretschmer na jednu z otázek odpovídá: „Mnozí mají pocit, že venkovské oblasti jsou vynechány. Tohle je potřeba brát vážně! A je tu i malá, hlučná část radikálů, jejichž křik lze velmi snadno odbýt. Ale v některých požadavcích a obviněních je pohřbeno zrnko pravdy. Naším úkolem jako politiků je se s tím vypořádat. Aby se více lidí neodvrátilo od demokracie kvůli beznaději a nevědomosti.“

V souvislosti s kořeny současné beznaděje je podle něho zkušenost impotence, která způsobuje touhu po sebepotvrzení. Zmiňuje tady mimo jiné uprchlickou krizi, ve které bylo těžké vyjádřit jiný názor, než jaký oficiálně stanovil Berlín, i když podle premiéra Saska mnohé z obav byly správné. „Pak došlo k pandemii a nyní ke konfliktu na Ukrajině a opět máme pocit, že lidé už nemohou otevřeně vyjádřit jiný názor. A tato diskuse o tom je potlačena,“ varuje Kretschmer.

V části rozhovoru, kterou předchází mezititulek „Kretschmer chce udržovat vztahy s Ruskem“ se Focus ptá, zda plynovodem Nord Stream ještě poplyne do Německa ruský plyn.

Kretschmer říká, že tato infrastruktura stála asi osm miliard eur a může přepravovat vodík i plyn. V budoucnu se tento plynovod může stát pro Rusko příležitostí k obnovení ekonomických vztahů s Německem. Každopádně teď se to ještě dá opravit. Ale brzy to již nebude možné. Bohužel ukrajinský konflikt v příštích týdnech neskončí. Teď je ale nutné potrubí opravit, aby za pět let byla možnost udržet vztahy s Ruskem.

Jak saský premiér uvádí, je pro něj hlavní, že je možnost dodávek energie. „Chováme se, jako by žádné problémy nebyly. Nyní však máme drahý LNG, který má stejně velkou uhlíkovou stopu jako domácí lignit. Právě federální vláda výrazně zvýší emise uhlíku. Zároveň se výrazně zvýší poptávka po elektřině. Jak bude tento systém fungovat? Myslím, že by bylo příliš cool říkat, že Nord Stream nepotřebujeme. Pro budoucí generace je důležité, aby zůstal přístupný,“ konstatuje rozhodně Kretschmer.

Ke konfliktu na Ukrajině říká, že situace je stále horší a horší a že je potřeba příměří a jednání. Věnovali jsme příliš velkou pozornost dodávkám zbraní do Kyjeva. Nyní musíme přijmout více diplomatických iniciativ společně s USA, Čínou, Indií a dalšími významnými zeměmi, říká ve Focusu premiér spolkového Saska. Konstatuje také, že dodávkami zbraní se Německo přímo zapojilo do tohoto konfliktu. „Domnívám se, že právě to jsme neměli dělat, abychom byli autoritativnější a aktivnější jako prostředník a diplomatický hráč,“ vyslovuje svůj názor.

V poslední otázce autoři rozhovoru Anja Maier a Jan-Philipp Hein konstatují, že Michael Kretschmer je v CDU ostře kritizován právě kvůli takovémuto postoji k ukrajinské krizi. A odpověď? „Žijeme v demokratickém, pluralitním státě. Rozumíte mým argumentům? respektuji to. Ale téměř 50 % lidí ve východním Německu se mnou souhlasí. CDU je strana se silným přesvědčením a zejména předseda CDU Friedrich Merz je oddán živé kultuře diskuse.

Překlad gus, kráceno

vasevec.cz